Reclamă

Câte calorii are cartoful dulce. Cât de mult îngrașă și ce schimbări produce în organism

Dacă și tu te-ai întrebat câte calorii are cartoful dulce, răspunsul este simplu. Probabil mai puțin decât crezi. Dacă ai devenit fană al acestui aliment, atunci află mai multe despre el și despre cum poți să-l introduci în dieta ta.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 18 aprilie 2024, 7:50

Fie că faci un sandviș cu cartofi dulci, orez cu cartofi dulci sau îi pui pur și simplu la cuptor cu parmeza, un lucru este clar. Cartoful dulce este un ingredient versatil. Mai mult decât atât, cartoful dulce este o sursă de vitamine, minerale și carbohidrați complecși.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte calorii are cartoful dulce

Dar cartofii conțin și foarte mult amidon. Ceea ce te-ar putea face să te întrebi dacă sunt atât de sănătoși pentru organism pe cât sunt de promovate beneficiile lor.

Din fericire, sunt un aliment sănătos. Dacă ești curioasă să știi câte caloriile conține un cartof dulce și aici avem răspunsul. Unul de mărime medie are aproximativ 103 calorii. Dacă alegi unul mare, acesta are în jur de 162 de calorii. Pentru că indicele caloric nu este deloc mare, acum îi poți include cu încredere în dieta ta alimentară. Nu trebuie să te mai preocupi de acest aspect nici dacă ești la dietă. Aceștia pot juca un rol important în farfuria ta și atunci când încerci să scapi de kilogramele în plus.

Un avantaj mare al cartofilor dulci este că au un conținut mare de nutrienți. Ai mai jos profilul nutrițional al unui cartof dulce de mărime medie:

  • Carbohidrați: 24 g
  • Grasimi: 0 g
  • Fibre: 4 g
  • Proteine: 2 g
  • Vitamina A: 157% din doza zilnică recomandată pentru femei
  • Vitamina C: 30% din doza zilnică recomandată pentru femei
  • Vitamina B6: 25% din doza zilnică recomandată pentru femei
  • Potasiu: 12% din doza zilnică recomandată pentru femei
Reclamă

Pe de altă parte, un cartof alb copt de aceeași dimensiune are aproape un număr identic de calorii (106), proteine (2 g), carbohidrați (24 g) și grăsimi (0 g).

Care sunt diferențele nutriționale între un cartof dulce și un cartof alb

Diferența cheie dintre cartoful dulce și cel alb constă în nutrienți. Cartoful dulce are aproape de două ori mai multe fibre decât un cartof obișnuit. Acest lucru este important dacă vrei să slăbești, deoarece studiile au arătat că creșterea aportului de fibre din dieta ta poate ajuta eforturile de scădere în greutate.

Reclamă

În plus, fibrele te ajută să obții mai repede și mai mult timp senzația de sațietate. Acest lucru poate dulce la eliminarea gustărilor din rutina unei zile și în cele din urmă la eliminarea kilogramelor în plus.

Cartofii dulci au mai multă vitamina C decât cartofii obișnuiți. Și, spre deosebire de un cartof dulce, un cartof obișnuit nu are în compoziție vitamina A. Aceasta din urmă e importantă pentru o vedere clară și piele netedă.

După cele enumerate mai sus, în concluzie putem spune că cartofii dulci sunt o alegere excelentă pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, și în cazul lor este important de menționat cu ce îi asociezi. Valorea lor nutrițională nu mai are aceleași beneficii dacă sunt combinați cu unt, smântână sau ketchup cu zahăr.

Așa cum e valabil în cazul tuturor alimentelor, asocierile, moderația și cantitatea sunt factorii de care trebuie să ții cont atunci când îi consumi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×