Reclamă

Ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți la zahăr. Motive care să te ajută să-ți învingi pofta de dulce

Reducerea alimentelor care conțin zahăr este o decizie excelentă dacă îți dorești să abordezi un stil de viață sănătos. Zahărul procesat poate avea efecte negative asupra corpului tău dacă este consumat în exces. Deși pare o decizie dificilă la început, ea ar putea să-ți transforme complet activitatea de zi cu zi. Iată ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți la zahăr.

Publicat: 27 ianuarie 2022, 7:20

De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că există o legătură directă între diferite probleme de sănătate precum diabetul, obezitatea, sau bolile de inimă și zahărul procesat din alimente. Deși la prima vedere pare că zahărul îți oferă energie, lucrurile stau complet diferit. Specialiștii spun că zahărul îți poate reduce nivelul de energie pe termen lung și poate duce la apariția stărilor de oboseală. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți la zahăr

Conform publicației Healthline.com, o persoană adultă ar trebuie să consume un maximum de 24 g de zahăr pe zi. Consumul zilnic de zahăr poate duce la o toleranță a acestuia, iar în final la dependență.

Dacă dieta ta conține mult prea mult zahăr procesat, atunci vei observa câteva schimbări care apar în corpul tău dacă renunți la zahăr.

Pentru persoanele care consumă zahăr în mod regulat s-ar putea ca această tranziție să nu fie deloc ușoară. Specialiștii spun că persoanele care renunță la zahăr brusc pot experimenta simptome precum epuizarea, durerile de cap, iritabilitatea și pierderea cu ușurință a concentrării.

Renunțarea la zahăr poate aduce atât simptome fizice, cât și psihice. Fiecare persoană va reacționa în mod diferit la renunțarea la zahăr. Cu toate acestea, este o decizie care te va ajuta să ai un stil de viață mult mai sănătos. Simptomele pot apărea pentru o câteva zile sau câteva săptămâni, iar timpul va fi diferit în funcție de cât de mult zahăr obișnuiai să consumi.

Reclamă

Starea ta de spirit se poate schimba rapid

Studiile au arătat că zahărul ajută la eliberarea dopaminei și a serotoninei. Acest lucru se activează automat în sistemul de recompensare al creierului, iar tu te vei simți energică și vei avea o stare de bine. Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât te vei simți mai bine, la prima vedere.

Când te oprești din consumul zahărului, corpul tău trece printr-o mulțime de stări neplăcute. Te vei simți obosită, iritată, iar nivelul tău de energie va fi și mai scăzut decât atunci când ai început să mănânci zahăr. Unele persoane experimentează stări de tristețe sau chiar de depresie atunci când renunță brusc la excesul de zahăr.

Reclamă

Zahărul poate duce la inflamarea pielii

Există câteva tipuri de alimente care pot duce la apariția acneei. De-a lungul timpului studiile au arătat că printre aceste alimente se numără și cele care conțin o cantitate crescută de zahăr. Dietele bogate în zahăr rafinat pot duce la apariția diabetului, dar și la inflamarea pielii. Elasticitatea și colagenul din piele vor avea și ele de suferit în urma excesului de zahăr. Unele studii spun că zahărul poate duce la apariția de rozacee și a petelor pigmentare.

Eliminarea zahărului din dietă poate îmbunătăți calitatea somnului

Renunțarea la zahăr nu îți va rezolva peste noapte problemele legate de calitatea somnului. Cu toate acestea, s-ar putea să observi o îmbunătățire a sa. Specialiștii spun că poți să dormi mult mai profund atunci când nu consumi foarte mult zahăr. Conform publicației Insider, alimentele bogate în zahăr reduc timpul somnului profund, cel care consolidează memoria și informația obținută pe timpul zilei, timpul cunoscut drept REM.

Renunțarea la zahăr te va ajuta să pierzi în greutate

Zahărul în sine nu duce la creșterea în greutate. Cu toate acestea, consumul său în exces s-ar putea să schimbe numărul pe care cântarul tău îl indică. Există mai mulți factori care duc la apariția kilogramelor în plus. Cu toate acestea, de-a lungul timpului s-a observat că o dietă săracă în zahăr poate duce la scăderea în greutate.

Atunci când reduci sau elimini complet zahărul rafinat, depozitele tale de grăsime vor începe să dispară, întrucât corpul tău se va folosi de ele pentru a produce energie. Deși acest lucru nu se întâmplă peste noapte, o schimbare va fi vizibilă cu ajutorul unei diete curate și a unui program de sport bine stabilit.

Simptome la nivelul psihic

Până acum ai văzut ce schimbări apar în corpul tău dacă renunți la zahăr. Însă la nivel mental este o cu totul altă discuție. Renunțarea la zahărul în exces poate produce o serie de simptome emoționale. Unii oameni experimentează stări de depresie din cauza scăderii dopaminei care este eliberată de zahărul în exces.

Specialiștii spun că pot apărea stări de anxietate, nervozitate și iritabilitate. Dacă obișnuiai să consumi zahăr în exces atunci s-ar putea să te confrunți cu probleme de somn, probleme de concentrare și cu o poftă crescută a consumului de alimente dulci. Toate aceste simptome vor dura până ce corpul tău se va obișnui cu faptul că ai eliminat zahărul rafinat din dieta ta zilnică.

De ce este dificil să renunți la zahăr?

Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că zahărul are un efect imediat asupra sistemului de recompensă al creierului. Acest sistem îi ajută pe oameni să se simtă bine și să se bucure de anumite lucruri. În același timp, acest sistem poate deveni un factor decisiv atunci când o persoană este dependentă de un anumit lucru. Mâncarea este în mod natural o recompensă, în special alimentele dulci și băuturile cu zahăr.

Cu toate acestea, astfel de produse trimit un semnal puternic creierului tău care va dori să consume tot mai mult zahăr. Conform unui studiu realizat în anul 2018 cele mai comune alimente asociate cu simptomele dependenței sunt cele bogate în grăsimi și zahăr.

Cercetările au demonstrat că zahărul ajută la eliberarea dopaminei, hormonul fericirii. Cu alte cuvinte, zahărul te face să te simți bine din punct de vedere emoțional, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp. Efectele secundare ale consumului de zahăr apar în corpul tău și durează mult mai mult timp. În momentul în care consumi zahăr nivelul tău de energie crește pentru un moment.

Totuși, acel nivel va scădea rapid și vor apărea simptomele precum oboseala sau durerea de cap. Devine astfel un cerc vicios în care îți dorești să consumi tot mai mult zahăr pentru a rămâne în acea stare de bine. Grace Derocha,  expert nutriționist, spune că pe piața actuală există peste 50 de tipuri diferite de zahăr procesat. De altfel, zahărul nu se găsește doar în dulciuri.

El apare într-o gamă variate de alimente printre care iaurturile cu fructe, pâine, sosuri pentru diverse preparate, ketchup și multe altele. Cele mai recente cercetări au demonstrat că sucurile dietetice conțin și ele zahăr. Prin urmare, există o gamă variată de schimbări care apar în corpul tău când renunți la zahăr iar unele din ele fac acest proces să fie unul dificil.

Cum să reduci zahărul din dieta ta

Dacă ești obișnuită să consumi foarte mult zahăr zilnic, atunci vei avea nevoie de ajutor pentru a face acest proces de renunțare mai ușor. Pentru început poți începe prin a înlocui băuturile îndulcite cu zahăr cu apa. Dacă totuși simți nevoia de puțină aromă, atunci poți adăuga felii de lămâie. Începe ziua prin a consuma mai puțin zahăr.

Elimină cerealele cu zahăr și optează pentru un mic dejun bogat în proteine sau fibre. Acesta îți va oferi senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Citește cu atenție etichetele. Multe alimente care nu par la prima vedere duci, pot conține un nivel impresionant de zahăr.

Fă-ți un plan alimentar bine stabilit. Un plan alimentar te va ajuta să-ți organizezi mult mai bine mesele. În acest fel, tentația de a mânca ceva dulce pentru a te simți bine rapid va dispărea complet cu timpul. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×