Bananele nu sunt doar un desert sau o gustare prietenoasă cu portofelul, ci abundă în nutrienți și fibre, deci sunt multe motive să le iubești. Nu au grăsimi și colesterol și sunt pline de vitaminele C și B6, fitonutrienți și antioxidanți.
Bananele au un conținut bogat de potasiu
Să nu uităm, bananele sunt faimoase pentru conținutul lor bogat în potasiu. O banană medie conține 422 miligrame de potasiu. Potasiul este un electrolit esențial, crucial pentru echilibrul fluidelor din organism, asigurând funcționarea optima a mușchilor și nervilor.
Totuși, dacă sunt mâncate în exces, bananele pot pune probleme, în special la persoanaele cărora li se recomandă să limiteze aportul de potasiu. Este vorba în special de cei care suferă de boli de rinichi.
Unul din principalele roluri ale rinichilor este reglarea nivelurilor de potasiu din organism. Rinichii afectați nu mai pot funcționa corespunzător și pot duce la acumularea de potasiu în sânge, ceea ce duce la hiperkalemie. Această boală poate cauza probleme ca aritmii cardiace care pun viața în pericol, paralizie și slăbiciune musculară, notează Healthdigest.
Când pot avea bananele efecte adverse pentru sănătate
Rinichii filtrează deșeurile în exces din organism și sângele și produc urină, procesând aproximativ jumătate de ceașcă de sânge în fiecare minut.
Boala de rinichi poate fi acută sau cronică. Criza renală acută este o afecțiune temporară, provocată adesea de o boală sau rănire, care dereglează funcția renală. Boala renală cronică implică o deteriorare permanentă a rinichilor, care poate duce la o defecțiune de durată a funcției renale.
Printre exemplele de crize de rinichi pe termen scurt se numără nefrita interstițială, care apare când anumite medicamente afecteaza capacitatea rinichilor, și pielonefrita, produsă de o infecție a tractului urinar care urcă la nivelul rinichilor.