Un măr mediu, aproximativ 20 de grame are 104 calorii, 0,5 grame de proteine, 27,6 grame de carbohidrați și 0,3 grame de grăsimi. Merele au în compoziția lor fibre, potasiu și vitamina C. Soiurile roșii, verzi sau alte soiuri de mere sunt similare în profilurile lor de calorii și nutrienți, cu diferențe foarte mici.
- Calorii: 104
- Grăsimi: 0,3 g
- Sodiu: 2 mg
- Carbohidrați: 27,6 g
- Fibre: 4,8 g
- Zaharuri: 20,8 g
- Proteine: 0,5 g
- Potasiu: 214 mg
- Vitamina C: 9,2 mg
- Vitamina A: 6 mcg
Câte grame de zahăr are un măr
Vestea bună este că merele au un indice glicemic scăzut, între 34-38,2. Există mai puțin de jumătate de gram de grăsime în compoziția unui măr de mărime medie.
Merele au din păcate un conținut scăzut de proteine. Un măr mediu are doar jumătate de gram de proteine. Pe de altă parte, merele sunt o sursă bună de potasiu și beta-caroten. Ele furnizează puțină vitamina C, acid folic, magneziu și calciu.
Merele variază semnificativ în mărime, dar, în general, sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii, dens în nutrienți, oferind fibre și micronutrienți, cum ar fi potasiul și vitamina C.
Beneficiile pentru sănătate ale merelor
Merele pot fi o parte sănătoasă a oricărei diete, inclusiv o dietă vegană sau vegetariană, o dietă fără gluten și alte diete populare.
- Promovează sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de potasiu și conținut scăzut de sodiu
- Reglează glicemia cu conținut ridicat de fibre
- Oferă protecție împotriva cancerului cu ajutorul antioxidanților precum quercetina
- Poate îmbunătăți simptomele astmului tot cu ajutorul quercetinei
- Ajută la echilibrul sănătos al greutății cu fibre și nutrienți.
Merele susțin sănătatea inimii
Fructele și legumele sunt elementele de bază ale unui plan alimentar sănătos. Un plan alimentar sănătos susține sănătatea inimii. În mod natural sărace în sodiu și bogate în potasiu, alimentele vegetale previn creșterile periculoase ale tensiunii arteriale. Merele întregi sunt o sursă bună de fibre, despre care se știe că scad nivelul colesterolului.
Fibrele din mere încetinesc digestia, prevenind o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge după masă. Asta înseamnă că o masă medie de 2.000 de calorii ar trebui să includă cel puțin 28 de grame de fibre pentru o sănătate optimă.
Consumul de mere întregi cu coaja oferă cele mai multe fibre. Un măr mediu are 4,8 grame de fibre, astfel încât să mănânci un mere sau două te poate ajuta să obții necesarul zilnic recomandat de specialiști
Consumul de mere poate ajuta la prevenirea cancerului
Merele conțin un antioxidant natural puternic, numit quercetină. În timp ce quercetina ucide în mod eficient celulele anormale, se pare că lasă celulele sănătoase în pace.
Consumul unei diete bogate în fructe și legume oferă quercetină, împreună cu alți antioxidanți puternici pentru prevenirea cancerului.
Quercetina din mere este, de asemenea, benefică pentru persoanele cu astm. Studiile arată că quercetina suprimă inflamația și reduce eficient severitatea alergiilor alimentare și a problemelor respiratorii.