Reclamă

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci cartofi dulci. De câte ori e indicat să-i consumi pe săptămână

Aceste legume cu amidon sunt pline de nutrienți care îți susțin sănătatea digestivă, a ochilor și a inimii. Află ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci cartofi dulci și de câte ori e indicat să-i consumi pe săptămână.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 15 noiembrie 2023, 7:10

Din punct de vedere nutrițional, atât cartofii dulci cât și cei normali sunt legume cu amidon, care sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre. Cu toate acestea, datorită culorii portocalii strălucitoare a cartofilor dulci, aceștia sunt, de asemenea, bogați în anumiți micronutrienți, cum ar fi vitamina A.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Informații nutriționale pentru cartofi dulci

Un cartof dulce gătit, de mărime medie, aproximativ 114 grame conține următoarele elemente nutritive:

  • Calorii: 103
  • Carbohidrați: 24 g
  • Zaharuri totale: 7 g
  • Fibre: 4 g
  • Proteine: 2 g
  • Grasimi: 0 g
  • Sodiu: 41 mg
  • Potasiu: 542 mg
  • Vitamina C: 22 mg
  • Vitamina A: 1.100 mcg

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci cartofi dulci

Aproximativ jumătate din fibrele din cartofii dulci sunt fibre solubile, care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Deoarece colesterolul ridicat crește riscul de boli de inimă, consumul de fibre solubile adecvate este o modalitate excelentă de a proteja inima.

Reclamă

Pe lângă fibre, cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți. Au un conținut excepțional de betacaroten. Acesta din urmă este un tip de provitamina A, pigmenți vegetali care sunt transformați în vitamina A în organism, conform National Institutes of Health. Se găsește în principal în alimentele vegetale portocalii, galbene și verzi, cum ar fi morcovi, broccoli, roșii și cartofi dulci. Un consum mai mare de antioxidanți precum betacarotenul și vitamina C, care se găsesc și în cartofii dulci, este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, conform unui studiu din 2018 din The American Journal of Clinical Nutrition.

Pot îmbunătăți sănătatea intestinală

Fibrele sunt unul dintre cei mai benefici nutrienți pentru sănătatea intestinului. Fiecare cartof dulce mediu conține aproximativ 15% din valoarea zilnică recomandată.

Reclamă

Cartofii dulci conțin și amidon rezistent, care este fermentat în colon. Acest proces de fermentație produce acizi grași care ajută la susținerea sănătății imunitare și a sănătății gastrointestinale. De asemenea, ajută la menținerea inflamației la distanță.

Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, consumul suficient de fibre este una dintre cele mai bune modalități de a preveni constipația.

Pot îmbunătăți sănătatea ochilor

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de vitamina A, un nutrient cheie pentru sănătatea ochilor. De fapt, fiecare cartof dulce mediu conține 122% din valoarea zilnică a vitaminei A, sub formă de beta caroten.

Unele studii au descoperit că antioxidanții, inclusiv beta-carotenul, pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă și alte boli oculare. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează parțial faptului că antioxidanții contracarează daunele oculare cauzate de lumina albastră sau UV.

Dezavantajele consumului de cartofi dulci

Cartofii dulci sunt bogați în oxalați, care pot crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi, conform National Kidney Foundation. Poți ajuta la reducerea riscului de a dezvolta acest tip de pietre la rinichi prin asocierea cartofilor dulci cu alimente bogate în calciu, cum ar fi brânza sau iaurtul. Acest lucru ajută calciul și oxalații să se lege unul de celălalt în sistemul digestiv, mai degrabă decât în rinichi.

Ar putea cauza colorarea pielii dacă sunt consumați în exces. După cum am scris mai sus, unul dintre cele mai mari beneficii ale cartofilor dulci este conținutul lor de vitamina A. Cu toate acestea, consumul în exces poate cauza colorarea pielii, conform NIH. Este o afecțiune inofensivă numită carotenodermie și o poți contracara consumând mai multe alimente bogate în vitamina A.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×