Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, un adult trebuie să consume între o ceașcă și două cești și jumătate de fructe zilnic. Este de la sine înțeles că includerea oricărui fruct în rutina ta alimentară oferă beneficii. Însă există un fruct despre care toți nutriționiștii spun că este cel mai sănătos dintre toate. Oferă multiple beneficii pentru sănătate, cu boabele sale mici, dar extrem de puternice, potrivit Parade.
Este cel mai sănătos fruct: e o mină de aur pentru sănătate
În viziunea nutriționistelor Elysia Cartlidge și Kristi Ruth, deși toate fructele oferă beneficii nutriționale multiple, cele mai sănătoase fructe sunt coacăzele. Chiar dacă ignori culoarea lor vibrantă, coacăzele se clasează pe primul loc în topul celor mai sănătoase fructe întrucât abundă în diverși nutrienți. Au un conținut mare de antocianine și polifenoli, care sunt fitochimicale puternice, explică Ruth.
S-a dovedit științific că antocianinele din coacăze reduc inflamația din creier, dar susțin și memoria, capacitatea cognitivă și ajută la gestionarea emoțiilor. Toate aceste atribute le transformă într-un aliment excelent pentru sănătatea creierului. Antioxidanții din coacăze sunt, de asemenea, benefici pentru sănătatea cardiovasculară. Cercetările arată că un consum regulat de coacăze este asociat cu reducerea riscului de boli cardiace. De asemenea, ajută la menținerea unei greutăți normale și la reducerea riscului de diabet de tip 2.
Cocăzele sunt deosebit de utile și în sănătatea intestinelor. Fitochimicalele din coacăze servesc ca hrană pentru bacteriiile benefice intestinelor. Conținutul lor de fibre potențează și mai mult calitățile prietenoase cu intestinele, comentează Cartlidge. În egală măsură, coacăzele mai conțin vitamina C și mangan (ambele cu efect dovedit în stimularea sănătății imunitare). Coacăzele reprezintă și una din sursele de top de vitamina K (utilă în susținerea sănătății osoase).
Alte fructe sănătoase pe care e bine să le încorporezi în dieta ta
Cu toate acestea, mai există și alte fructe bogate în nutrienți. Potrivit dieteticianului Sarah Rueven, merele se numără printre cele mai sănătoase fructe. Similar coacăzelor, merele sunt pline de fibre, vitamina C și polifenoli (un tip de antioxidanți). Cercetările arată că a consuma regulat două mere pe zi poate reduce LDL (colesterolul „rău”), fiind deci un fruct foarte sănătos pentru inimă.
Fibrele din mere sunt de ajutor și în programele de slăbit, punctează Rueven. Merele au și un beneficiu practic, fiind ușor de transportat oriunde.
Studiile au dovedit că persoanele care consumă un măr zilnic au nevoie de mai puține medicamente pe bază de prescripție. Deci zicala „un măr pe zi ține doctorul la ușă” are o explicație reală.