Ce este cuperoza și cum o putem trata în mod corect. Sfaturi utile pentru îngrijirea tenului

Cuperoza este o afecțiune a vaselor mici de sânge care se află la nivelul pielii și este deseori confundată cu rozaceea. De cele mai multe ori cuperoza apare în zona din jurul nasului și pe obraji. Această afecțiune este determinată atât de factori interni, cât și externi. Cuperoza poate apărea în orice moment al vieții și se manifestă prin roșeață, prezența vaselor capilare dilatate care imită aspectul unei pânze de păianjen, pete roșii și piele uscată.

Publicat: 9 octombrie 2021, 6:49 / Actualizat: 9 October 2021, 7:10

Principalele motive pentru care o persoană poate avea cuperoză țin de schimbarea bruscă a temperaturii. De cele mai multe ori când pielea este expusă unor temperaturi foarte ridicate, iar apoi unora foarte scăzute, vasele de sânge reacționează în consecință și se dilată. Alte cauze ale apariției cuperozei pot fi stresul, alimentele picante, alcoolul, tutunul, ciocolata sau arsurile solare.

Ce este cuperoza și cum o putem trata în mod corect

Cuperoza apare în momentul în care vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată. Acest lucru se poate întâmpla dintr-o serie de factori interni și externi. În funcție de cauzele apariției cuperozei, medicul dermatolog poate să stabilească un tratament necesar pentru a putea trata această afecțiune.

În cele mai multe cazuri, cuperoza nu este considerată o boală, însă mai multe studii au demonstrat faptul că aceasta poate apărea în urma unei boli de ficat. Conform unui studiu s-a aproximat că lungimea totală a vaselor capilare din corpul uman ajunge undeva la 10 000 km.

Astfel, nu este nimic neobișnuit la apariția cuperozei. Sa demonstrat faptul că această afecțiune poate să fie atât o problemă independentă, cât și un simptom al altei boli. Îngrijirea tenului ar trebui să fie prioritară pentru orice persoană, mai ales pentru cei care suferă de cuperoză.

Pielea uscată și sensibilă este de cele mai multe ori afectată, însă cuperoza poate apărea și la persoanele care au tenul cu tendință de îngrășare. De cele mai multe ori cuperoza apare în jurul nasului, dar și pe suprafața obrajilor. Expunerea la soare fără o cremă de protecție solară sau chiar folosirea solarului pot duce rapid la apariția cuperozei.

Un alt factor care poate duce la apariția cuperozei ține de diferențele mari de temperaturi.

S-a demonstrat de-a lungul timpului că mâncărurile picante au și ele un rol important în apariția cuperozei. Ciocolata, cafeaua, tutunul și alcoolul sunt alte lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă te confrunți cu cuperoza.

Stresul este și el un factor important când vine vorba de această afecțiune, la fel ca experiențele emoționale puternice, presiunea crescută a sângelui va duce în cele din urmă la dilatarea vaselor de sânge. 

Simptomatologia cuperozei

Cuperoza poate fi percepută ca ”afecțiune independentă”, dar și ca simptom al unei boli interne. Pe lângă factorii externi care pot duce la apariția cuperozei, s-a demonstrat că aceasta poate apărea în urma probleme la nivel intern. Printre cele mai comune afecțiuni care au ca simptom cuperoza se numără bolile de ficat, hipertensiunea arterială, dar și dezechilibrul florei intestinale.

Cuperoza poate apărea în mai multe stadii. Primul stadiu are loc atunci când la nivelul feței apar mai multe pete roșii.

Al doilea stadiu are loc în momentul în care vasele capilare dilatate iau aspectul unei pânze de păianjen, acela este momentul în care cuperoza începe să avanseze și trebuie tratată astfel încât aspectul acesteia să fie diminuat din timp. În ultimul stadiu, cuperoza ajunge să se manifeste sub forma unei inflamații și este tot mai vizibilă.

Conform unui studiu, cuperoza apare de cele mai multe ori la femei, de regulă aceasta a fost observată la persoanele cu vârsta între 30-50 de ani și la persoanele care au pielea sensibilă și uscată.

Tratarea și prevenția cuperozei

Pentru a trata cuperoza trebuie mai întâi să mergi la medicul dermatolog pentru a stabili care au fost cauzele care au dus la apariția acesteia. Dacă afecțiunea este de fapt un simptom al altei boli, atunci trebuie să faci o investigație mai amănunțită. Rezultatele se vor vedea doar în momentul în care reușești să afli care au fost cauzele care au dus la apariția cuperozei.

Cu toate acestea, există câteva indicații generale pe care le poți primi. În primul rând, dieta. Dacă obișnuiești să consumi mâncăruri picante, atunci ar trebui să le excluzi din dieta ta. Același lucru se aplică dacă vorbim despre ciocolată, murături, roșii, cafea sau băuturi alcoolice.

De asemenea, încearcă să folosești doar prosoape din bumbac, care să nu îți irite fața. Dacă ai pielea uscată, atunci trebuie să adopți o rutină de îngrijire potrivită tipului tău de ten și să eviți produsele care conțin parfum sau alte substanțe care ți-ar putea irita mai mult tenul.

Nu uita că la fel de importantă este și cremă de protecție solară. Temperaturile ridicate pot duce la apariția cuperozei. Un alt posibil tratament poate fi cel cu vitamina C.

În funcție de diagnosticul pe care îl primești, poți trata cuperoza într-un timp mai scurt sau mai îndelungat. Alte proceduri des întâlnite sunt cele de crioterapie prin expunerea zonelor afectate la temperaturi foarte scăzute, terapie cu IPL (lumină intens pulsată), terapie cu CO2, terapie cu laser și mezoterapia.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ducii de Cambridge în timp ce iau parte la Earthshot Prize
Divertisment
Limbajul corporal al Ducilor de Cambridge la evenimentul Earthshot Prize. Ce spun experții despre Kate Middleton și Prințul William
Kate Middleton și Prințul William au atras atenția tuturor la prima gală a evenimentului Earthshot Prize. Acesta a fost organizat la Alexandra Palace din Londra, iar pe lista de invitați s-au regăsit nume precum...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și aripi cu pene negre în timp ce înfățișează una din cele mai toxice zodii
Horoscop
Cele mai toxice zodii. Nativii care au întotdeauna relații problematice
Fie că au o atitudine negativistă sau că sunt nepăsători cu privire la sentimentele celor din jur, anumiți nativi se numără printre cele mai toxice zodii. Cu toate acestea, în ciuda laturii lor întunecate,...
3
Kate Middleton în anul 2020, în timpul unui eveniment oficial din Londra. În natură, cu verdeață pe fundal, e îmbrăcată în uniformă de cercetaș, cu o cămașă albastră, vestă neagră și eșarfă la gât cu roșu
Divertisment
Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe care le preferă Kate Middleton se numără multe preparate sănătoase, vegetariene, ce o ajută să își mențină silueta de...
4
Rebel Willson cu părul prins într-un coc și o rochie cu paiete neagrăîn timp ce pozează pe covorul roșu la Festivalul de Film de la New York din 2021
Divertisment
Rebel Wilson și-a expus silueta. Cum a fost fotografiată actrița în Beverly Hills
Rebel Wilson a atras atenția tuturor atunci când și-a expus silueta pe străzile din Beverly Hills. Actrița în vârstă de 41 de ani a trecut printr-un proces de transformare corporală în ultimii doi ani....
5
Angelina Jolie, pe covorul roșu, la premiera Eternals, fotografie portret
Divertisment
Angelina Jolie a mers la premiera Eternals cu copiii săi. Actrița a strălucit pe covorul roșu
Angelina Jolie a mers la premiera Eternals cu cinci dintre copiii săi. Actrița a strălucit pe covorul roșu într-o ținută spectaculoasă, iar copiii săi au furat lumina reflectoarelor. Cea care a atras atenția tuturor...
PARTENERI
×