Multe persoane au fost probabil puse în situația de a deschide o sticlă de vin, iar mai apoi de a pune dopul înapoi pentru a păstra restul pentru mai târziu și a reveni la el în următoarele zile. De multe ori descoperi că vinul care a rămas și-a schimbat gustul complet, iar acesta nu mai este bun pentru consum.
Cât timp rezistă vinul după ce ai desfăcut sticla
Vinul nu lipsește de pe mesele românilor. Această băutură are o istorie îndelungată și continuă să bucure oamenii cu gustul său aparte. Un pahar de vin consumat seara poate avea o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta.
Uneori se întâmplă să deschizi o sticlă de vin și să nu o poți consuma pe toată. Atunci alegi să-i pui dopul la loc și să o consumi în alte zile.
În astfel de momente descoperi că vinul tău și-a schimbat gustul. Acest lucru poate fi extrem de frustrant pentru papilele tale gustative și nu numai. Pentru a evita acest moment îngrozitor, trebuie să știi cât de mult poate rezista vinul după deschiderea sticlei.
Sticlele de vin nedeschise se pot păstra chiar și pentru 30 de ani, însă în cazul sticlelor de vin deschise lucrurile stau complet diferit. Când depozitezi un vin corect, acesta poate fi păstrat chiar și pentru zeci de ani. În cazul sticlelor desfăcute vinul își schimbă rapid gustul.
În momentul în care oxigenul intră în scenă, durata de viață a vinului tău se schimbă drastic. Experții spun că oxigenul este inamicul vinului. Cu cât vinul este expus mai mult timp la oxigen după deschiderea sticlei, cu atât mai repede își va pierde armele și va începe să-și schimbe gustul.
După ce sunt deschise, sticlele de vin care conțin și zahăr vor rezista puțin mai mult decât celelalte. Un vin cu zahăr poate rezista și o săptămână după ce a fost deschisă sticla. Un vin spumant se consumă cel mai bine în aceeași zi, dar un dop bun poate păstra un vin spumant până la două zile.
Un vin alb cu niveluri mari de aciditate poate dura până la cinci zile, iar un vin alb sau roșu tipic poate rezista până la patru zile, spun experții pentru EatThis.