Din punct de vedere nutrițional, atât cartofii dulci cât și cei normali sunt legume cu amidon, care sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre. Cu toate acestea, datorită culorii portocalii strălucitoare a cartofilor dulci, aceștia sunt, de asemenea, bogați în anumiți micronutrienți, cum ar fi vitamina A.
Informații nutriționale pentru cartofi dulci
Un cartof dulce gătit, de mărime medie, aproximativ 114 grame conține următoarele elemente nutritive:
- Calorii: 103
- Carbohidrați: 24 g
- Zaharuri totale: 7 g
- Fibre: 4 g
- Proteine: 2 g
- Grasimi: 0 g
- Sodiu: 41 mg
- Potasiu: 542 mg
- Vitamina C: 22 mg
- Vitamina A: 1.100 mcg
Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci cartofi dulci
Aproximativ jumătate din fibrele din cartofii dulci sunt fibre solubile, care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Deoarece colesterolul ridicat crește riscul de boli de inimă, consumul de fibre solubile adecvate este o modalitate excelentă de a proteja inima.
Pe lângă fibre, cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți. Au un conținut excepțional de betacaroten. Acesta din urmă este un tip de provitamina A, pigmenți vegetali care sunt transformați în vitamina A în organism, conform National Institutes of Health. Se găsește în principal în alimentele vegetale portocalii, galbene și verzi, cum ar fi morcovi, broccoli, roșii și cartofi dulci. Un consum mai mare de antioxidanți precum betacarotenul și vitamina C, care se găsesc și în cartofii dulci, este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, conform unui studiu din 2018 din The American Journal of Clinical Nutrition.
Pot îmbunătăți sănătatea intestinală
Fibrele sunt unul dintre cei mai benefici nutrienți pentru sănătatea intestinului. Fiecare cartof dulce mediu conține aproximativ 15% din valoarea zilnică recomandată.