Budinca este un fel de cremă mai consistentă, care poate fi răsturnată pe platouri, fără a se împrăștia. Poate fi servită și în boluri, în pahare sau în cupe de înghețată. Există o mulțime de rețete de budincă, în funcție de aromele folosite, dar și de ingredientele adăugate.
Cele mai cunoscute rețete de budincă sunt de vanilie, ciocolată, lămâie și caramel. Rețeta clasică are la bază o cremă fiartă, pe bază de ouă și lapte. Ca element de îngroșare se folosește amidonul de porumb și, uneori, făina. Amidonul oferă o textură mai fină și un aspect mai elegant atunci când răstorni budinca pe platou. De multe ori, este utilizată și o combinație de amidon și făină.
Descoperă aici și o rețetă de budincă de vanilie, delicioasă și aromată. Mai jos, poți urmări rețeta detaliată a budinci cu aromă intensă de lămâie.
Budincă de lămâie – Ingrediente
- 2 ouă întregi
- 250 ml lapte
- 50 gr amidon + 15 gr făină
- coaja și sucul de la 2 lămâi
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 150 gr unt cu 82% grăsime.
Rețeta budincii de vanilie – Mod de preparare
Rețeta de budincă se prepară simplu și destul de rapid. Însă, va trebui să amesteci continuu în ea pe tot parcursul fierberii. O poți prepara folosind ouă întregi sau doar gălbenușurile. Mai există rețete de budincă și fără ouă în compoziție, însă și acestea au aportul lor la textura cremoasă și fină a budincii.
Comparativ cu cremele pentru prăjituri, care pot conține aceleași ingrediente ca și budinca, untul se adaugă imediat după ce ai ridicat cratița cu budinca de pe foc. La rețetele de cremă, acesta se adaugă după răcirea cremei.
Descoperă aici și o rețetă de cremă de lămâie pentru prăjituri și torturi.
Cum prepari budincă de lămâie
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru prepararea budincii, pregătește bolurile sau paharele în care vei pune budinca.
Sparge ouăle direct în cratița în care vei fierbe budinca și amestecă-le cu un praf de sare. Adaugă amidonul și făina, dar și 2 linguri de lapte rece și omogenizează bine compoziția.
Pune restul de lapte la fiert împreună cu zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă până când zahărul se topește. Toarnă câte puțin din laptele fierbinte în cratița cu compoziția de ouă, în timp ce amesteci energic pentru omogenizare.
Pune cratița pe flacăra aragazului și fierbe budinca, amestecând continuu, până când amidonul și făina se hidratează, iar compoziția devine foarte consistentă. Spre final de fierbere adaugă și sucul stors de la cele două lămâi.
După stingerea focului, adaugă untul tăiat în cuburi. Amestecă intens până când untul este topit și încorporat uniform în compoziția de budincă.
Pune imediat budinca în vasele pregătite. Las-o să se răcească mai întâi la temperatura camerei, apoi o poți pune la frigider.
Decorează delicioasa budincă de lămâie cu coajă de lămâie răzuită sau cu coajă de lămâie confiată.
Iar data viitoare, când mai dorești să prepari un desert asemănător, îți recomandăm rețeta de Zabaglione. Este un desert fin cu gust divin, din bucătăria italiană.