Principalele motive pentru care o persoană poate avea cuperoză țin de schimbarea bruscă a temperaturii. De cele mai multe ori când pielea este expusă unor temperaturi foarte ridicate, iar apoi unora foarte scăzute, vasele de sânge reacționează în consecință și se dilată. Alte cauze ale apariției cuperozei pot fi stresul, alimentele picante, alcoolul, tutunul, ciocolata sau arsurile solare.
Ce este cuperoza și cum o putem trata în mod corect
Cuperoza apare în momentul în care vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată. Acest lucru se poate întâmpla dintr-o serie de factori interni și externi. În funcție de cauzele apariției cuperozei, medicul dermatolog poate să stabilească un tratament necesar pentru a putea trata această afecțiune.
În cele mai multe cazuri, cuperoza nu este considerată o boală, însă mai multe studii au demonstrat faptul că aceasta poate apărea în urma unei boli de ficat. Conform unui studiu s-a aproximat că lungimea totală a vaselor capilare din corpul uman ajunge undeva la 10 000 km.
Astfel, nu este nimic neobișnuit la apariția cuperozei. Sa demonstrat faptul că această afecțiune poate să fie atât o problemă independentă, cât și un simptom al altei boli. Îngrijirea tenului ar trebui să fie prioritară pentru orice persoană, mai ales pentru cei care suferă de cuperoză.
Pielea uscată și sensibilă este de cele mai multe ori afectată, însă cuperoza poate apărea și la persoanele care au tenul cu tendință de îngrășare. De cele mai multe ori cuperoza apare în jurul nasului, dar și pe suprafața obrajilor. Expunerea la soare fără o cremă de protecție solară sau chiar folosirea solarului pot duce rapid la apariția cuperozei.
Un alt factor care poate duce la apariția cuperozei ține de diferențele mari de temperaturi.
S-a demonstrat de-a lungul timpului că mâncărurile picante au și ele un rol important în apariția cuperozei. Ciocolata, cafeaua, tutunul și alcoolul sunt alte lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă te confrunți cu cuperoza.
Stresul este și el un factor important când vine vorba de această afecțiune, la fel ca experiențele emoționale puternice, presiunea crescută a sângelui va duce în cele din urmă la dilatarea vaselor de sânge.