Ce poți face pentru a-ți crește mobilitatea. Acest obiectiv ar trebui să fie pe lista ta de dorințe în 2025, spun specialiștii

Specialiștii au dezvăluit ce poți face pentru a-ți crește mobilitatea. Acest obiectiv ar trebui să fie pe lista ta de dorințe în anul 2025, spun specialiștii în sănătate. Mobilitatea este importantă indiferent de vârsta pe care o ai.

Beatrice Ioana
Publicat: 19 decembrie 2024, 5:48
Specialiștii au dezvăluit ce poți face pentru a-ți crește mobilitatea. Acest obiectiv ar trebui să fie pe lista ta de dorințe în anul 2025 / Shutterstock

Mobilitatea nu este doar pentru adulții în vârstă. Toată lumea poate beneficia de pe urma îmbunătățirii gamei de mișcare pentru a se deplasa mai ușor prin fiecare etapă a vieții. Mobilitatea poate promova îmbătrânirea sănătoasă, funcția articulațiilor, forța și flexibilitatea, facilitând îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

Ce poți face pentru a-ți crește mobilitatea

Anul 2025 se apropie rapid, iar tu poți lua în considerare noi obiective de fitness. A fi mobil și activ înseamnă mai mult decât un simplu exercițiu.

Acest lucru îți permite să te miști pe tot parcursul zilei și îți îmbunătățește calitatea vieții. Lipsa mobilității îți paote afecta negativ postura și echilibrul, expunându-te la un risc mai mare de răni. Potrivit specialiștilor, menținerea mobilității este cheia pentru prevenirea dizabilității și îmbunătățirea șanselor de a trăi independent pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Dacă nu acorzi prioritate mobilității, aceasta poate crea „o pierdere a forței, a rezistenței cardiovasculare, a flexibilității și a independenței”, spun specialiștii.

Studiile sugerează, de asemenea, că o mobilitate mai scăzută poate reduce funcția cognitivă. Acest lucru poate crește probabilitatea de izolare socială și de a dezvolta simptome ale depresiei.

Concentrarea asupra mobilității atunci când ești tânăr poate ajuta la prevenirea acestor efecte adverse și, eventual, la creșterea duratei de viață.

Care sunt beneficiile mobilității

Îmbunătățirea mobilității poate avea multiple beneficii, inclusiv: o mai bună postură, un risc redus de că de, reducerea stresului, prevenirea vătămărilor și flexibilitatea articulară.

Mobilitatea este diferită de exercițiile de zi cu zi. Specialiștii definesc mobilitatea ca fiind abilitatea de a te deplasa prin zi cu scop, folosind abilități precum echilibrul, coordonarea, rezistența și forța.

Exercițiul, pe de altă parte, este o activitate fizică care îți îmbunătățește starea fizică, sănătatea și bunăstarea. Exercițiile fizice pot îmbunătăți echilibrul, funcția cognitivă și rezistență.

Exercițiile de intensitate scăzută prcum persul pe jos, în stil, ciclismul și yoga sunt sigure pentru persoanele care nu pot efectua activități viguroase.

Exercițiile de mare intensitate, cum ar fi drumețiile, alergarea, jocul de tenis, măresc ritmul cardiac și fac dificilă respirația.

În general studiile arată că exercițiile fizice regulate și activitatea fizică pot promova îmbătrânirea sănătoasă, pot încetini progresia dizabilității de mobilitate și pot îmbunătăți performanța motrică.

Mobilitate vs flexibilitate

Flexibilitatea se referă la capacitatea unui mușchi de a se prelungi. Mobilitatea se referă la capacitatea activă de a controla mișcarea printr-un interval de mișcare.

Mișcarea sănătoasă necesită mobilitate, dar și flexibilitate. Dacă mușchii și articulațiile nu sunt flexibile, nu se pot mișca prin întreaga gamă, acest lucru poate limita capacitatea de a te mișca liber, făcând sarcinile zilnice mult mai dificile.

Când o parte a corpului devine rigidă, compensăm în mod natural cu alte mișcări, dar acest lucru poate duce la dezechilibru, spun specialiștii.

Flexibiltatea nu se referă doar la sănătatea fizic. Ea face referire, de asemenea, și la sănătatea cardiovasculară.

Exercițiile de întindere pot reduce rigiditatea arterială la adulții în vârstă, arată studiile. Rigidizarea arterială crește șansele de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viață.

Copiii și adolescenții ar trebui să facă zilnic cel puțin o oră de exerciții fizice moderate până la intense. Adulții ar trebui să depună efort pentru cel puțin 150 de minute sau 2.5 ore de exerciții fizice moderate pe săptămână, recomandă medicii specialiști pentru Healthline.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care au o inimă caldă. Nativii care iubesc cu sinceritate
Astrologii au dezvăuit care sunt acele zodii care au o inimă caldă. Acești nativi iubesc cu sinceritate și sunt întotdeauna alături de persoanele dragi sufletului lor. Nativii sunt plini de compasiune și iubire. Înțelegerea...
2
Divertisment
Chris Pine a revenit la look-ul care l-a consacrat și are o nouă iubită. Cine este tânăra care i-a cucerit inima
Chris Pine a revenit la look-ul care l-a consacrat și are o nouă iubită. Actorul a fost fotografiat cu Keana Sky Wenger în New York. Actorul în vârstă de 44 de ani și iubita...
3
Sănătate
3 motive pentru care te trezești din oră în oră noaptea. Ce îți poate perturba somnul, potrivit specialiștilor
Stresul și timpul petrecut în fața ecranelor reprezintă două trine motivele pentru care s-ar putea să te trezești des noaptea. Specialiștii au dezvăluit top 3 motive pentru care te trezești din oră în oră...
4
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt bine pe cont propriu
Există unele zodii care preferă să trăiască singure. Acești nativi se simt mult mai bine pe cont propriu și încearcă să-și exercite independența ori de câte ori au ocazia. De multe ori, aceste zodii...
5
Divertisment
Megan Fox și-a cumpărat o casă de 8 milioane de dolari doar pentru ea. De ce a luat această decizie înainte de a-l părăsi pe MGK
Megan Fox și-a cumpărat o casă de 8 milioane de dolari doar pentru ea. Se pare că decizia a fost luată înainte de a-l părăsi pe MGK. Vedeta este însărcinată în mai bine de...
PARTENERI