Medicamentele, hrana, polenul, albinele, insectele sau mucegaiul pot cauza reacții alergice care duc uneori inclusiv la șoc anafilactic. Pe lângă umflarea feței, o reacție alergică severă poate fi însoțită de simptome ca: senzația de mâncărime în nas sau gât, strănutul, tusea, curgerea nasului.
3. Trauma sau rana facială
A suporta o traumă la nivelul feței poate antrena umflarea, vânâtăile sau durerea, ca și sângerarea din nas. Deși nasul rănit nu implică mereu tratament medical, cel mai bine este să consulți un doctor. În funcție de severitatea rănii, acesta va prescrie tratamentul adecvat.
4. Sinuzita
Sinuzita este cauzată de o infecție bacteriană sau virală care are ca efect inflamarea sinusurilor și a căilor nazale. În consecință apar ochii umflați și congestia feței. Deși sinusurile umflate sunt simptomul primar al sinuzitei, poți dezvolta și alte simptome ca durerea facială, sensibilitate musculară, congestie nazală, oboseală, tuse, dureri de dinți.
5. Sindromul de venă cavă superioară
Fața sau gâtul umflat reprezintă un simptom comun asociat cu sindromul venei cave superioare. Vena cava superioară este o venă care transportă sângele de la cap, gât și partea superioasă a pieptului înapoi la inimă. Acest sindrom apare atunci când există o obstrucție a fluxului sanguin în această venă, rezultatul fiind umflarea feței. De reținut că e o condiție medicală serioasă și necesită îngrijire medicală imediată.
6. Infecția dentară
O infecție a gingiilor sau a dinților poate cauza umflarea liniei maxilarului. Igiena orală deficitară distruge smalțul și permite bacteriilor să infecteze dinții, ceea ce în final duce la umflarea facială.
7. Celulita facială
Este o infecție a pielii cauzată de bacterii ca stafilococul sau streptococul, care pătrund în organism printr-o spărtură la suprafața pielii. În consecință apar decolorarea pielii durerea și umflarea feței.
Ce să faci dacă te-ai trezit cu fața umflată
Din fericire, pentru cazurile care nu indică probleme medicale serioase, poți apela la câteva remedii cu efect rapid. Încearcă acasă aceste remedii simple care să reducă gradul de umflare a feței:
- Clătește-ți fața cu apă rece când te trezești.
- Aplică felii de castravete pe zonele afectate.
- Fă exerciții faciale pentru a menține sângele în circulație.
- Aplică o compresă rece pe zonele umflate.
- Aplică creme fără prescripție medicală.
- Apelează la antihistaminice care combat umflarea datorată reacțiilor alergice.
- Mai multă odihnă poate ajuta la reducerea inflamației.
- Menține o rutină de skincare de noapte echilibrată. Îți poți masa fața timp de 10-15 minute pentru a preveni umflarea.
Deși în multe cazuri, remediile rapide la domiciliu pot ajuta, dacă acest lucru nu se întâmplă, apelează la consult medical de specialitate.
Trucuri pentru prevenirea feței umflate
Deși e imposibil să eviți complet umflarea feței, urmarea acestor sfaturi poate fi de ajutor în reducerea acestui risc inestetic.
- Evită dormitul pe burtă.
- Evită consumul de alimente procesate sau sărate înainte de culcare.
- Mărește aportul de apă și fluide.
- Când dormi, menține capul într-o poziție destul de ridicată pentru a evita acumularea de fluide.
- Evită alergenii și factorii alergenici cunoscuți.
- Evită alimentele sărate, grase și procesate.
- Limitează consumul de alcool.
- Preferă o dietă bogată în fructe, legume, fibre și cereale integrale.
- Spală-te bine pe dinți și folosește ața dentară pentru a evita riscul unei infecții dentare.
- Redu timpul petrecut în fața ecranelor înainte de culcare.
Implementarea unor schimbări în dietă și stilul de viață, precum și evitarea alergenilor cunoscuți se numără printre cele mai bune metode de a preveni această neplăcere.
A recurge la o compresă fierbinte sau rece pentru a atenua fața umblată se dovedește benefic în funcție de cauza umflării, precum și de stadiul de umflare. De exemplu, umflarea produsă în urma unei răniri poate fi tratată cu aplicarea de gheață în primele 48 de ore, după care trebuie poate fi aplicată o compresă fierbinte.