Răcelile sunt cauzate de viruși, nu de vreme, așa că poți să răcești în orice moment al anului. Specialiștii spun că există peste 200 de viruși diferiți care pot provoca răceli. În lunile de iarnă, cele mai multe răceli sunt declanșate de rinovirusuri, care supraviețuiesc cel mai bine la temperaturi scăzute. În lunile de vară, răceala se datorează cel mai adesea enterovirusuri.
Ce este răceala de vară și cum se poate trata
Specialiștii spun că există peste 60 de tipuri de enterovirusuri. Ele sunt al doilea cel mai frecvent tip de virus care infectează oamenii, rinovirusul fiind cel mai frecvent.
Studiile spun că jumătate dintre persoanele cu infecții cu enterovirus nu prezintă deloc simptome. Simptomele răcelii de vară nu sunt diferite de simptomele răcelii care pot apărea în orice altă perioadă a anului.
Căldura și umiditatea din lunile de vară te pot face să te confrunți cu simptomele unui astfel de virus. Temperaturile ridicate te pot face, de asemenea, să transpiri și să crești riscul de deshidratare.
Cele mai frecvente simptome de răceală includ: strănut, tuse, febră, dureri corporale și musculare, vezicule bucale.
Din punct de vedere psihologic, simptomele tale pot părea mai de impact atunci când răceala te împiedică să-ți faci activitățile distractive de vară.
Răceala din timpul iernii este adesea acceptată ca fiind inevitabilă. Dacă simptomele tale diferă de cele obișnuite, atunci este posibil să suferi de o altă boală și să fie nevoie de un medic specialist.
Te poți confrunta cu o infecție virală sau cu o alergie sezonieră.
Răceala de vară este confundată cu alergiile
O răceală de vară este ușor confundată cu alergiile sezoniere deoarece simptomele primare, congestia, curgerea nasului și strănutul, sunt asemănătoare.
Cu toate acestea există și multe diferențe. Răceala aduce cu sine dureri musculare, febră și tuse. Alergiile pot duce la ochi lăcrimați.
Mâncărime de piele sau erupție cutanată, iar simptomele persistă mai mult de două săptămâni. Alergiile de vară, cunoscute în mod obișnuit sub numele de febra fânului, sunt de obicei cauzate de buruieni, cum ar fi vergea de aur sau splinuța.
Studiile spun că mai puțin de 8 % dintre adulți și copii sunt diagnosticați cu febra fânului, deși mulți dintre cei care au alergii sezoniere nu primesc un diagnostic.
Febra fânului mai este cunoscută drept rinită alergică și este nevoie de un medic specialist pentru a primi un diagnostic corect.
Cauzele și tratamentele răceilor de vară
Virușii se bazează pe celulele altor organisme pentru a trăi și a se reproduce. Ele sunt transmise de la gazdă la gazdă atunci când secrețiile respiratorii infectate își fac drum în membrele mucoase ale unei persoane sănătoase.
Transmiterea poate avea loc din cauza: contactului direct, inhalarea picăturilor mici în aer sau consumul apei care conține virusul.
Virușii care provoacă răceli de vară se răspândesc mai ușor în locurile aglomerate. Este important să te consulți cu medicul specialist și să urmechi schema de tratament pe care acesta ți-o propune.
Tratamentul pentru răceala de vară este același cu cel pentru o răceală din altă perioadă a anului. Nu există un remediu pentru răceala comună.
Este important să te odihnești și să te hrănești corect. Umidificatoarele pot oferi o ușoară eficiență în tratarea răcelilor de vară.
De asemenea, este important să bei apă în plus atunci când ai o răceală de vară. Menținerea hidratării poate ajuta la subțierea mucoasei, făcând virusul ușor de eliminat.
Medicamentele trebuie eliberate de medicul specialist în funcție de necesitățile tale. Răceala de vară se tratează de regulă într-o săptămână.