Sindromul metabolic face referire la un grup de afecțiuni care pot crește riscul apariției bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a diabetului de tip 2. Sindromul metabolic este tot mai răspândit , iar studiile arată că afectează deja 1 din 3 americani.
Ce este sindromul metabolic și cum se manifestă
Sindromul metabolic poate duce la complicații grave de sănătate dacă nu este diagnosticat din timp. Sindromul metabolic ar putea declanșa inclusiv boli de rinichi și boli hepatice.
Cu toate acestea, specialiștii spun că poți reduce riscul de sindrom metabolic adoptând obiceiuri sănătoase de viață.
Pentru a-ți da seama dacă suferi de sindromul metabolic trebuie să consulți un medic specialist. Acesta va căuta principalele semne ale acestuia.
Persoanele care suferă de sindrom metabolic pot avea tensiunea arterială crescută. Tensiunea arterială crescută pentru perioade îndelungate poate dăuna sănătății inimii și a vaselor de sânge, ceea ce duce la acumularea plăcii și la creșterea riscului de atac de cord sau a accidentului vascular cerebral. Totodată, un alt simptom poate fi dat de nivelul crescut de zahăr din sânge.
Nivelurile de glucoză din sânge mari pot indica posibilitatea existenței sindromului metabolic. Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pot deteriora vasele de sânge și pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge , ducând la boli ale inimii și ale vaselor de sânge.
Un alt semn care poate indica apariția sindromului metabolic este dat de o circumferință mare a taliei. Excesul de grăsime viscerală este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă.
Colesterolul HDL (bun) scăzut poate indica, de asemenea, probleme cauzate de sindromul metabolic. Denumit adesea colesterolul „bun”, colesterolul HDL ajută la eliminarea colesterolului LDL „rău” din vasele de sânge și la prevenirea plăcii arteriale.