Conexiunea dintre creier și intestin joacă un rol important în felul în care ne simțim. Prin nervul vag, organismul transmite mesaje între creier, sistemul digestiv și inimă.
Alimentele care îți asigură confort emoțional îți pot crește nivelul de stres
Când microbiomul intestinal este dezechilibrat din cauza unei diete bogate în carbohidrați și grăsimi nesănătoase, acest lucru poate duce la creșterea stresului și anxietății. Este important să faci schimbări în alimentație și să eviți următoarele categorii de alimente, scrie Huffpost.com.
Alimente ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate sunt adesea sărace în nutrienți, dar bogate în calorii, grăsimi și aditivi nesănătoși. Printre acestea se numără cartofii prăjiți, mezelurile, chipsurile și alte gustări similare. Consumul frecvent al acestor produse poate crește inflamația în organism, ceea ce contribuie indirect la un nivel mai ridicat de stres.
Potrivit specialiștilor, alimentele ultraprocesate creează un cerc vicios. După momentele scurte de plăcere pe care le oferă, apar simptome precum iritabilitate sau senzația de oboseală, ceea ce te face să cauți din nou o sursă rapidă de „confort” alimentar.
Cofeina
Deși este un stimulent apreciat de mulți, cofeina poate agrava stările de anxietate sau stres, mai ales dacă ești predispusă la astfel de probleme. Aceasta stimulează producerea hormonului de stres, cortizolul, și poate crește ritmul cardiac, amplificând stările de agitație.
Specialiștii recomandă evitarea consumului de cafea sau alte băuturi cu cofeină după prânz. Efectele lor pot persista ore întregi și pot afecta calitatea somnului. Cofeina se regăsește nu doar în cafea, ci și în ceaiuri, băuturi energizante, ciocolată și chiar unele medicamente, spun specialiștii.