Reclamă

Ce este sindromul metabolic și cum se manifestă. La ce semne e recomandat să fii atentă

Specialiștii explică ce este sindromul metabolic și cum se manifestă. Medicii susțin că există anumite semne care îți pot indica apariția acestuia. Descoperă la ce să fii atentă dacă îți dorești să observi din timp problemele cu care te-ai putea confrunta și ce poți face pentru a le evita.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 15 aprilie 2024, 6:06

Sindromul metabolic face referire la un grup de afecțiuni care pot crește riscul apariției bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a  diabetului de tip 2. Sindromul metabolic este tot mai răspândit , iar studiile arată că afectează deja 1 din 3 americani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este sindromul metabolic și cum se manifestă

Sindromul metabolic poate duce la complicații grave de sănătate dacă nu este diagnosticat din timp. Sindromul metabolic ar putea declanșa inclusiv boli de rinichi și boli hepatice.

Cu toate acestea, specialiștii spun că poți reduce riscul de sindrom metabolic adoptând obiceiuri sănătoase de viață.

Pentru a-ți da seama dacă suferi de sindromul metabolic trebuie să consulți un medic specialist. Acesta va căuta principalele semne ale acestuia.

Persoanele care suferă de sindrom metabolic pot avea tensiunea arterială crescută. Tensiunea arterială crescută pentru perioade îndelungate poate dăuna sănătății inimii și a vaselor de sânge, ceea ce duce la acumularea plăcii și la creșterea riscului de atac de cord sau a accidentului vascular cerebral. Totodată, un alt simptom poate fi dat de nivelul crescut de zahăr din sânge.

Reclamă

Nivelurile de glucoză din sânge mari pot indica posibilitatea existenței sindromului metabolic. Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pot deteriora vasele de sânge și pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge , ducând la boli ale inimii și ale vaselor de sânge.

Un alt semn care poate indica apariția sindromului metabolic este dat de o circumferință mare a taliei. Excesul de grăsime viscerală este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă.

Colesterolul HDL (bun) scăzut poate indica, de asemenea, probleme cauzate de sindromul metabolic. Denumit adesea colesterolul „bun”, colesterolul HDL ajută la eliminarea colesterolului LDL „rău” din vasele de sânge și la prevenirea plăcii arteriale.

Reclamă

Sindromul metabolic rămâne este un grup de cel puțin trei afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral, spun specialiștii de la EatingWell. Sindromul metabolic poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Ce poți face pentru a reduce riscul apariție sindromului metabolic

Pentru a reduce riscul de apariție a sindromului metabolic este important să încerci să îți păstrezi o greutate sănătoase.

O dietă echilibrată te poate ajuta să-ți păstrezi greutatea optimă în timp. Încearcă să consumi alimente care să-ți stabilizeze nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, concentrează-te pe alimente care pot ajuta sănătatea colesterolului. Specialiștii recomandă să incluzi exerciții aerobice în rutina ta zilnică.

Specialiștii de la Healthline recomandă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă de intensitate moderată sau 74 de minute de activitate aerobă de intensitate crescută.

Este important să prioritizezi și somnul și să eviți situațiile stresante pentru a reduce riscul de apariție a sindromului metabolic. Yoga, meditația și expirațiile de respirație profundă te pot ajuta să reduci riscul de apariție a sindromului metabolic.

Somnul odihnitor poate fi și el un alt aliat de nădejde pentru a avea o viață sănătoasă și echilibrată. Iată și câteva metode pentru a avea parte de un somn odihnitor și liniștitor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×