Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine. De ce le recomandă nutriționiștii

Este ceva rău să mănânci prea mult din ceva ce îți place? Te-ai întrebat vreodată care este impactul acelor bobițe mov-albăstrii pe care le incluzi în cerealele sau smoothie-urile tale preferate? Afinele sunt lăudate pentru multiplele beneficii aduse sănătății. Află din acest articol ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine. Precum și cum să te bucuri de ele ca parte a unei diete echilibrate, fără a te expune unor riscuri.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 1 februarie 2024, 4:26 / Actualizat: 1 februarie 2024, 12:37

Nu este nicio surpriză că afinele sunt atât de apreciate, dacă ținem cont că sunt mai bogate în antioxidanți decât orice alt fruct, potrivit unui studiu din 2021 publicat în Molecules. Însă ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine? Există un revers al unei „supradoze" de afine? Să aflăm care este valoarea lor nutrițională, potențialul câștig adus sănătății și riscurile unui consum zilnic excesiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine

Afinele sunt dotate în mod natural cu multe beneficii nutriționale, abundând în multe vitamine și antioxidanți. O ceașcă de afine (150 grame) conține următoarele:

  • Calorii: 86
  • Carbohidrați totali: 22 gr
  • Fibre dietetice: 4 gr
  • Zaharuri totale: 15 gr
  • Proteine: 1 gr
  • Grăsimi totale: 0 gr
  • Grăsimi saturate: 0 gt
  • Sodiu: 2 mg
  • Potasiu: 116 mg
  • Vitamina C: 15 mg
  • Vitamina K: 29 µg
  • Vitamina A: 5 µg 

Afinele au un conținut sărac în calorii și abundă în fibre, ceea ce te poate ajuta în obținerea senzației de sațietate.

În plus, antioxidanții din afine susțin condiția generală de sănătate, care se traduce inclusiv printr-o greutate normală.

Reclamă

Pot reduce riscul bolilor cronice 

Afinele abundă în antocianine, despre care se știe că ajută la reducerea riscului de boli cronice. Potrivit unei analize din 2020, acești compuși combat stresul oxidativ și inflamația – doi factori semnificativi în dezvoltarea bolii cronice.

În viziunea lui Britanny Lubeck, dietetician și autor pe teme de nutriție, citată de Eatingwell, consumul de afine poate reduce riscul anumitor boli și afecțiuni medicale, printre care bolile cardiace, diabetul de tip 2 și declinul cognitiv. Acest efect este datorat prezenței antocianinelor (pigmenți și antioxidanți puternici).

Reclamă

Pot îmbunătăți vederea

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine. Afinele furnizează vitaminele C și A, necesare pentru o vedere bună.

De asemenea, reduc potențial riscul degenerării maculare, potrivit unei analize din 2019. Sunt bogate în flavonoide, asociate cu un risc mai scăzut de cataractă și degenerescență maculară.

Îmbunătățesc digestia

Fiind o bună surse de fibre, un nutrient esențial, afinele susțin o digestie sănătoasă și regulată, prevenind constipația. O dietă bogată în fibre a fost asociată cu un metabolism general mai bun și cu sănătatea digestivă, observă Lubeck.

Pot îmbunătăți sănătatea pielii

Antioxidanții conținuți de afine, ca vitamina A și retinolul, protejează pielea de îmbătrânirea prematură prin lupta cu radicalii liberi. De asemenea, pot stimula producția de colagen, ceea ce are ca rezultat o piele mai netedă și mai fermă, potrivit unui studiu din 2023.

Consumul de afine (sub formă de aliment sau suplimente) poate fi benefic în cazul pielii pe măsură ce îmbătrânește.

Pot reduce inflamația cronică

Inflamația cronică este motorul majorității bolilor cronice. Din fericire, afinele sunt bogate în compuși antiinflamatori care ajută în combaterea acestei cauze de bază a multor probleme de sănătate, potrivit unei analize din 2021 publicate în Nutrients

Afinele conțin mai mulți polifenoli decât orice alt fruct de pădure, subliniază experta. Polifenolii sunt fitonutrienți cu proprietăți anti-inflamatorii.

Diferite studii au dovedit că afinele pot reduce inflamația indusă de obezitate, ameliorând sănătatea metabolică de ansamblu.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine. Reduc infecțiile

O analiză din anul 2021 a relevat că polifenolii conținuți de afine – antocianine, flavonoide și acizi fenolici – au proprietăți antibacteriene și antivirale utile în prevenirea și vindecarea infecțiilor virale.

Antocianinele pot fi utile în tratarea și prevenția infecțiilor tractului urinar. Acestea inhibă bacteriile care provoacă infecția tractului urinar, mai explică Lubeck.

Cât de sigure sunt afinele pentru consum

Deși este evident că afinele sunt un adaus sănătos în orice dietă, în același timp sunt impoprii pentru cei care au diferite sensibilități sau alergii. Afinele conțin salicilați, chimicale naturale aflate în aspirină și multe fructe și legume. Aceste chimicale pot provoca probleme în cazul celor cu o sensibilitate la salicilat. 

În general, includerea unei cești sau unei jumătăți de cești de afine proaspete sau congelate în dieta ta alimentară zilnică este o cantitate sănătoasă și potrivită. Chiar și o treime de ceașcă de afine pe zi este asociată cun un risc mai redus de boală. Această cantitate oferă o doză substanțială de antioxidanți, vitamine și fibre.

Moduri de a te bucura de consumul de afine

Unul dintre cele mai simple și gustoase moduri de a te bucura de afine este să le presari în cerealele de la micul dejun, în terciul de ovăz sau în iaurt.

Dulceața lor naturală pune perfect în valoare aceste delicii de la micul dejun, furnizând totodată o doză sănătoasă de antioxidanți și nutrienți esențiali. De asemenea, poți încerca brioșe cu afine și ovăz la micul dejun.

Adaugă-le în smoothie

Poți adăuga un pumn de afine în blender alături de fructele tale, de iaurt sau verdețuri. Ele intensifică aroma și dau un boost nutrițional în băutura ta tip smoothie.

Gustul dulce natural al afinelor ajută la reducerea nevoii de zaharuri adăugate în aceste băuturi.

Include-le în produse de patiserie

Afinele pot potența gustul și valoarea nutritivă a produselor de patiserie. Brioșele, clătitele, gofrele sau chiar și pâinea pot profita de profilul lor nutrițional.

Ingrediente în gemurile de casă

Gemurile făcute în casă pot fi o modalitate fantastică de a te bucura de savoarea afinelor tot anul. Astfel poți controla ingredientele și conținutul de zahăr, având parte de un gem mai sănătos pentru toast, clătite sau sandvișuri. De asemenea, poți combina gemul de afine cu brânza halloumi preparată la grill.

Adaugă-le în salate proaspete

Presărarea boabelor de afine în salatele proaspete combină gustul lor dulce cu dressing-uri exotice și verdețuri crocante. Afinele merg de minune cu variate ingrediente de salată cum ar fi brânza feta, alunele și vinegretele, creând un echilibru delicios al aromelor și texturilor. Pentru inspirație, poți încerca o salată cu afine, nuci pecan și feta.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×