Reclamă

Când se fertilizează irișii și ce îngrășăminte să alegi. Sfaturi de la experți pentru o grădină superbă

Superbul iris face parte din familia Iridaceae și este mândria oricărei grădini. Florile sale bogate și impunătoare precum și parfumul rafinat sunt atributele care îl fac una dintre cele mai iubite flori. Află din acest articol când se fertilizează irișii și ce îngrășământ e bine să alegi.

Există numeroase specii de iris, care încântă privirea cu florile lor unice și vibrante. Aceste flori de grădină se găsesc sub formă de bulbi și rizomi, însă indiferent de specie au un lucru în comun. Planul lor de fertilizare este anual.

Când se fertilizează irișii și ce îngrășăminte să alegi

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 18 mai 2024, 7:28 / Actualizat: 18 mai 2024, 8:37

Când se fertilizează irișii și ce îngrășăminte să alegi

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă cultivi iriși, îngrijirea lor la timpul potrivit și cu fertilizatorii potriviți va stimula înflorirea lor. De asemenea, va menține sănătatea plantelor. Irișii au cerințe nutritive specifice. Dacă nu le respecți, planta ar putea să nu mai înflorească și riscă să se îmbolnăvească. Află de la experți cum să îngrijești irișii crescuți din rizomi. Dacă iubești florile, spune care e preferata ta și află limbajul simbolic al florilor.

Câteva unelte de grădinărit pot fi utile în îngrijirea irișilor. Ai nevoie de o pereche de mănuși de protecție pentru manevrarea fertilizatorilor, o găleată și o greblă mică cu care să amesteci îngrășământul cu solul. De asemenea, este utilă o stropitoare ca să uzi fertilizatorul din pământ dacă nu plouă.

Irișii pot înflori o lungă perioadă de timp. Majoritatea înfloresc primăvara târziu sau la începutul verii. Multe varietăți de iris pot înflori spre finalul anului, în funcție de specie și dacă au condiții favorabile.

Momentul înfloririi unui iris are impact asupra momentului ideal pentru a-l fertiliza. Plantele beneficiază dacă sunt fertilizate de două ori pe an, la începutul primăverii și la aproximativ o lună după ce au încheiat procesul de înflorire. 

Momentul ideal de fertilizare

Reclamă

De regulă, irisul are nevoie de fertilizare înainte și după înflorire. Momentul ideal de fertilizare este înainte de sezonul când irisul dă în floare, de regulă când planta începe să aibă boboci, explică expertul florist Mike Sutton pentru Homesandgardens.

Pentru plantele mature, se recomandă o aplicare a aceluiași îngrășământ la finalul verii sau începutul toamnei. Astfel le vei ajuta să își fixeze rădăcinile și să depoziteze nutrienții pentru primăvara viitoare, subliniază acesta.

Orice fertilizare la începutul toamnei trebuie realizată cu cel puțin 6 săptămâni înaintea primului îngheț. Dar și înainte să tai irișii toamna târziu sau la începutul iernii. Fertilizarea post-înflorire este o parte importantă a îngrijirii irisului, întrucât ajută planta să aibă toți nutrienții necesari pentru priveliștea încântătoare a „covorului” de iriși de anul viitor.

Reclamă

Există și alte momente optime din viața unui iris când acesta va beneficia de efectul unui fertilizator. Este bine să adaugi îngrășământ atunci când plantezi bulbii, dar și când înmulțești irișii.

Cum alegi cel mai bun fertilizator

Următoarea etapă importantă este să decizi ce tip de fertilizator alegi pentru a asigura sănătatea plantei. Toate tipurile menționează niveluri de nutrienți în 3 cifre. Acestea precizează compoziția de nitrogen, fosfor și potasiu.

De exemplu, o compoziție echilibrată are un indice de 5-5-5 sau 10-10-10. Este potrivită însă și combinația 5-10-10, dar și 6-10-10. Toate produsele trebuie să afișeze nutrienții, ca să știi exact ce adaugi în plantele tale. 

Evită să folosești orice fertilizator bogat în nitrogen, căci va stimula creșterea frunzelor verzi. Nu este necesară o abundență a frunzelor, deoarece poate bloca dezvoltarea bobocilor. În plus, irisul este mai expus la dăunători și boli. 

Cum se aplică fertilizatorul

De ajutor sunt și peleții de lucernă, care pot fi utilizați la plantele mature. Potrivit lui Mike Sutton, integrarea acestora în solul de pre-plantare este benefică pentru sănătatea și creșterea irisului. Peleții pot fi presărați în sol în jurul grupurilor de flori, cu beneficii similare integrării pre-plantării în procesul de fertilizare.  

Aplică îngrășământul în jurul rizomilor, dar nu direct pe aceștia. Cei mai buni fertilizatori pentru iriși sunt produse granulare cu eliberare lentă, care ar trebui îndepărtate cu grijă de de pe rizomi și amestecate în sol, înainte de a uda bine. 

Acoperirea cu compost în jurul rizomilor poate fi de ajutor, de asemenea, pentru a reține umezeala și a furniza nutrienți suplimentari. Însă nu acoperi niciodată rizomul cu compost, căci poate provoca putrezirea lui.

Este bun fertilizatorul făcut acasă? 

Cel mai bun fertilizator făcut acasă este compostul de grădină care stimulează sănătatea și fertilitatea solului. Dar trebuie adăugat în sol anterior plantării irișilor sau folosit ca un îngrășământ post-plantare. 

Poți face compost din deșeuri de grădină, deșeuri de bucătărie și alte ingrediente comune pentru compost, cum ar fi cenușă, gunoi de grajd de la pui sau paie. Află mai multe detalii despre cum poți să faci compost acasă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×