Se mai găsește și sub denumirea de Zabaione și este un desert foarte cunoscut și adorat din bucătăria italiană. Se prepară din gălbenușuri de ouă, zahăr și vin dulce, Masala. Consistența desertului este una ușor lichidă, spumoasă și delicată. Se servește în boluri speciale sau în pahare și cupe de înghețată. Este delicios cu fructe proaspete, cu pișcoturi de șampanie sau cu un tip de biscuiți italienești speciali, denumiți Baicoli.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu acest minunat desert.
Rețeta Zabaione – Ingrediente
- 6 gălbenușuri de ouă
- 150 gr zahăr
- 1 linguriță coajă de lămâie răzuită fin
- 1/4 linguriță pudră de scorțișoară
- 2 picături extract de vanilie
- 150 ml vin Marsala
Pentru servit:
- fructe de pădure
- fulgi de migdale
- frișcă
- biscuiți sau pișcoturi
Desert Zabaglione – mod de preparare
Pregătește două cratițe de inox cu baza dublă, de mărimi diferite. Alege cratițele astfel încât una să poată intra în cealaltă, dar nu până la bază. Sunt necesare pentru fierberea cremei pe baie de aburi.
Pune în cratița mică gălbenușurile cu zahărul. Adaugă coaja de lămâie, scorțișoara și extractul de vanilie. Nu-i nimic dacă nu ai extract de vanilie, poți folosi esență, dar de calitate. Amestecă ingredientele cu un tel, apoi adaugă vinul Marsala și omogenizează bine compoziția.
Pune apă în cratița mare, apoi introdu cratița mai mică, în care ai pregătit compoziția pentru desert, în interiorul său. Este important ca baza cratiței mici să nu atingă apa, ci să fie cu 2 cm deasupra ei. Altfel, crema va fierbe rapid, și nu vei obține consistența dorită. Crema trebuie să fiarbă blând, datorită vaporilor care se formează sub cratiță.
Cum fierbi crema Zabaione
Transferă cele două cratițe pe flacăra de la aragaz, la intensitate medie. Amestecă continuu în cremă, în timp ce apa din cratița mare va fierbe încet. Amestecă până când consistența cremei se apropie de cea a unui sos. Nu este necesar să devină consistentă ca o budincă. Crema Zabaglione își va mai modifica consistența și la frigider. De fapt consistența desertului va avea textură între sos și cremă. Nu va fi nici foarte cursivă, dar nici foarte densă.
După ce ai obținut consistența dorită, scoate cratița mică din cea cu apă. Așaz-o pe un grătar de răcire. Lasă deliciosul desert Zabaione să se tempereze. După aceea, cât încă nu este răcit complet, pune-l în boluri, în pahare sau în cupe de înghețată. Poți pune la baza recipientelor și câteva fructe de pădure și fulgi de migdale. Sau poți opta pentru a adăuga fructele deasupra desertului, în momentul servirii. Procedează la fel și în cazul fulgilor de migdale.
Pune recipientele cu desert la frigider pentru cel puțin o oră înainte de momentul servirii. Foarte gustos rece, Zabaglione este ca o adiere de vânt, într-o zi caniculară de vară. Dacă ai biscuiți sau pișcoturi de șampanie, adaugă câte doi în fiecare recipient cu desert. Vor completa armonios gustul cremei.
Iar dacă ți-am făcutpofta de desert simplu, delicios și răcoros, îți recomandăm și o rețetă de panna cotta cu vanilie și sos.
Spor la preparat rețeta Zabaglione și poftă bună la savurat!