Ce este dieta alcalină și cum te-ar putea ajuta să slăbești. Sfaturi utile de la specialiști

Specialiștii au explicat ce este dieta alcalină și cum te-ar putea ajuta să slăbești. Cele mai recente studii au arătat că dieta alcalină poate susține sănătatea organismului. Aceasta presupune limitarea alimentelor procesate și promovarea consumului de alimente integrale.

Beatrice Ioana
Publicat: 14 februarie 2024, 7:16
Specialiștii au explicat ce este dieta alcalină și cum te-ar putea ajuta să slăbești. Cele mai recente studii au arătat că dieta alcalină poate susține sănătatea organismului / Shutterstoc

Dieta alcalină se bazează pe ideea că înlocuirea alimentelor care formează acizi, cu alimente alcaline ar putea să îmbunătățească sănătatea organismului. Susținătorii acestei diete susțin că poate ajuta la combaterea bolilor grave. Specialiștii au explicat mai multe despre secretul dietei alcaline.

Ce este dieta alcalină și cum te-ar putea ajuta să slăbești

Dieta alcalină, cunoscută și sub denumirea de dieta acid-alcalină sau cenușă alcalină, susține consumul anumitor alimente care pot modifica pH-ul corpului.

Metabolismul transformă alimente în energie și lasă în urmă un reziduu de „cenușă” cunoscut sub numele de deșeuri metabolice.

Acestea sunt formate din „cenușa acidă”, neutră sau alcalină. Susținătorii acestei diete susțin că aciditatea deșeurilor metabolice afectează și pH-ul corpului.

Se crede că deșeurile metabolice alcaline protejează organismul de boli, în timp ce reziduurile acide îl fac să fie vulnerabil.

Ce poți consuma în timpul dietei alcaline

Componentele alimentare care lară deșeuri acide includ proteinele, fosfatul și sulful, în timp ce componentele alcaline includ calciu, magneziu și potasiu. Anumite grupuri de alimente sunt considerate acide, alcaline sau neutre.

Alimentele acide sunt reprezentate de carnea de vită, peștele, laptele, ouăle, cerealele și alcoolul. Alimentele neutre sunt reprezentate de grăsimile naturale, amidonul, zaharuri.

Alimentele alcaline sunt reprezentate de fructe, nuci, leguminoase și legume.

Care sunt cele mai bune alimente dacă vrei să începi o dietă alcalină

Principalele categorii de alimente alcaline sunt legumele, fructele, nucile și leguminoasele. Alimentația alcalină poate include consumul de sfeclă, ciuperci, mazăre, roșie, măr, cireșe, ananas, migdale, semințe de dovleac și altele.

În plus, poți mânca proteine animale precum carnea de pui, iaurtul și brânza de vaci. Nu există o modalitate rapidă de a alcaliniza corpul și nu există nici dovezi concludente că acest lucru este necesar.

Nivelurile de pH ale corpului tău sunt strict controlate, iar alimentele nu afectează foarte mult pH-ul sângelui.

Dieta alcalină poate fi sănătoasă datorită concentrării sale pe alimentele sănătoase și neprocesate. Cu toate acestea afirmațiile că stimulează sănătatea prin modificarea nivelului pH-ului nu sunt susținute de studii concludente, spun cei de la Healthline.

Alimentele pot afecta pH-ul urinei, dar nu și sângele

PH-ul sângelui tău trebuie să rămână constant pentru ca tu să fii sănătoasă, iar corpul tău are mai multe modalități eficiente de a-l regla.

De obicei, alimentele nu vor provoca o schimbare majoră a pH-ului sângelui. Cu toate acestea, alimentele pot schimba valoarea pH-ului urinei. Excreția acizilor în urină este una dintre principalele modalități prin care corpul tău își reglează pH-ul.

Nivelurile regulate ale pH-ului în corpul tău

PH-ul este o măsură care poate determina cât de acid sau de alcalin este ceva. Valoarea pH-ului variază de la 0 la 14.

  • Acid: 0,0–6,9
  • Neutru: 7,0
  • Alcalin (sau bazic): 7,1–14,0

Mulți susținători ai dietei alcaline sugerează că oamenii ar trebui să-și monitorizeze pH-ul urinei pentru a se asigura că este alcalină (peste 7) și nu acidă (sub 7). Cu toate acestea, specialiștii de la Parade spun că pH-ul variază destul de mult în organismul unei persoane. În timp ce unele părți sunt acide, altele sunt alcaline, deci nu există un nivel stabilit.

Stomacul este încărcat cu acid clorhidric, ceea ce îi oferă un pH de aproximativ 1,5- 2,0, care este foarte acid. Această aciditate este necesară pentru a descompune alimentele. Pe de altă parte, sângele uman este întotdeauna ușor alcalin, cu un pH de 7,35 – 7,45.

Specialiștii spun că trebuie să te îngrijorezi în momentul în care pH-ul sângelui tău scade din limitele normale. Acest lucru se poate întâmpla în anumite cazuri când pacientul suferă de o boală cum ar fi cetoacidoza cauzată de diabet, de exemplu.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI