Echilibrul acido-bazic al organismului ar trebui să reprezinte un aspect extrem de important din viața ta. Persoanele care suferă de afecțiuni precum gastrită, ulcer sau reflux gastroesofagian trebuie să fie cu atât mai atente la lista de alimente pe care le alege pentru preparatele de zi cu zi.
Ce sunt alimentele acide și cum le putem recunoaște
Alimentele acide pot avea efecte negative asupra organismului uman, motiv pentru care este important să cunoști pH-ul produselor pe care le consumi. pH-ul îți spune dacă un produs se încadrează în următoarele trei categorii, acid, bază sau neutru.
Valorile pH-ului se încadrează între – și 14 după cum urmează:
- Acidic – 0 – 6.9
- Neutru – 7
- Alcalin – 7.1 – 14
Dacă ai probleme din cauza acidității, atunci s-ar putea să te intereseze lista cu alimente acide pe care ți-am pregătit-o.
Principalele fructe care au un nivel al acidității crescut, conform Clemson University sunt următoarele:
- Sucul de lămâie – pH 2.00 – 2.60
- Limes – pH 2.00 – 2.80
- Prune – pH 2.80 – 3.40
- Grefe – pH 2.90 – 3.82
- Grapefruits – pH 3.00 -3.75
- Afine – pH 3.12 – 3.33
- Ananas – pH 3.20 – 4.00
- Mere – pH 3.30 – 4.00
- Piersici – pH 3.30 – 4.00
- Roșii – pH 4.30 – 4.90
În general citricele au un nivel al pH-ului scăzut, motiv pentru care sunt foarte acide. Totodată, sucurile obținute din citrice au un nivel acidității crescut. Sucurile de citrice pot avea un efect negativ inclusiv asupra dinților tăi, scrie publicația Healthline.com. Înainte de a decide care alimente sunt cu adevărat potrivite pentru tine, este important să porți o discuție cu medicul tău.