Experții spun că există un motiv întemeiat pentru care ar trebui să eviți folosirea tocătoarelor din plastic. Cea mai mare problemă a acestor plăci de tăiat este prezența mare a microplasticelor pe care le eliberează în alimente.
Există studii care atestă că alimentele tăiate pe un tocător din polietilenă a eliberat o cantitate mare de microplastice. Oamenii de știință au estimat că peste 79 de milioane de micropastice din polipropilenă sunt eliberate de plăcile de tocat anual.
Când este momentul să înlocuiești tocătorul din plastic
Tocătoarele se pot transforma rapid într-un refugiu pentru bacterii dacă nu sunt înlocuite la timp. Semnele care indică faptul că trebuie să înlocuiești tocătorul din plastic sunt date de: crăpături și zgârieturi adânci.
Chiar și cea mai mică cantitate de lichid se poate acumula în acestea sau mici bucăți de mâncare și pot strânge bacterii periculoase.
Aceste imperfecțiuni sunt mai mult decât defecte cosmetice. Aceste crăpături sunt pline de particule de alimente și umezeală care reprezintă un mediu favorabil pentru diferitele tipuri de bacterii. Tocătoarele din plastic sunt convenabile, dar se uzează destul de rapid.
Lemnul oferă beneficii antibacteriene naturale, dar necesită întreținere pentru a evita despicarea. Bambusul este rezistent și ecologic, dar niciun material nu este imun la uzura eventuală.
Dacă îți îngrijești tocătorul din plastic cu atenție, atunci te poți bucura de el pentru o perioadă mai lungă de timp. Indiferent de tocătorul pe care îl alegi, specialiștii recomandă o curățare profundă a acestuia pentru a elimina eventualele bacterii care s-ar putea acumula.
Cum alegi cel mai bun tocător pentru tine
Aceste studii nu sunt singurele dovezi ale contaminării cu microplastic prin plăci de tăiat din plastic. Studiile antrioare au arătat, de asemenea, că micropalsticele apar în carne și pește atunci când sunt preparate pe plăci de tăiat din plastic.
În timp ce evitarea plăcilor de tăiat din plastic este ușoară, găsi materialului potrivit nu este simplă. Fiecare tip d tocător vin cu o list bogată de argumente pro și contra.
Lemnul este un tip popular de tocător deoarece rezistă o perioadă mai lungă de timp. Specialiștii în bucătărie promovează tocătoarele din lemn de bambus ca o opțiune excelentă datoită caracteicitilor similare cu cele din lemn.
Totodată, aceste tocătoare sunt mai dure și păstrează mai puțină umiditate, făcându-l o alegere mai sigură și mai durabilă. O altă opțiune este placa de tăiat ceramică. Aceste plăci nu sunt poroase, sunt dure și ușor de curățat. Cu toate acestea, sunt mult mai puțin durabile decât o opțiune din lemn sau bambus din cauza tendinței lor de a crăpa ușor.
Plăcile de tăiat ceramice pot toci cuțitele mult mai repede decât alte materiale. Cu toate aceste, multe dintre atributele negative ale diferitelor plăci de tăiat sunt mult mai puțin dăunătoare decât eliberarea de microplastice a versiunii din plastic.