Brioșele sunt acele prăjiturele coapte în forme speciale, mici, cât pentru o porție. În mod clasic se prepară dintr-un aluat asemănător cu cel de clătite pufoase, dar cu o textură mai consistentă. Rețetele pentru brioșe sunt foarte versatile. Pornind de la rețeta clasică, mai poți adăuga în aluat și alte ingrediente pentru un plus de gust, aromă și aspect.
Descoperă și o rețetă simplă de muffins cu nutella. Iar în continuare îți oferim rețeta brioșelor cu mascarpone și zmeură, detaliată pas cu pas.
Brioșe cu cremă de mascarpone și zmeură – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestui delicios desert de trei tipuri de ingrediente: pentru aluat, pentru cremă și pentru glazură.
Pentru aluat de brioșe:
- 2 ouă de mărime medie
- 100 gr de unt topit
- 250 gr de făină albă
- 150 gr de zahăr
- 200 ml lapte
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 7 gr praf de copt
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 150 gr zmeură.
Pentru crema de mascarpone:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare.
Mai jos găsești și ingredientele pentru glazură.
Pentru glazura de zmeură:
- 300 gr zmeură
- 75 gr zahăr
- 1 lingură de apă
- 1 linguriță de amidon.
Rețetă de brioșe cu cremă de mascarpone – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea brioșelor constă în amestecarea ingredientelor pentru aluatul de brioșe. Dar înainte de a pregăti aluatul, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi așază hârtiuțe speciale în formele de copt brioșe.
Cum prepari aluatul și coci brioșele
Sparge cele două ouă într-un bol. Adaugă peste ele sarea și zahărul, apoi amestecă energic totul, folosind un mixer sau un tel. Te oprești din amestecat când obții o compoziție spumoasă. Apoi adaugă untul topit și răcorit și omogenizează bine compoziția. Urmează esența și laptele, omogenizezi și încorporezi treptat făina trecută prin sită împreună cu praful de copt.
Cu aluatul rezultat umple formele de brioșe 3/4 din capacitatea lor. Înfige în aluat și câte 2-3 bucăți mici de zmeură.
Pune formele în cuptor și coace brioșele cu zmeură pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, scoate-le din formele de copt și așază-le invers pe un grătar sau pe platouri.
Cum prepari crema și glazura pentru brioșe cu cremă de mascarpone
Pune în bolul mixerului frișca lichidă scoasă de la rece și amestec-o energic până când devine cremoasă. Adaugă puțin câte puțin din zahăr și amestecă în continuare până când începe să devină fermă. Adaugă brânza mascarpone și un praf de sare. Omogenizează bine crema și pune-o la rece până când prepari și glazura.
Pentru a prepara glazura, amestecă zmeura cu zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Când se formează sirop, adaugă și amidonul diluat cu apă. Fierbe zmeura în sosul format până când se mărunțește, iar sosul devine consistent.
Trece glazura de zmeură prin sită, pentru a deveni fină.
Când ai toate aceste elemente pregătite, adaugă crema de mascarpone peste brioșe.
Apoi și toarnă glazura deasupra acesteia. Păstrează glazură pentru a adăuga și în farfuriuțele de servire.
Apoi îi poți răsfăța pe cei dragi cu câte o porție de brioșe cu cremă de mascarpone și glazură de zmeură.
Descoperă pentru data următoare și o rețetă de brioșe cu afine și nucă de cocos.