Reclamă

Ce este cuperoza și cum o putem trata în mod corect. Sfaturi utile pentru îngrijirea tenului

Cuperoza este o afecțiune a vaselor mici de sânge care se află la nivelul pielii și este deseori confundată cu rozaceea. De cele mai multe ori cuperoza apare în zona din jurul nasului și pe obraji. Această afecțiune este determinată atât de factori interni, cât și externi. Cuperoza poate apărea în orice moment al vieții și se manifestă prin roșeață, prezența vaselor capilare dilatate care imită aspectul unei pânze de păianjen, pete roșii și piele uscată.

Publicat: 9 octombrie 2021, 6:49

Principalele motive pentru care o persoană poate avea cuperoză țin de schimbarea bruscă a temperaturii. De cele mai multe ori când pielea este expusă unor temperaturi foarte ridicate, iar apoi unora foarte scăzute, vasele de sânge reacționează în consecință și se dilată. Alte cauze ale apariției cuperozei pot fi stresul, alimentele picante, alcoolul, tutunul, ciocolata sau arsurile solare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este cuperoza și cum o putem trata în mod corect

Cuperoza apare în momentul în care vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată. Acest lucru se poate întâmpla dintr-o serie de factori interni și externi. În funcție de cauzele apariției cuperozei, medicul dermatolog poate să stabilească un tratament necesar pentru a putea trata această afecțiune.

În cele mai multe cazuri, cuperoza nu este considerată o boală, însă mai multe studii au demonstrat faptul că aceasta poate apărea în urma unei boli de ficat. Conform unui studiu s-a aproximat că lungimea totală a vaselor capilare din corpul uman ajunge undeva la 10 000 km.

Astfel, nu este nimic neobișnuit la apariția cuperozei. Sa demonstrat faptul că această afecțiune poate să fie atât o problemă independentă, cât și un simptom al altei boli. Îngrijirea tenului ar trebui să fie prioritară pentru orice persoană, mai ales pentru cei care suferă de cuperoză.

Pielea uscată și sensibilă este de cele mai multe ori afectată, însă cuperoza poate apărea și la persoanele care au tenul cu tendință de îngrășare. De cele mai multe ori cuperoza apare în jurul nasului, dar și pe suprafața obrajilor. Expunerea la soare fără o cremă de protecție solară sau chiar folosirea solarului pot duce rapid la apariția cuperozei.

Reclamă

Un alt factor care poate duce la apariția cuperozei ține de diferențele mari de temperaturi.

S-a demonstrat de-a lungul timpului că mâncărurile picante au și ele un rol important în apariția cuperozei. Ciocolata, cafeaua, tutunul și alcoolul sunt alte lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă te confrunți cu cuperoza.

Stresul este și el un factor important când vine vorba de această afecțiune, la fel ca experiențele emoționale puternice, presiunea crescută a sângelui va duce în cele din urmă la dilatarea vaselor de sânge. 

Reclamă

Simptomatologia cuperozei

Cuperoza poate fi percepută ca ”afecțiune independentă”, dar și ca simptom al unei boli interne. Pe lângă factorii externi care pot duce la apariția cuperozei, s-a demonstrat că aceasta poate apărea în urma probleme la nivel intern. Printre cele mai comune afecțiuni care au ca simptom cuperoza se numără bolile de ficat, hipertensiunea arterială, dar și dezechilibrul florei intestinale.

Cuperoza poate apărea în mai multe stadii. Primul stadiu are loc atunci când la nivelul feței apar mai multe pete roșii.

Al doilea stadiu are loc în momentul în care vasele capilare dilatate iau aspectul unei pânze de păianjen, acela este momentul în care cuperoza începe să avanseze și trebuie tratată astfel încât aspectul acesteia să fie diminuat din timp. În ultimul stadiu, cuperoza ajunge să se manifeste sub forma unei inflamații și este tot mai vizibilă.

Conform unui studiu, cuperoza apare de cele mai multe ori la femei, de regulă aceasta a fost observată la persoanele cu vârsta între 30-50 de ani și la persoanele care au pielea sensibilă și uscată.

Tratarea și prevenția cuperozei

Pentru a trata cuperoza trebuie mai întâi să mergi la medicul dermatolog pentru a stabili care au fost cauzele care au dus la apariția acesteia. Dacă afecțiunea este de fapt un simptom al altei boli, atunci trebuie să faci o investigație mai amănunțită. Rezultatele se vor vedea doar în momentul în care reușești să afli care au fost cauzele care au dus la apariția cuperozei.

Cu toate acestea, există câteva indicații generale pe care le poți primi. În primul rând, dieta. Dacă obișnuiești să consumi mâncăruri picante, atunci ar trebui să le excluzi din dieta ta. Același lucru se aplică dacă vorbim despre ciocolată, murături, roșii, cafea sau băuturi alcoolice.

De asemenea, încearcă să folosești doar prosoape din bumbac, care să nu îți irite fața. Dacă ai pielea uscată, atunci trebuie să adopți o rutină de îngrijire potrivită tipului tău de ten și să eviți produsele care conțin parfum sau alte substanțe care ți-ar putea irita mai mult tenul.

Nu uita că la fel de importantă este și cremă de protecție solară. Temperaturile ridicate pot duce la apariția cuperozei. Un alt posibil tratament poate fi cel cu vitamina C.

În funcție de diagnosticul pe care îl primești, poți trata cuperoza într-un timp mai scurt sau mai îndelungat. Alte proceduri des întâlnite sunt cele de crioterapie prin expunerea zonelor afectate la temperaturi foarte scăzute, terapie cu IPL (lumină intens pulsată), terapie cu CO2, terapie cu laser și mezoterapia.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×