Reclamă

Ce este cuperoza și cum o putem trata în mod corect. Sfaturi utile pentru îngrijirea tenului

Cuperoza este o afecțiune a vaselor mici de sânge care se află la nivelul pielii și este deseori confundată cu rozaceea. De cele mai multe ori cuperoza apare în zona din jurul nasului și pe obraji. Această afecțiune este determinată atât de factori interni, cât și externi. Cuperoza poate apărea în orice moment al vieții și se manifestă prin roșeață, prezența vaselor capilare dilatate care imită aspectul unei pânze de păianjen, pete roșii și piele uscată.

Publicat: 9 octombrie 2021, 6:49

Principalele motive pentru care o persoană poate avea cuperoză țin de schimbarea bruscă a temperaturii. De cele mai multe ori când pielea este expusă unor temperaturi foarte ridicate, iar apoi unora foarte scăzute, vasele de sânge reacționează în consecință și se dilată. Alte cauze ale apariției cuperozei pot fi stresul, alimentele picante, alcoolul, tutunul, ciocolata sau arsurile solare.

Ce este cuperoza și cum o putem trata în mod corect

Cuperoza apare în momentul în care vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată. Acest lucru se poate întâmpla dintr-o serie de factori interni și externi. În funcție de cauzele apariției cuperozei, medicul dermatolog poate să stabilească un tratament necesar pentru a putea trata această afecțiune.

În cele mai multe cazuri, cuperoza nu este considerată o boală, însă mai multe studii au demonstrat faptul că aceasta poate apărea în urma unei boli de ficat. Conform unui studiu s-a aproximat că lungimea totală a vaselor capilare din corpul uman ajunge undeva la 10 000 km.

Astfel, nu este nimic neobișnuit la apariția cuperozei. Sa demonstrat faptul că această afecțiune poate să fie atât o problemă independentă, cât și un simptom al altei boli. Îngrijirea tenului ar trebui să fie prioritară pentru orice persoană, mai ales pentru cei care suferă de cuperoză.

Pielea uscată și sensibilă este de cele mai multe ori afectată, însă cuperoza poate apărea și la persoanele care au tenul cu tendință de îngrășare. De cele mai multe ori cuperoza apare în jurul nasului, dar și pe suprafața obrajilor. Expunerea la soare fără o cremă de protecție solară sau chiar folosirea solarului pot duce rapid la apariția cuperozei.

Reclamă

Un alt factor care poate duce la apariția cuperozei ține de diferențele mari de temperaturi.

S-a demonstrat de-a lungul timpului că mâncărurile picante au și ele un rol important în apariția cuperozei. Ciocolata, cafeaua, tutunul și alcoolul sunt alte lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă te confrunți cu cuperoza.

Stresul este și el un factor important când vine vorba de această afecțiune, la fel ca experiențele emoționale puternice, presiunea crescută a sângelui va duce în cele din urmă la dilatarea vaselor de sânge. 

Reclamă

Simptomatologia cuperozei

Cuperoza poate fi percepută ca ”afecțiune independentă”, dar și ca simptom al unei boli interne. Pe lângă factorii externi care pot duce la apariția cuperozei, s-a demonstrat că aceasta poate apărea în urma probleme la nivel intern. Printre cele mai comune afecțiuni care au ca simptom cuperoza se numără bolile de ficat, hipertensiunea arterială, dar și dezechilibrul florei intestinale.

Cuperoza poate apărea în mai multe stadii. Primul stadiu are loc atunci când la nivelul feței apar mai multe pete roșii.

Al doilea stadiu are loc în momentul în care vasele capilare dilatate iau aspectul unei pânze de păianjen, acela este momentul în care cuperoza începe să avanseze și trebuie tratată astfel încât aspectul acesteia să fie diminuat din timp. În ultimul stadiu, cuperoza ajunge să se manifeste sub forma unei inflamații și este tot mai vizibilă.

Conform unui studiu, cuperoza apare de cele mai multe ori la femei, de regulă aceasta a fost observată la persoanele cu vârsta între 30-50 de ani și la persoanele care au pielea sensibilă și uscată.

Tratarea și prevenția cuperozei

Pentru a trata cuperoza trebuie mai întâi să mergi la medicul dermatolog pentru a stabili care au fost cauzele care au dus la apariția acesteia. Dacă afecțiunea este de fapt un simptom al altei boli, atunci trebuie să faci o investigație mai amănunțită. Rezultatele se vor vedea doar în momentul în care reușești să afli care au fost cauzele care au dus la apariția cuperozei.

Cu toate acestea, există câteva indicații generale pe care le poți primi. În primul rând, dieta. Dacă obișnuiești să consumi mâncăruri picante, atunci ar trebui să le excluzi din dieta ta. Același lucru se aplică dacă vorbim despre ciocolată, murături, roșii, cafea sau băuturi alcoolice.

De asemenea, încearcă să folosești doar prosoape din bumbac, care să nu îți irite fața. Dacă ai pielea uscată, atunci trebuie să adopți o rutină de îngrijire potrivită tipului tău de ten și să eviți produsele care conțin parfum sau alte substanțe care ți-ar putea irita mai mult tenul.

Nu uita că la fel de importantă este și cremă de protecție solară. Temperaturile ridicate pot duce la apariția cuperozei. Un alt posibil tratament poate fi cel cu vitamina C.

În funcție de diagnosticul pe care îl primești, poți trata cuperoza într-un timp mai scurt sau mai îndelungat. Alte proceduri des întâlnite sunt cele de crioterapie prin expunerea zonelor afectate la temperaturi foarte scăzute, terapie cu IPL (lumină intens pulsată), terapie cu CO2, terapie cu laser și mezoterapia.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care stă pe un deal în timp ce privește la luna pe care se află semnul pentru zodia Fecioară
Horoscop
Tot ce trebuie să știi despre zodia Fecioară: trăsături și personalitate
Fecioarele sunt detectivii zodiacului, asta pentru că observă fiecare părticică a vieții printr-o lupă de care nu se pot despărți. Sunt foarte atente la ce din jur și pot să-ți spună foarte ușor dacă...
2
Regina Elisabeta într-o rochie labă cu o diademă din pietre rpețioase pe cap
Divertisment
Regina Elisabeta a zburat cu elicopterul la Casa Sandringham. Motivul pentru care a luat această decizie cu puțin înainte de aniversarea celor 70 ani de domnie
Regina Elisabeta a zburat cu elicopterul la Casa Sandringham din Norfolk. Conform publicației People, Majestatea Sa urmează să-și petreacă timpul aici pentru a-l comemora pe Prințul Philip, dar și pentru a celebra aniversarea a...
3
Salma Hayek într-o rochie neagră, cu un colier de argint la gât, în timp cepozează pe covorul roșu
Divertisment
Salma Hayek și-a impresionat fanii într-un costum de baie albastru. Ce imagini a distribuit actrița pe rețelele sociale
Salma Hayek și-a impresionat fanii de pe internet într-un costum de baie albastru. Actrița în vârstă de 55 de ani este în continuare în vacanță pe o insulă exotică. Vedeta nu a vrut să...
4
O masă plină cu dulciuri, ciocolată, gogoși, bomboane și alte alimente dulci în mijlocul cărora se află o tăbliță pe care scrie prea mult zahăr
Sănătate
Ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți la zahăr. Motive care să te ajută să-ți învingi pofta de dulce
Reducerea alimentelor care conțin zahăr este o decizie excelentă dacă îți dorești să abordezi un stil de viață sănătos. Zahărul procesat poate avea efecte negative asupra corpului tău dacă este consumat în exces. Deși...
5
Un blat de lemn pe care se găsesc banane, semințe de chia, pere, nuci, grâne, afine și zmeură alături de câteva cuburi cu litere pentru a reprezenta principalelel alimente bogate în fibre
Sănătate
Alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dieta ta. De ce este important să le consumi
Fibrele sunt extrem de importante pentru sănătatea ta. Ele pot să-ți îmbunătățească digestia, iar în unele cazuri să te ajute să pierzi în greutate. Un studiu realizat în Amercica a demonstrat fatul că 95%...
PARTENERI
×