Reclamă

Când pot avea bananele efecte adverse pentru sănătate, potrivit specialiștilor

Bananele sunt considerate reginele fructelor. Se combină perfect în smoothie-ul tău de dimineață, adaugă aromă prăjiturelelor tale și un gust dulce în bolul de cereale. Iar dacă ești pe fugă, sunt cea mai convenabilă gustare. Află însă când pot avea bananele efecte adverse pentru sănătate.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 24 martie 2024, 8:56

Bananele nu sunt doar un desert sau o gustare prietenoasă cu portofelul, ci abundă în nutrienți și fibre, deci sunt multe motive să le iubești. Nu au grăsimi și colesterol și sunt pline de vitaminele C și B6, fitonutrienți și antioxidanți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bananele au un conținut bogat de potasiu

Să nu uităm, bananele sunt faimoase pentru conținutul lor bogat în potasiu. O banană medie conține 422 miligrame de potasiu. Potasiul este un electrolit esențial, crucial pentru echilibrul fluidelor din organism, asigurând funcționarea optima a mușchilor și nervilor.

Totuși, dacă sunt mâncate în exces, bananele pot pune probleme, în special la persoanaele cărora li se recomandă să limiteze aportul de potasiu. Este vorba în special de cei care suferă de boli de rinichi.

Unul din principalele roluri ale rinichilor este reglarea nivelurilor de potasiu din organism. Rinichii afectați nu mai pot funcționa corespunzător și pot duce la acumularea de potasiu în sânge, ceea ce duce la hiperkalemie. Această boală poate cauza probleme ca aritmii cardiace care pun viața în pericol, paralizie și slăbiciune musculară, notează Healthdigest.

Când pot avea bananele efecte adverse pentru sănătate

Reclamă

Rinichii filtrează deșeurile în exces din organism și sângele și produc urină, procesând aproximativ jumătate de ceașcă de sânge în fiecare minut.

Boala de rinichi poate fi acută sau cronică. Criza renală acută este o afecțiune temporară, provocată adesea de o boală sau rănire, care dereglează funcția renală. Boala renală cronică implică o deteriorare permanentă a rinichilor, care poate duce la o defecțiune de durată a funcției renale.

Printre exemplele de crize de rinichi pe termen scurt se numără nefrita interstițială, care apare când anumite medicamente afecteaza capacitatea rinichilor, și pielonefrita, produsă de o infecție a tractului urinar care urcă la nivelul rinichilor.

Reclamă

Boala renală cronică include afecțiuni care restrâng progresiv funcția renală. Boala polichistică renală, o disfuncție ereditară, cauzează chisturi care afectează filtrarea renală, de obicei agravându-se cu timpul. Nefrita lupică, o boală autoimună, duce la o disfuncție permanentă a rinichilor.

Unul dintre rolurile rinichilor este reglarea homeostaziei potasiului în organism, sau cantitatea de potasiu absorbită și excretată din corp prin sânge, potrivit unui studiu din 2015 publicat în Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Boala cronică renală înseamnă că rinichii sunt atât de deteriorați încât nu mai pot filtra sângele cum ar trebui. Astfel se ajunge la accumularea de toxine și fluid în exces în organism. În plus, potasiul se poate acumula în sânge, ducând la hiperkalemie.

Din păcate, această afecțiune nu prezintă adesea simptome notabile. Când simptomele totuși apar, se dezvoltă gradual timp de săptămâni sau luni. Printre simptome se numără amorțeala, furnicăturile, slăbiciunea musculară și greața.  

Hiperkalemia poate fi provocată de alimente cu conținut mare de potasiu

Totuși, hiperkalemia se poate produce brusc și în mod sever, fiind un risc pentru viață. În aceste cazuri, bolnavii pot resimți simptome acute ca scurtarea respirației, palpitații, greața, voma și dureri în piept.

Hiperkalemia, trecută adesea neobservată din cauza absenței simptomelor, poate fi provocată de dietele bogate în alimente cu conținut mare de potasiu cum sunt bananele. Din păcate, multe persoane cu această afecțiune renală cronică  nu sunt conștiente că au boala din cauza absenței simptomelor. Singura cale precisă de a diagnostica boala renală este prin teste de laborator, care evaluează conținutul de proteine din urină și concentrațiile de creatinină din sânge.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×