Aceasta reprezintă unul dintre alimentele de bază, prezente în majoritatea gospodăriilor. Este bogată în proteine și foarte sănătoasă deoarece are un conținut scăzut de grăsimi. Totodată, ținută în condiții improprii, poate dezvolta un risc crescut de contaminare bacteriană.
Cât timp rezistă carnea de pui în frigider
Păstrarea cărnii de pui în frigider este convenabilă. În aceste condiții, mulți oameni se pot întreba cât timp o pot păstra în siguranță, potrivit specialiștilor Healthline.
Dacă vrei s-o consumi, este important să o păstrezi și să o gătești în condiții corespunzătoare, altfel aceasta poate transmite boli de origine alimentară. De aceea, se recomandă să fii precaută.
Este indicat să nu lași carnea la temperatura camerei sau la dezghețat mai mult de două ore.
Dacă te întrebi cât timp rezistă carnea de pui în frigider, este bine știut că poate fi ținută 1-2 zile atunci când este crudă. Această regulă se aplică și în cazul cărnii de curcan și a altor păsări de curte. Cel mai bine este ca aceasta să fie stocată într-un recipient rezistent la scurgeri care să prevină scurgerea lichidului său peste alte alimente din frigider.
Carnea de pui gătită poate rezista în frigider timp de 3-4 zile. Este indicat să fie congelată într-un recipient închis ermetic.
Atunci când depozitezi carnea de pui în frigider, temperaturile scăzute încetinesc creșterea bacteriilor de pe alimente. Acestea tind să crească mai greu la temperaturi sub 4°C.
Dacă vrei s-o depozitezi pentru mai mult de câteva zile, se recomandă s-o pui într-un congelator. Bucățile de carne crudă pot fi depozitate în congelator până la 9 luni, în timp ce un pui întreg poate fi congelat până la un an. Carnea de pui gătită poate fi depozitată între 2-6 luni.
Păstrează carnea de pui crudă în ambalajul său original și deschide-l doar când vrei să-l folosești. De asemenea, carnea proaspătă de pui nu are miros. Carnea ar trebui, de asemenea, să se simtă fermă, netedă și umedă la atingere, conform specialiștilor EatingWell.
Cum verifici dacă mai poți consuma carnea de pui
Atunci când nu ești sigură cât timp rezistă carnea de pui în frigider este important să știi că după câteva zile sunt șanse ca aceasta să se fi stricat. De aceea, se recomandă să-ți iei măsuri de precauție.
Verifică data de expirare. Dacă depășește această dată, atunci este posibil să se fi alterat.
Fii atentă ca pielea să nu capete o culoare gri-verde. Petele gri-verzui arată că în acele zone s-au înmulțit bacteriile.
Atât carnea crudă, cât și cea gătită, emit un miros acid care seamănă cu amoniacul dacă se strică. Totuși, acest miros poate fi dificil de identificat în cazul rețetelor care includ marinare cu ierburi, sosuri și condimente.
În plus, specialiștii recomandă să tai carnea înainte de a o pune în frigider. Este indicat să împarți în cantități mici pentru congelare bucățile mari de carne, precum curcanul întreg sau fripturile.
Carnea de pui cu o textură lipicioasă indică faptul că aceasta nu mai poate fi consumată. Clătirea acesteia nu distruge bacteriile. Mai rău, se pot răspândi către alte tipuri de: mâncăruri, suprafețe și ustensile. Aceasta poartă denumirea de contaminare încrucișată.
La ce riscuri te expui dacă mănânci carne de pui stricată
Uneori, când nu știi sigur cât timp rezistă carnea de pui în frigider, mai bine o arunci. Dacă mănânci carne de pui stricată, riști să dezvolți o intoxicație alimentară. Te poți infecta cu virusuri cum sunt: Campylobacter, Salmonella și multe altele.
În mod normal, poți elimina aceste bacterii dacă gătești bine un pui proaspăt. În orice caz, se recomandă să eviți să mănânci carne de pui stricată. Deși reîncălzirea sau gătitul pot ucide bacteriile de la suprafață, nu elimină o parte dintre toxinele produse de bacterii, care pot provoca toxiinfecții alimentare.
Intoxicația alimentară poate cauza simptome neplăcute și chiar periculoase, cum ar fi: febră, frisoane, greață, vomă, diaree, scaune cu sânge și deshidratare. În unele cazuri foarte severe, aceasta poate duce la spitalizare sau chiar la deces.