Affogato este o delicatesă caldă și rece în același timp. Este disponibilă în mai multe meniuri din cafenelele de specialitate, dar și în restaurate. Amestecul este bogat, cremos și se formează din două arome diferite. Cei mai mulți îl consideră desert, însă unii se referă la affogato drept băutură.
Ce este și cum a apărut affogato
Affogato este originar din Italia, dar poate fi găsit în restaurantele și cafenelele din întreaga lume. Desertul este realizat din două ingrediente principale: înghețată de vanilie și espresso. Cuvântul affogato se traduce drept „scufundat” sau „înecat”.
Acest lucru se potrivește perfect descrierii desertului care presupune o cupă de înghețată de vanilie „înecată” în espresso. Cei mai mulți specialiști susțin că acest desert ar fi apărut după inventarea espressorului și a fost răspândit la sfârșitul anilor 1900.
Descoperă și care este cea mai sănătoasă înghețată.
Nu se cunoaște data exactă la care acest desert a fost inventat, cert este că în ultimii ani a prins tot mai multă popularitate în întreaga lume. De altfel, încă există o dezbatere cu privire la acest desert, considerat de mulți a fi o băutură.
Cantitatea de înghețată trebuie să fie mult mai mare decât cea de espresso. În plus „desertul – băutură” se servește cu ajutorul unei lingurițe. În general se recomandă consumarea acestui desert imediat după ce a fost adăugat espresso peste înghețată.
Cum prepari Affogato
Affogato nu este dificil de pregătit și poate fi preparat chiar și acasă. Pentru început ai nevoie de un castron în care să pui o cupă generoasă de înghețată de vanilie. Peste această înghețată trebuie să torni un espresso delicios.
Italienii folosesc cel mai des „Fior di Latte” care se traduce drept „floare de lapte”, o înghețată făcută folosind lactate, zahăr și amidon, fără gălbenuș de ou. Această înghețată poate fi înlocuită cu ușurință cu cea de vanilie. Specialiștii spun că poți avea și un affogato „decorat”.
Unele cafenele adaugă biscotti sau sirop de ciocolată peste înghețata cu espresso. Prezentarea desertului este una diversă. Servit inițial în boluri, astăzi affogato poate fi găsit în timp ce este servit în cupe sau chiar în pahare. Unele persoane preferă să experimenteze cu această rețetă și să înlocuiască înghețata de vanilie. Unele cafenele servesc affogato pe bază de înghețată de caramel sau înghețată de ciocolată.
De asemenea, poți modifica aroma desertului schimbând espresso-ul. Intensitatea desertului va varia întotdeauna în funcție de cantitatea de espresso pe care o adaugi și de modul în care acesta a fost extras. De altfel, dacă pregătești affogato cu un ristretto dublu, atunci aroma cafelei va fi mult mai intensă.
Cum poate varia rețeta clasică de affogato
Există mai multe moduri în care poți prepara acest desert. În Brazilia, oamenii preferă să servească affogato folosind înghețată de fructe. Unele persoane aleg să adauge sirop acestui desert, în timp ce alte persoane adaugă semințe sau bucăți de biscuiți. V
ersiunile variază de la restaurant la restaurant. Specialiștii spun că ar exista și o variantă cu alcool a acestui desert. Unii cofetari ales să folosească puțin lichior în prepararea desertului băutură. Varianta tradițională cu alcool mai este cunoscută sub numele de corretto, scrie Perfect Daily Grind.