Aceste băuturi din fructe sunt adesea comercializate ca stimulente nutriționale, înlocuitori de mese, alimente de bază pentru dietă și detoxifiere și ajutor pentru recuperarea mușchilor. Dar, în ciuda imaginii pentru sănătate, nu toate smoothie-urile sunt create la fel. Unele conțin multe calorii și carbohidrați. Acest lucru te poate face să te întrebi dacă smoothie-urile sunt într-adevăr sănătoase.
Cât de sănătoase sunt smoothie-urile
Pentru a afla dacă smoothie-urile sunt sănătoase, iată principalele avantaje și dezavantaje ale smoothie-urilor, potrivit nutriționiștilor. Ai mai jos păreri pro și contra pentru consumul de smoothie-uri.
Amplificator de nutrienți: sursă bună de fructe și legume
Smoothi-urile pot fi una dintre cele mai simple moduri de a introduce mai multe legume și fructe în dieta ta. Cele mai sănătoase smoothie-uri sunt bogate în legume și alți compuși bioactivi pe bază de plante, cum ar fi fitonutrienții și antioxidanții.
„Cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți ridica nivelul de nutrienți din smoothie este să adaugi mai multe legume”, explică Patricia Bannan, autoarea cărții From Burnout to Balance. „De cele mai multe ori nici nu le vei observa. Adăugarea de legume congelate, cum ar fi conopida, dovleac cuburi sau morcovi, face smoothie-ul mai cremos. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, se pot amesteca cu ușurință în aproape orice smoothie. Reprezintă o modalitate excelentă pentru cei care nu consumă salate”, mai spune Patricia Bannan.
Cercetările arată că consumul zilnic de legume bogate în nitrați, cum ar fi spanacul, salata verde și sfecla, poate reduce semnificativ riscul de boli de inimă. Un smoothie este o modalitate ușoară de a le integra în dietă, spune Cynthia Sass, un antrenor de nutriție și performanță. O altă modalitate ușoară de a îmbunătăți beneficiile nutriționale ale smoothie-ului este să adaugi suplimente aromate, potrivit Sass. Ea recomandă potențiatori de aromă sănătoși, bogati în antioxidanți, cum ar fi pudra de cacao crudă, ghimbir, turmeric, scorțișoară, boabe de vanilie sau matcha.
Stimulent după antrenament
Smoothie-urile după exercițiile fizice trebuie să ofere o hidratare adecvată, calorii, carbohidrați și proteine pentru a oferi corpului fluidele și nutrienții necesari pentru a ajuta la recuperarea masei musculare și pentru a rehidrata corpul. Proporțiile potrivite pentru ca smoothie-urile să ajute organismul după un antrenament:
15-25 grame de proteine și 0,5 până la 0,75 grame de carbohidrați per kilogram de greutate corporală. De exemplu, un atlet ar trebui să se străduiască să facă un smoothie cu 25 de grame de proteine și 75 până la 112 de grame de carbohidrați, ceea ce este egal cu 400-550 de calorii. Dacă scăderea în greutate este scopul tău, e indicat să folosești o cantitatea mai mică de carbohidrați.
Înlocuitor pentru o masă
Mulți oameni care mănâncă atent apelează la smoothie-uri pentru o masă sănătoasă și ușoară, din mers. De care să se bucure în timpul drumului sau când lucrează la prânz. Smoothi-urile concepute pentru a fi savurate în locul unei mese ar trebui să ofere nutrienții pe care i-ai obține dintr-o masă echilibrată, spune Sass. Încearcă să te asiguri că ai cel puțin o porție de legume și fructe ca parte a înlocuitorului de masă.
Iată câteva opțiuni sănătoase pentru fiecare dintre principalele grupe de alimente:
- Carbohidrați sănătoși: ovăz, cartofi dulci, dovleac, piure de dovleac conservat, curmale, piure de prune uscate, sfeclă, fructe proaspete sau opțiuni congelate neîndulcite, afine sălbatice, amestecuri de fructe de pădure, mango, dovleac.
- Proteine slabe: iaurt și lapte grecesc fără grăsimi, alternative de lapte fără lactoză, chefir, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, tofu, fasole albă
- Grăsimi sănătoase, nesaturate: nuci și unt de nuci, semințe, avocado.
Număr mare de zahăr și calorii
Caloriile și carbohidrații sunt problemele de bază pentru multe smoothie-uri. „Smoothie-urile pot conține cantități în exces de calorii și zahăr, dacă nu ești atent la felul în care le prepari”, sfătuiește Sass. „Un smoothie poate fi cu ușurință dezechilibrat cu nevoile corpului tău dacă nu îl faci strategic”.
Smoothie-urile pot fi „bombe de zahăr”. Pot conține zaharuri adăugate și cu puține fibre sau proteine pentru a echilibra nivelul zahărului din sânge. Ingrediente precum iaurt, miere, suc de fructe și fructe congelate îndulcite, toate acestea pot face ca smoothie-ul tău să aibă la fel de mult sau mai mult zahăr decât o băutură carbogazoasă. Nu există niciun motiv să adăugi vreun îndulcitor la smoothie-uri când poți adăuga doar fructe sau suc 100% de fructe.
Dacă consumi un smoothie pentru a scăpa de kilogramele nedorite este important să păstrezi caloriile sub control. Pentru pierderea în greutate, încearcă să ai un smoothie de cel mult 300 de calorii. Pentru a face acest lucru, trebuie să fii atentă la dimensiunea porției și la suplimentele bogate în calorii.
Lipsa fibrelor
Multe smoothie-uri pot fi lipsite de fibre, care te ajută să ții sub control glicemia și foamea. Pregătește un smoothie cu legume și include alimente bogate în fibre. Consumă semințe de chia, semințe de in, fasole albă sau tofu. Când cumperi smoothie-uri, verifică eticheta pentru informațiile nutriționale. Alege un smoothie care conține cel puțin 3 grame de fibre per porție.