Reclamă

Este cel mai sănătos fruct. Află de la nutriționiști cum îl poți include în dieta ta zilnică

Fructele sunt un aliat prețios al sănătății organismului. De fiecare dată când alegi ca răsfăț dulce un fruct în locul unui desert, ai tras lozul câștigător. Fructul este un dar al naturii. Este dovedit științific că încorporarea lui regulată în dieta ta alimentară este benefică sănătății pe mai multe planuri. Descoperă din acest articol care este cel mai sănătos fruct și cum să te asiguri că valorifici atuurile sale nutritive. 

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 februarie 2024, 6:16

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, un adult trebuie să consume între o ceașcă și două cești și jumătate de fructe zilnic. Este de la sine înțeles că includerea oricărui fruct în rutina ta alimentară oferă beneficii. Însă există un fruct despre care toți nutriționiștii spun că este cel mai sănătos dintre toate. Oferă multiple beneficii pentru sănătate, cu boabele sale mici, dar extrem de puternice, potrivit Parade.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este cel mai sănătos fruct: e o mină de aur pentru sănătate

În viziunea nutriționistelor Elysia Cartlidge și Kristi Ruth, deși toate fructele oferă beneficii nutriționale multiple, cele mai sănătoase fructe sunt coacăzele. Chiar dacă ignori culoarea lor vibrantă, coacăzele se clasează pe primul loc în topul celor mai sănătoase fructe întrucât abundă în diverși nutrienți. Au un conținut mare de antocianine și polifenoli, care sunt fitochimicale puternice, explică Ruth.

S-a dovedit științific că antocianinele din coacăze reduc inflamația din creier, dar susțin și memoria, capacitatea cognitivă și ajută la gestionarea emoțiilor. Toate aceste atribute le transformă într-un aliment excelent pentru sănătatea creierului. Antioxidanții din coacăze sunt, de asemenea, benefici pentru sănătatea cardiovasculară. Cercetările arată că un consum regulat de coacăze este asociat cu reducerea riscului de boli cardiace. De asemenea, ajută la menținerea unei greutăți normale și la reducerea riscului de diabet de tip 2.  

Reclamă

Cocăzele sunt deosebit de utile și în sănătatea intestinelor. Fitochimicalele din coacăze servesc ca hrană pentru bacteriiile benefice intestinelor. Conținutul lor de fibre potențează și mai mult calitățile prietenoase cu intestinele, comentează Cartlidge. În egală măsură, coacăzele mai conțin vitamina C și mangan (ambele cu efect dovedit în stimularea sănătății imunitare). Coacăzele reprezintă și una din sursele de top de vitamina K (utilă în susținerea sănătății osoase).

Alte fructe sănătoase pe care e bine să le încorporezi în dieta ta

Cu toate acestea, mai există și alte fructe bogate în nutrienți. Potrivit dieteticianului Sarah Rueven, merele se numără printre cele mai sănătoase fructe. Similar coacăzelor, merele sunt pline de fibre, vitamina C și polifenoli (un tip de antioxidanți). Cercetările arată că a consuma regulat două mere pe zi poate reduce LDL (colesterolul „rău”), fiind deci un fruct foarte sănătos pentru inimă.

Fibrele din mere sunt de ajutor și în programele de slăbit, punctează Rueven. Merele au și un beneficiu practic, fiind ușor de transportat oriunde.

Studiile au dovedit că persoanele care consumă un măr zilnic au nevoie de mai puține medicamente pe bază de prescripție. Deci zicala „un măr pe zi ține doctorul la ușă” are o explicație reală.

Reclamă

Căpșunile

Căpșunile sunt un alt fruct demn de topul realizat de nutriționiști. Aceste fructe în formă de inimă constituie o excelentă sursă de fibre și diferite vitamine și minerale, inclusiv vitamina C. Mai conțin compuși bioactivi variați care joacă un rol dovedit în stimularea sănătății generale și prevenția bolilor.

Reclamă

Pepenele roșu

Dacă ești iubitoare de pepene roșu, ai motive depline de fericire. În viziunea lui Cartlidge, acest deliciu estival este unul dintre cele mai sănătoase fructe pe care le poți alege. Având în compoziție o cantitate mare de apă, consumând acest fruct te asiguri că ai hidratarea corespunzătoare. Foarte bogat în licopen, dar și în vitamina A, vitamina C și diverși antioxidanți, pepenele roșu are un merit major în promovarea sănătății pielii, completează Cartlidge. Specialista observă că studiile au dovedit că prin consumul regulat de pepene roșu, reduci riscul bolilor de inimă și al diabetului.

Nu este niciodată suficient să se repete că toate fructele au o valoare nutritivă. Așadar, dacă dorești să incluzi mai multe fructe în dieta ta, poți alege fructele care îți plac cel mai mult. Fie că e vorba de banane, kiwi, mandarine, pere, smochine sau orice alt fruct. Însă dacă vrei să te asiguri că te bucuri cu adevărat de cel sănătos fruct, nu uita să incluzi în rutina ta alimentară un pumn de coacăze. De asemenea, nu ignora să optezi pentru fructe care îți oferă mai multă energie.  

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×