Somnul este extrem de important pentru recuperarea organismului nostru. Numărul de ore de somn de care avem nevoie variază în funcție de o mulțime de factori. Vârsta este un criteriu important atunci când vine vorba de a obține un somn odihnitor și liniștit.
Câte ore de somn e recomandat să dormi pe noapte, în funcție de vârstă
Bebelușii cu vârsta între zero și trei luni dorm în medie între 14 și 17 ore din fiecare 24 de ore. O mare parte a timpului pe care îl petrec în uter este dormind, iar motivul pentru atât de mult somn este același atât înainte, cât și după naștere: creșterea.
Bebelușii își triplează greutatea între naștere și vârsta de un an, iar hormonul de creștere este eliberat în timpul somnului, în special în ciclul profund numit somn cu unde lente. În timpul somnului se formează o mulțime de conexiuni neuronale noi.
Mai târziu, în primul an, de la patru luni la 12 luni, nevoile de somn scad ușor, la aproximativ 12 până la 16 ore, dar asta nu pentru că bebelușii cresc mai puțin.
Acest lucru se întâmplă deoarece bebelușii încep să dezvolte ritmuri circadiene care îi conectează la un ciclu comun de lumină întunecată, zi și noapte.
De câte ore de somn au nevoie copiii mici și preșcolarii
În grupa de vârstă de la unu până la doi ani, nevoile de somn scad din nou la 11 până la 14 ore și scad în continuare, la 10 până la 13 ore, la vârsta de trei până la cinci ani.
Acest lcuru se datorează unei rate de creștere oarecum mai mai lente pe măsură ce copiii părăsesc copilăria. Totodată, se schimbă și nevoile cognitive.