Loțiunile și spray-urile de bronzare sunt alternative mai sigure decât bronzarea, fie în interior, fie în exterior, spune Adam Ingraffea, dermatolog la Universitatea din Cincinnati. Cu toate acestea, aceste produse pot prezenta în continuare riscuri pentru sănătate, în funcție de compoziția lor.
Cât de sigure sunt autobronzantele
Știm cu toții că bronzarea este dăunătoare pentru piele. Nu numai că accelerează îmbătrânirea, dar provoacă și leziuni ale ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer de piele.
În unele cazuri, poate crește și riscul de a dezvolta cataracte și poate suprima funcția imunitară.
Având în vedere aceste aspecte, mulți dermatologi recomandă purtarea de protecție solară în interior pentru a ne proteja pielea de radiațiile ultraviolete (UV).
Loțiunile autobronzante pot părea mai sigure, dar nu este întotdeauna cazul. După cum se dovedește, aceste produse pot conține ingrediente toxice și pot provoca la fel de mult rău ca expunerea la soare.
Unele autobronzante pot accelera îmbătrânirea
Produsele de bronzare conțin dihidroxiacetonă (DHA), o moleculă de zahăr derivată din plante care pătrunde în stratul superior al pielii. Acest compus poate crea treptat aspectul unui bronz fără a fi nevoie de expunerea la soare. Concentrația acestuia poate varia de la 2,5% la 10%, în funcție de tipul de produs.
Cu cât procentul de DHA este mai mare, cu atât bronzul va fi mai închis. Dar, ca și alte ingrediente de îngrijire a pielii, DHA nu este complet sigur și poate avea efecte secundare grave.
Unii oameni sunt sensibili la această substanță și pot prezenta erupții cutanate, amețeli sau dermatită de contact, potrivit cercetărilor din 2018 publicate în Journal of the Dermatology Nurses’ Association. Mai mult, DHA poate crește sensibilitatea pielii la lumina soarelui, poate îngroșa stratul exterior al pielii sau poate provoca uscăciune. Unele studii sugerează chiar că poate duce la deteriorarea ADN-ului și cancer.
„S-a demonstrat că DHA provoacă o creștere a radicalilor liberi în piele”, a declarat dermatologul Chere Lucas Anthony într-un interviu pentru Consumer Reports. „Acest lucru poate contribui la îmbătrânirea pielii, deoarece radicalii liberi descompun colagenul și elastina din piele, ceea ce duce la riduri și îmbătrânirea pielii”, a adăugat ea.
Pe de altă parte, chimistul cosmetic Michelle Wong a declarat pentru Consumer Reports că DHA nu pătrunde în straturile profunde ale pielii, deci impactul său este neglijabil. Dar chiar și așa, există riscul de reacții alergice și efecte adverse.
La ce să fii atentă atunci când alegi un autobronzant
Folosirea unui autobronzant pe piele poate fi dăunătoare, chiar dacă alegi o formulă fără DHA. Parabenii, parfumurile și alte substanțe chimice din aceste produse pot fi, de asemenea, toxice. De exemplu, unele formule conțin ulei mineral, care poate înfunda porii și poate provoca erupții cutanate sau alte reacții locale.
Asigură-te că verifici și eticheta pentru parabeni, o clasă de compuși asemănătoare estrogenului care pot distruge hormonii și crește riscul de cancer. Nici vopselele sintetice, precum Blue 1 și Red 40, nu sunt mai sigure.
Cu toate acestea, nu toate autobronzantele sunt create la fel. Cel mai bun pariu este să alegi o formulă organică fără DHA. În general, autobronzantele fără DHA conțin eritruloză sau alți compuși netoxici.
O altă opțiune este să faci un autobronzant cu produse de bază, cum ar fi pudră de cacao, zahăr brun, extract de vanilie sau cafea. De asemenea, vei avea nevoie de o loțiune de corp sau o cremă fără parfum pentru a lega ingredientele.
Ia în considerare și stilul tău de viață. Dacă utilizezi doar ocazional autobronzante, nu ar trebui să ai probleme. Nu uita să faci un test de plasture înainte pentru a exclude reacțiile alergice. O opțiune și mai bună este să folosești machiajul pentru a oferi pielii tale o strălucire precum cea dată de soare. Pur și simplu aplică o pudră de bronzare pe față, piept, brațe, picioare și alte zone expuse.