Viața este extrem de fragilă. Dacă la vârsta de 20 de ani pare că totul este posibil, îmbătrânirea te face să vezi lucrurile cu alți ochi. Neputința, lipsa de mobilitate, durerile sau bolile greu de tratat sunt doar câteva din lucrurile care arată că o persoană nu a fost foarte atentă la stilul de viață pe care -a avut în tinerețe. Toate aceste lucruri pot fi prevenite cu ajutorul unor mici schimbări.
Ce nu e recomandat să faci după vârsta de 60 de ani
Înaintarea în vârstă aduce cu sine încetinirea metabolismului, iar anumite funcții ale organismului sunt îndeplinite cu o dificultate mai ridicată.
Astfel e important să prevenim eventualele probleme de sănătate încă din tinerețe, dar să fim în continuare atenți la stilul de viață după ce am depășit o anumită vârstă. Fumatul este un viciu care îți poate pune în pericol sănătatea.
Acesta poate părea relaxant, însă în spate sunt o mulțime de probleme de sănătate care se pot ascunde. Fumatul crește riscul de apariție a bolilor cronice, risc care crește cu înaintarea în vârstă, spun specialiștii. Statul jos poate să îți afecteze sănătatea, spune Dr. Hascalovici pentru publicația EatThis,NotThat.
Masa musculară se pierde pe măsură ce îmbătrânești. Prin urmare lipsa de activitate ți-ar putea pune în pericol sănătatea și mobilitatea. O viață sedentară nu este recomandată de către specialiști. În schimb, poți încerca să adopți un minim de 30 de minute de mișcare zilnică.
Zahărul în exces este periculos indiferent de vârstă. El devine cu atât mai nociv cu cât îmbătrânești. Zahărul poate conduce la apariția diabetului, creșterea în greutate și multe alte probleme de sănătate pe termen lung. Moderația și echilibrul sunt cheia unei vieți sănătoase.
Ce obiceiuri sunt asociate cu o viață mai lungă
Dacă ai înțeles ce nu e recomandat să faci după vârsta de 60 de ani, uite ce lucruri poți face pentru a avea o viață mai lungă. Specialiștii recomandă activitatea fizică în mod consecvent. Aceasta ajută la prevenirea bolilor cronice, la prevenirea apariției diabetului, obezității și a hipertensiunii.
Cercetările susțin că exercițiile fizice aerobice făcute în mod regulat te pot ajuta să trăiești mai mult timp. Nutriția bine pusă la punct este un alt aspect extrem de important. Specialiștii recomandă cât mai multe alimente bogate în antioxidanți pentru a lupta împotriva stresului oxidativ.
Totodată, legumele bogate în fibre sunt ideale pentru a ține sub control pofta de mâncare și pentru a avea o siluetă de invidiat. Somnul este un alt factor asociat cu longevitatea. Astfel, este important să ai parte de un somn odihnitor de minim opt ore pe zi.
Organismul are timp să se refacă și să fie pregătit pentru următoarea zi. Nu în ultimul rând, este foarte important să ai relații sociale de lungă durată.
Studiile arată că oamenii care au relații satisfăcătoare cu familia și prietenii au mai puține probleme de sănătate. Prin urmare este important să păstrezi o viață socială cât mai activă indiferent de vârsta pe care o ai.