Fisticul are o textură crocantă, iar sâmburii de fistic pot avea diferite culori, de la galben la nuanțe de verde. Îl poți cumpăra atât cu coajă, cât și fără, pre-prăjit sau sărat. Fisticul este bogat în substanțe nutritive, așadar poți obține beneficii impresionante dacă îl mănânci în mod regulat.
Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fistic
Fisticul aduce un adaos nutritiv semnificativ dietei tale. Acesta este un element de bază al dietei mediteraneene, care a fost asociată cu multiple beneficii pentru sănătate pe termen lung.
Aceste nuci mici sunt alcătuite din 20% proteine și conțin un raport calorii-proteine mult mai mare decât cel al majorității nucilor. Aportul de proteine contribuie la senzația de sațietate și te poate ajuta să îți controlezi greutatea.
Fisticul conține, de asemenea, o cantitate mare de antioxidanți. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi din organism care pot afecta celulele și ADN-ul. Fisticul este și o sursă bună de potasiu și grăsimi sănătoase mono și polinesaturate.
Consumul de fistic poate avea caracteristici antioxidante și antiinflamatoare în organism. Acest tip de nucă conține toți cei nouă aminoacizi esențiali și este plină de fibre, explică dieteticianul Taylor Berggren, potrivit Eating Well.
O porție de o cană de fistic, care reprezintă aproximativ 50 de sâmburi, are aproximativ 159 de calorii și:
- 5,72 grame de proteine
- 7,7 grame de carbohidrați
- 12,85 grame de grăsimi
- 3 grame de fibre
Beneficiile consumului de fistic
Iată ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fistic în mod regulat. Datorită conținutului de carotenoide, luteina și zeaxantina, fisticul joacă un rol crucial în protejarea sănătății ochilor. Luteina și zeaxantina se găsesc în retină. Ambele ajută la filtrarea luminii albastre dăunătoare, reducând riscul bolilor de ochi care duc la pierderea vederii. Printre acestea se află degenerescența maculară, o boală oculară care poate provoca pierderea vederii pe măsură ce îmbătrânești, și cataracta.
Ajută la pierderea în greutate
Consumul de fistic te poate ajuta să slăbești. Datorită conținutului de fibre și proteine contribuie la senzația de sațietate, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin. Apelează la acest truc și renunță la fisticul decojit, în favoarea fisticului în coajă ca gustare.
Fisticul în coajă promovează consumul lent și conștient, deoarece este nevoie de timp pentru a îndepărta cojile. Cercetările au arătat că persoanele care mănâncă fistic cu coajă au consumat cu 41% mai puține calorii, comparativ cu cele care au mâncat fistic cu coajă.
Susține sănătatea intestinală
Fisticul este extrem de sănătos. Consumul de fistic poate stimula sănătatea intestinală, prin intermediul aportului de fibre adus organismului. Aportul zilnic de fistic contribuie la creșterea numărului de bacterii bune din organism, care contribuie la reglarea microbiomului.
Fisticul este cunoscut pentru capacitatea de a produce butirat, un tip esențial de acid gras care acționează ca un combustibil pentru celulele din intestinul gros. Sănătatea intestinală este importantă pentru procesul de digestie și, de asemenea, întărește sistemul imunitar.
Ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge
Consumul regulat de fistic te poate ajuta să îți ții sub control nivelul glicemiei. Astfel, fisticul este o alegere excelentă de gustare dacă suferi de prediabet sau diabet. Combinația de grăsimi sănătoase, proteine și fibre ajută la stabilizarea glicemiei prin încetinirea absorbției de zahăr în sânge.