Reclamă

Ce să faci dacă te-ai trezit cu fața umflată. Sfaturi utile pentru un ten sănătos și luminos

De multe ori te poți trezi cu fața umflată, iar ce vezi în oglindă nu te încântă. Fața umflată este o neplăcere destul de comună cauzată de o multitudine de factori ca somnul insuficient, consumul excesiv de alcool și stresul. Uneori, poate fi rezultatul unei vătămări sau al unei afecțiuni medicale. Vestea bună e că o poți remedia odată ce ai identificat cauza de bază. Iată ce să faci dacă te-ai trezit cu fața umflată și vrei să ai din nou un ten proaspăt și luminos.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 18 decembrie 2023, 8:12

Fața umflată se dilată din cauza inflamației țesuturilor faciale sau a acumulării de lichide. Cunoscută și ca edem facial, această afecțiune apare de obicei pe buze, obraji și pleoape. Uneori se poate extinde pe gât sau regiunea gâtului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Simptomele feței umflate

Printre simptomele feței umflate se numără: aspectul umflat, senzația de strâgere a pielii, roșeața, durere, probleme oculare, amorțeală.

Dacă te confrunți cu această neplăcere, mai ales dacă e însoțită de dificultăți respiratorii sau febră, este imperios necesar să te adresezi unui medic, căci poate trăda o reacție alergică severă sau o afecțiune medicală serioasă, notează Stylecraze.

Cauzele umflării faciale sunt diverse

Există o mare varietate de factori care pot provoca umflarea feței. Aceasta apare ca reacție la o contuzie sau la contactul cu o substanță străină. Când corpul tău este expus la substanțe străine sau o traumă fizică, poate elibera substanțe chimice pentru a proteja fața. Ca rezultat, celulele tale inflamatorii se pot activă, iar fața se umflă. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive din spatele acestui inconvenient:

Reclamă

1. Stilul de viață

Când dimineața observi că fața ta pare umflată, cea mai des întâlnită cauză este retenția de fluide din timpul nopții. De asemenea, se poate datora alcoolului, fumatului, poziției de dormit și lipsei somnului. Dacă te-ai trezit cu fața umflată după o noapte de petrecere, cel mai probabil de vină e alcoolul.

2. Reacțiile alergice

Reclamă

Medicamentele, hrana, polenul, albinele, insectele sau mucegaiul pot cauza reacții alergice care duc uneori inclusiv la șoc anafilactic. Pe lângă umflarea feței, o reacție alergică severă poate fi însoțită de simptome ca: senzația de mâncărime în nas sau gât, strănutul, tusea, curgerea nasului.

3. Trauma sau rana facială

A suporta o traumă la nivelul feței poate antrena umflarea, vânâtăile sau durerea, ca și sângerarea din nas. Deși nasul rănit nu implică mereu tratament medical, cel mai bine este să consulți un doctor. În funcție de severitatea rănii, acesta va prescrie tratamentul adecvat.

4. Sinuzita

Sinuzita este cauzată de o infecție bacteriană sau virală care are ca efect inflamarea sinusurilor și a căilor nazale. În consecință apar ochii umflați și congestia feței. Deși sinusurile umflate sunt simptomul primar al sinuzitei, poți dezvolta și alte simptome ca durerea facială, sensibilitate musculară, congestie nazală, oboseală, tuse, dureri de dinți.

5. Sindromul de venă cavă superioară

Fața sau gâtul umflat reprezintă un simptom comun asociat cu sindromul venei cave superioare. Vena cava superioară este o venă care transportă sângele de la cap, gât și partea superioasă a pieptului înapoi la inimă. Acest sindrom apare atunci când există  o obstrucție a fluxului sanguin în această venă, rezultatul fiind umflarea feței. De reținut că e o condiție medicală serioasă și necesită îngrijire medicală imediată.

6. Infecția dentară

O infecție a gingiilor sau a dinților poate cauza umflarea liniei maxilarului. Igiena orală deficitară distruge smalțul și permite bacteriilor să infecteze dinții, ceea ce în final duce la umflarea facială.

7. Celulita facială

Este o infecție a pielii cauzată de bacterii ca stafilococul sau streptococul, care pătrund în organism printr-o spărtură la suprafața pielii. În consecință apar decolorarea pielii durerea și umflarea feței.  

Ce să faci dacă te-ai trezit cu fața umflată

Din fericire, pentru cazurile care nu indică probleme medicale serioase, poți apela la câteva remedii cu efect rapid. Încearcă acasă aceste remedii simple care să reducă gradul de umflare a feței:

  • Clătește-ți fața cu apă rece când te trezești.
  • Aplică felii de castravete pe zonele afectate.
  • Fă exerciții faciale pentru a menține sângele în circulație.
  • Aplică o compresă rece pe zonele umflate.
  • Aplică creme fără prescripție medicală.
  • Apelează la antihistaminice care combat umflarea datorată reacțiilor alergice.
  • Mai multă odihnă poate ajuta la reducerea inflamației.
  • Menține o rutină de skincare de noapte echilibrată. Îți poți masa fața timp de 10-15 minute pentru a preveni umflarea.

Deși în multe cazuri, remediile rapide la domiciliu pot ajuta, dacă acest lucru nu se întâmplă, apelează la consult medical de specialitate.

Trucuri pentru prevenirea feței umflate

Deși e imposibil să eviți complet umflarea feței, urmarea acestor sfaturi poate fi de ajutor în reducerea acestui risc inestetic.

  • Evită dormitul pe burtă.
  • Evită consumul de alimente procesate sau sărate înainte de culcare.
  • Mărește aportul de apă și fluide.
  • Când dormi, menține capul într-o poziție destul de ridicată pentru a evita acumularea de fluide.
  • Evită alergenii și factorii alergenici cunoscuți.
  • Evită alimentele sărate, grase și procesate.
  • Limitează consumul de alcool.
  • Preferă o dietă bogată în fructe, legume, fibre și cereale integrale.
  • Spală-te bine pe dinți și folosește ața dentară pentru a evita riscul unei infecții dentare.
  • Redu timpul petrecut în fața ecranelor înainte de culcare.

Implementarea unor schimbări în dietă și stilul de viață, precum și evitarea alergenilor cunoscuți se numără printre cele mai bune metode de a preveni această neplăcere.

A recurge la o compresă fierbinte sau rece pentru a atenua fața umblată se dovedește benefic în funcție de cauza umflării, precum și de stadiul de umflare. De exemplu, umflarea produsă în urma unei răniri poate fi tratată cu aplicarea de gheață în primele 48 de ore, după care trebuie poate fi aplicată o compresă fierbinte.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×