Reclamă

6 alimente care te-ar putea ajuta să reduci depresia și anxietatea. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta

Controlul stresului și anxietății se leagă nu numai de gestionarea abilă a unei agende extrem de pline în fiecare zi. Iată, potrivit specialiștilor, 6 alimente care te-ar putea ajuta să reduci depresia și anxietatea. Află de ce e recomandat să le incluzi în dieta ta.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 4 ianuarie 2024, 6:05

Managementul sănătății mintale nu începe doar cu gesturile decisive de pe lista ta de priorități. Comportamentele tale de peste zi mai mărunte, ca prânzurile și gustările, pot face diferența în ceea ce privește starea ta de spirit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care te-ar putea ajuta să reduci depresia și anxietatea

Alimente care reduc anxietatea și depresia. Alimentele pot contribui semnificativ la condiția ta mintală și la controlul nivelurilor de stres, acest companion inevitabil al vieții contemporane.

Mai precis, unele alimente pot să scadă simptomele de anxietate și depresie, mai ales cele bogate în compuși care combat stresul oxidativ și inflamația – două mecanisme din spatele problemelor mintale.

Alimentele bogate în nutrienți, prietenoase cu intestinele (probioticele și fibrele), pot susține starea ta sufletească, căci microbiomul intestinal și creierul sunt strâns legate.

Desigur, doar alimentația nu poate substitui tratamentele specifice ca medicația sau terapia, acolo unde e cazul. Totuși, dacă dorești să ai grijă de sănătatea ta mintală, merită să incluzi multe din alimentele care pot reduce gradul de severitate al anxietății și depresiei, recomandate de experții consultați de Realsimple.

Reclamă

Peștele gras

Potrivit psihiatrului nutriționist Uma Naidoo, consumul regulat de pește gras ca somon sau ton ajută țesuturile creierului și starea de bine, reducând anxietatea și depresia.

Aceste tipuri de pește sunt bogate în grăsimi omega-3, foarte benefice pentru creier, arată dr. Naidoo. Ambele grăsimi lucrează în direcția protejării creierului de stres oxidativ și inflamație, care se leagă de stări tulburi ca anxietatea și depresia, precum și de „condiția neurodegenerativă care poate influența pierderile de memorie, confuzia mentală și declinul cognitiv”, explică aceasta.

Reclamă

Dacă nu te dai în vânt după pește, nucile sau semințele de chia pot fi o foarte bună alternativă vegetală.

Alimentele fermentate

Beneficiile alimentelor fermentate pentru intestine sunt binecunoscute. Însă ele sunt apte, de asemenea, să-ți accelereze starea de spirit grație legăturii dintre sănătatea intestinelor și cea a creierului.

Potrivit dr. Naidoo, alimentele fermentate ca iaurtul simplu, varza fermentată și tempeh (specialitate asiatică fermentată din soia integrală) conțin culturi de bacterii vii numite probiotice.

Așa cum explică dr. Naidoo, aceste bacterii „regenerează populația de bacterii bune din intestine, ajutând la echilibrul microbiomului”.

Ca rezultat inflamația involuează, iar producția de neurotransmițători este îmbunătățită, precum și cea a mesagerilor chimici care controlează starea psihică și cogniția, completează specialista pentru Healthline.

Verdețuri cu frunze

Verdețurile ca spanacul, kale și sfecla elvețiană se numără printre cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului. Nici nu e de mirare, căci abundă în nutrienți ce contribuie la o stare de spirit sănătoasă.

Exemplele renumite includ polifenolii, vitamina E și vitamina C, toate având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Ceea ce, din nou, poate frâna simptomele sănătății mintale. Mai mult, vitamina C ajută la eliminarea din organism a cortizolului în exces, cunoscut și ca hormonul stresului. Prin urmare se atenuează stările de stres și anxietate, potrivit dr. Naidoo.

Fructe de pădure

Fructele de pădure, căpșunile, afinele și zmeura se numără printre alimentele deosebit de benefice pentru intestine.

Aceste fructe viu colorate abundă în fibre, nutrient care ajută echilibrul microbial din intestine. Astfel se deschide calea pentru un răspuns mai bun la stres, o reglare îmbunătățită a neurotransmițătorilor (inclusiv serotonina), precum și niveluri mai mici de inflamație și stres oxidativ, care toate pot provoca stări negative.

În plus, fructele de pădure generează antioxidanți puternici numiți antocianine, potrivit dr. Naidoo. Acești compuși susțin o stare emoțională optimă prin reglarea inflamației, controlul semnalelor dintre neuroni și echilibrarea intestinelor.

Fructe de mare

Reprezintă un alt aliment excepțional în lupta cu anxietatea și depresia, grație conținutului masiv de zinc. Dr. Naidoo observă că zincul reglează nivelurile neurotransmițătorilor acidului gamma-aminobutiric (GABA) și serotoninei, ambele cruciale în reglarea stării psihice și a stresului.

Adulții au nevoie de aproximativ 11 miligrame de zinc în fiecare zi.  O stridie de mărime medie conține aproximativ 5 miligrame. Așadar, dacă mănânci doar 2-3 stridii zilnic vei avea parte de suficient zinc. Dacă totuși nu îți surâd, poți alege alte surse excelente de zinc precum crabii sau homarii. Dar și legume, alune și carne ovină.

Ciocolata neagră

Este micul secret care ajută la ridicarea stării tale de spirit. Acest deliciu e plin de polifenoli antioxidanți, despre care s-a demonstrat că susțin funcția creierului prin controlul neuroinflamației și creșterea neurogenezei (producția de noi neuroni).

De asemenea, ciocolata neagră are un efect prebiotic la nivelul intestinelor, căci alimentează bacteriile bune din intestine. În final contribuie la starea de bine mintală prin prisma relației dovedite dintre intestine și creier. Pe de altă parte, ciocolata neagră este și o sursă de magneziu, „un nutrient care e de ajutor în calmarea sistemului central nervos și reducerea anxietății”, conchide dr. Naidoo.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×