Echilibrul acido-bazic al organismului ar trebui să reprezinte un aspect extrem de important din viața ta. Persoanele care suferă de afecțiuni precum gastrită, ulcer sau reflux gastroesofagian trebuie să fie cu atât mai atente la lista de alimente pe care le alege pentru preparatele de zi cu zi.
Ce sunt alimentele acide și cum le putem recunoaște
Alimentele acide pot avea efecte negative asupra organismului uman, motiv pentru care este important să cunoști pH-ul produselor pe care le consumi. pH-ul îți spune dacă un produs se încadrează în următoarele trei categorii, acid, bază sau neutru.
Valorile pH-ului se încadrează între – și 14 după cum urmează:
- Acidic – 0 – 6.9
- Neutru – 7
- Alcalin – 7.1 – 14
Dacă ai probleme din cauza acidității, atunci s-ar putea să te intereseze lista cu alimente acide pe care ți-am pregătit-o.
Principalele fructe care au un nivel al acidității crescut, conform Clemson University sunt următoarele:
- Sucul de lămâie – pH 2.00 – 2.60
- Limes – pH 2.00 – 2.80
- Prune – pH 2.80 – 3.40
- Grefe – pH 2.90 – 3.82
- Grapefruits – pH 3.00 -3.75
- Afine – pH 3.12 – 3.33
- Ananas – pH 3.20 – 4.00
- Mere – pH 3.30 – 4.00
- Piersici – pH 3.30 – 4.00
- Roșii – pH 4.30 – 4.90
În general citricele au un nivel al pH-ului scăzut, motiv pentru care sunt foarte acide. Totodată, sucurile obținute din citrice au un nivel acidității crescut. Sucurile de citrice pot avea un efect negativ inclusiv asupra dinților tăi, scrie publicația Healthline.com. Înainte de a decide care alimente sunt cu adevărat potrivite pentru tine, este important să porți o discuție cu medicul tău.
Alte alimente acide care există pe piață și efectele lor asupra organismului
Nu doar fructele se includ pe lista alimentelor acide. Pe aceasta se pot adăuga o serie de legume proaspete. Cele mai acide legume sunt cartofii fără coajă, ciupercile, boroli, fasolea și spanacul. Legumele considerate alcaline sunt brocolii, țelina, guliile, varza, salata verde, usturoiul și zuchhini.
Pe lângă fructe și legume, pe lista ta cu alimente acide trebuie să adaugi și băuturile. Berea și sucurile carbogazoase ar trebui să fie excluse de pe lista ta de băuturi dacă nu tolerezi foarte bine alimentele acide. La fel este și cazul sucurilor dietetice care pot avea un efect negativ asupra sănătății tale. O dietă care include prea multe produse acide poate avea un efect precar asupra sănătății tale.
Nu uita că zahărul alb, proteinele și mâncarea fast-food se încadrează pe lista alimentelor acide. Consumate în exces acestea pot duce la gastrite, reflux gastroesofagian, pietre la rinichi și infecții urinare. Studiile recente au demonstrat că prea multă aciditate poate duce la deteriorarea țesutului muscular. Unele dovezi atestă o legătură între alimentele cu aciditate crescută și riscul de apariție a cancerului, problemelor de ficat și inimă.