În timp ce unii copii au împărtășit imagini sexuale cu persoane pe care nu le cunosc personal, alții sunt expuși fără să vrea la conținut deranjant. Există din păcate o mulțime de situații care s-au terminat tragic din lipsa de atenție și educație.
Ce să faci ca copiii să fie în siguranță în mediul online
Anul trecut, mai mult de o treime (36%) dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani au văzut online ceva „îngrijorător sau urât”, potrivit autorității de reglementare a comunicațiilor Ofcom. Acestea ar putea include conținut auto-vătămător sau pro-suicid. Pot include de asemenea pornografie sau videoclipuri cu decapitarea teroriștilor, spune Kate Edwards de la siguranța copiilor la NSPCC.
„Algoritmii conduc conținutul pe care acești copii și tineri îl văd”, spune ea. „Este posibil ca un copil să fi privit o postare despre autovătămare, poate din curiozitate, sau poate să fi apărut ceva pe pagina sa internet. Odată ce au văzut cu una sau două postări similare, aplicația va începe să partajeze din ce în ce mai mult din aceeași categorie de conținut cu ei.”
Și deoarece algoritmii sunt legați de experiența online a unei persoane, poate fi foarte dificil pentru părinți să vadă același conținut pe care l-au văzut copiii lor. Așadar, ce sugerează NSPCC să facă părinții pentru a reduce riscurile online și ce semne ar trebui să aibă în vedere atunci când cred că copilul lor ar fi fost expus la rău?
Părinții care limitează timpul petrecut de copiii lor în mediul online și limitează momentul în care își pot folosi dispozitivele online sau smartphone-urile nu fac suficient pentru a-i proteja de oamenii care nu au intenții bune, spune Edwards. „Chestia este că un copil poate fi expus la abuz online după ce a fost online timp de cinci minute sau cinci ore”, spune ea.
Regulile pe care e important ca cei mici să le știe
Cheia pentru protejarea unui copil este ca părinții să creeze o cultură „fără vina” acasă. „Primim apeluri de la copii care au fost pe dispozitivele lor și au fost expuși la conținut deranjant în timpul nopții, când părinții lor dorm”, spune Edwards. „Copiii sunt atunci prea speriați să-și trezească părinții pentru că ar trebui să doarmă. Este important ca părinții să fie deschiși la minte. Să vorbească cu copiii lor despre ceea ce văd online și să fie deschiși să audă ce au de spus”.
Activarea setărilor de control parental pe wifi, rețelele telefonice, aplicațiile și dispozitivele individuale este vitală. Funcția blochează și filtrează conținutul supărător sau inadecvat, dar și gestionează ceea ce pot vedea diferiți membri ai familiei.