Iubitorii de carne știu că aceasta poate fi o achiziție costisitoare. De fapt, costul cărnii, al celei de pui și al peștelui a crescut cu aproape 12% anul trecut. Din fericire, majoritatea tipurilor de carne gătite pot fi păstrate dacă nu au fost consumate la masă. Ele se pot transforma într-o serie de preparate noi, de la caserole pentru a doua zi la birou până la supe consistente. Singura condiție e ca ele să fie depozitate în siguranță, scrie bestlifeonline.com.
Ce e recomandat să faci înainte să pui carnea în frigider
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite, pentru ca bucata de carne din frigider să fie sigură de consumat, trebuie să te asiguri că o păstrezi foarte bine. Citește mai departe pentru a afla ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a pune carnea în frigider.
În cazul în care nu consumi carne, îți recomandăm top 3 alimente care o pot înlocui cu succes.
Nu e recomandat să păstrezi carnea în frigider fără a o tăia mai întâi
Dacă vrei să pui carnea în frigider, nu o depozita acolo fără să te gândești. Potrivit CDC, nu ar trebui să păstrezi niciodată la frigider carnea gătită care nu a fost tăiată. „Bucățile mari de carne, precum fripturile sau un curcan întreg, ar trebui împărțite în cantități mici pentru refrigerare”, avertizează specialiștii.
Carnea trebuie păstrată la o anumită temperatură
Potrivit CDC, carnea trebuie păstrată la frigider la o temperatură de 4 grade celsius sau mai rece în două ore de la gătire. Dacă mâncarea a fost expusă la temperaturi mai mari de 8 grade celsius, ar trebui totuși pusă la frigider în decurs de o oră.
Acest lucru este pentru a preveni creșterea bacteriilor în jurul acestor alimente. Dar pentru ca bucățile mari de carne să se răcească suficient de repede, acestea „ar trebui să fie împărțite mai întâi în cantități mici”, conform CDC.
Consumul de alimente care au bacterii te poate expune riscului de îmbolnăvire gravă
E. coli și Salmonella sunt două tipuri comune de bacterii care pot fi găsite în carne, potrivit CDC. Dacă cineva a mâncat alimente care sunt contaminate cu oricare dintre bacterii, poate dezvolta toxiinfecții alimentare. E. coli poate provoca boli severe, cum ar fi diaree, infecții ale tractului urinar, boli respiratorii și infecții ale fluxului sanguin. Salmonella poate duce la o boală alimentară obișnuită care afectează mai mult de un milion de oameni în fiecare an.
Pentru ambele bacterii, anumite grupuri de oameni sunt mai expuse riscului de a dezvolta boli severe sau fatale. Potrivit CDC, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, adulții care au 65 de ani sau mai mult, persoanele al căror sistem imunitar este slăbit și femeile însărcinate au un risc mai mare.
Carnea gătită nu poate fi păstrată la frigider pentru totdeauna
Nu ține carnea gătită în frigider prea mult timp. Nu te așteapta să fie în siguranță dacă o consumi ulterior chiar dacă temperatura a fost optimă. Nici măcar carnea cel mai bine depozitată nu va rămâne bună pentru o perioadă infinită de timp. Dar perioada de valabilitate pentru aceste alimente gătite variază în funcție de tip. USDA spune că slănina sau cârnații gătiți pot rezista în siguranță într-un frigider la 4 grade celsius sau mai rece timp de o săptămână. Carnea de pasăre fiartă va rămâne bună doar trei până la patru zile în frigider.