Reclamă

Câte calorii are o banană. Ce conține acest fruct și câte poți mânca pe zi

Bananele sunt alimente sănătoase și conțin mai mulți nutrienți importanți. O banană medie conține doar 105 de calorii, în medie. Cu toate acestea, mai mult de 90% dintr-o banană este compusă din carbohidrați. Află și tu câte calorii are o banană și care sunt beneficiile ei pentru sănătatea organismului.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 16 noiembrie 2023, 8:09

Oamenii știu în general că bananele sunt foarte hrănitoare, dar mulți se întreabă câte calorii și carbohidrați conțin de fapt.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte calorii are o banană

Bananele conțin aproximativ 100 de calorii, dar acestea pot varia în funcție de mărimea fructului și de modul în care îl consumi. Mai jos sunt conținuturile de calorii ale dimensiunilor standard de banane (1 Sursă de încredere):

  • Foarte mic, 81 de grame: 72 de calorii
  • Mic, 101 grame: 90 de calorii
  • Mediu, 118 grame: 105 calorii
  • Mare, 136 grame: 121 calorii
  • Extra mare, 152 grame: 135 calorii

Dacă nu ești sigur de dimensiunea bananei tale, poți estima că o banană conține în medie aproximativ 100 de calorii.

Aproximativ 93% din caloriile unei banane provin din carbohidrați, 4% din proteine și 3% din grăsimi.

Reclamă

Care este compoziția nutrițională a unei banane

Bananele conțin mulți alți nutrienți benefici și cantități importante de mai multe vitamine și minerale.

O banană medie conține:

Reclamă
  • Fibre: 3,1 grame
  • Vitamina B6: 25% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina C: 11% din doza zilnică recomandată
  • Mangan: 14% din doza zilnică recomandată
  • Potasiu: 12% din doza zilnică recomandată
  • Folat: 6% din doza zilnică recomandată
  • Riboflavină (vitamina B2): 5% din doza zilnică recomandată.

Bananele sunt gustoase și hrănitoare. Sunt o gustare excelentă, sănătoasă și cu conținut scăzut de calorii.

Pentru majoritatea oamenilor are au o stare de sănătate bună, bananele sunt un fruct gustos și hrănitor. Dar cel mai bine este să mănânci doar una sau două pe zi, deoarece prea multe ar putea duce la creșterea în greutate și la deficiență de nutrienți. O dietă echilibrată este cheia pentru o sănătate optimă.

Bananele sunt un fruct incredibil de popular și nu este de mirare de ce. Sunt versatile și reprezintă un ingredient de bază în multe bucătării din întreaga lume.

Deși bananele sunt o gustare sănătoasă, bogată în nutrienți, consumul excesiv ar putea fi dăunător.

Bananele sunt un plus sănătos pentru aproape orice dietă, dar prea mult din orice aliment – inclusiv bananele – ar putea face mai mult rău decât bine.

Care sunt dezavantajele consumului de banane

Bananele nu sunt de obicei considerate un aliment bogat în calorii. Cu toate acestea, dacă obiceiul tău de a consuma banane te determină să mănânci mai multe calorii decât are nevoie corpul tău, ar putea duce la creșterea nesănătoasă în greutate.

În plus, peste 90% din caloriile din banane provin din carbohidrați.

În bananele necoapte sau verzi, principala sursă de carbohidrați provine din amidon. Pe măsură ce fructele se coc, amidonul se transformă în zahăr. Astfel, până când banana este suficient de coaptă pentru a fi mâncată, o mare parte din calorii ar putea proveni din zahăr.

Consumul excesiv de carbohidrați, fără a-l echilibra cu proteine și grăsimi sănătoase, ar putea face controlul glicemiei mai dificil pentru cei cu afecțiuni ale zahărului din sânge, cum ar fi diabetul sau prediabetul.

În plus, consumul de prea multe banane poate duce la deficiențe de nutrienți, mai ales dacă nu lași loc pentru alimentele care conțin nutrienții care le lipsesc bananelor, cum ar fi proteinele, grăsimile, calciul, vitamina D și fierul.

În cele din urmă, persoanele cu insuficiență renală în stadiu avansat ar putea avea nevoie să își monitorizeze nivelul de potasiu, deoarece prea mult poate interfera cu medicamentele. Ar fi nevoie de mai mult de o banană pentru a avea efect, dar este o idee bună să discuți cu medicul pentru a înțelege câte poți mânca pentru a fi în siguranță.

Echilibrul și varietatea sunt caracteristicile unei alimentații sănătoase.

Câte banane poți consuma zilnic

Corpul tău este un sistem complex care necesită multe tipuri de nutrienți pentru a funcționa corect. Cea mai bună modalitate prin care te poți asigura că obții tot ce are nevoie corpul este să mănânci diverse din fiecare grupă de alimente.

Nu există un număr specific de banane care să le facă automat bune sau rele. Depinde cu adevărat de nevoile tale unice de calorii și nutrienți.

În teorie, ai putea mânca câte banane dorești, atâta timp cât nu consumi prea mult calorii, nu înlocuiești alte alimente și nutrienți de care corpul are nevoie sau nu îi dăunezi sănătății în alte moduri.

Acestea fiind spuse, una sau două banane pe zi ar fi probabil considerate un aport moderat pentru majoritatea oamenilor sănătoși.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×