Ce se întâmplă cu corpul tău dacă iei echinaceea în fiecare zi

De la gripă la îngrijirea pielii, află dacă luarea acestui supliment pe bază de plante este sau nu un remediu eficient. Ce se întâmplă cu corpul tău dacă iei echinaceea în fiecare zi.

Publicat: 18 ianuarie 2023, 6:27
De la gripă la îngrijirea pielii, află dacă luarea acestui supliment pe bază de plante este sau nu un remediu eficient / Shutterstock

Dacă pandemia de COVID-19 ne-a învățat ceva, aceasta este importanța critică de a avea grijă de sistemul imunitar. Și, odată cu sezonul răcelii și gripei, acum este momentul să îți susții sistemul imunitar, astfel încât să poți rămâne sănătoasă și activă în aceste luni mai reci.

În plus, atunci când suferi de o boală, este esențial să te odihnești suficient, să bei multe lichide și să folosești remedii pe bază de plante pentru a te simți mai bine. Un astfel de remediu pe bază de plante pe care unii îl folosesc pentru a evita sau a scurta durata răcelii comune sau a gripei este echinaceea.

Ce este echinaceea și care sunt beneficiile ei

O plantă medicinală nativă americană, popularitatea echinaceei rezultă din reputația sa ca supliment pe bază de plante capabil să ajute la întărirea sistemului imunitar, la reducerea simptomelor răcelii și gripei și la combaterea infecțiilor. După cum raportează Spitalul Mount Sinai, multe studii au indicat că capacitatea echinaceei de a susține funcția imunitară, de a atenua durerea și de a calma inflamația datorită substanțelor active din care este compusă. Are proprietăți hormonale, antivirale și antioxidante care susțin sănătatea.

În timp ce echinaceea poate oferi multe beneficii potențiale pentru sănătate, rezultatele inconsecvente ale diferitelor studii care evaluează capacitatea sa de a preveni sau reduce simptomele răcelii comune, gripei sau altor infecții virale au rezultat în opinii mixte cu privire la potențiala eficacitate.

„Echinacea poate ajuta la reducerea șanselor de a răci”, spune Blanca Garcia, dietetician nutriționist înregistrat la HealthCanal. „Deși, nu există suficiente cercetări care să indice că echinacea poate trata sau vindeca orice boală”.

Având în vedere aceste inconsecvențe, s-ar putea să te întrebi dacă consumul zilnic de suplimente de echinaceea îți poate afecta sănătatea. Acest supliment pe bază de plante este bun pentru tine? Este nesigur? Este chiar eficient?

Echinacea poate susține sistemul imunitar

Echinacea este cunoscută pe scară largă pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar. Ea ajută în special pentru reducerea simptomelor răcelii comune și gripei. Cu toate acestea, cercetările asupra efectelor echinaceei asupra sistemului imunitar oferă rezultate mixte. Unele studii arată că planta poate diminua simptomele bolii. Te poate ajuta să te recuperezi mai repede, în timp ce altele sugerează că echinacea nu are niciun beneficiu. Cu toate acestea, echinaceea este în continuare un remediu sigur pe bază de plante. Nu strică să-l încerci atunci când simți că ai ceva.

„Echinacea poate fi luată ca supliment”, spune Garcia. „Majoritatea cercetărilor asupra echinaceei au fost orientate către beneficiile acesteia pentru problemele respiratorii superioare.”

Din păcate însă, echinaceea nu este considerată un nutrient esențial. Nu există limite inferioare sau superioare stabilite pentru o cantitate sigură de consumat. Deci, dacă decizi să încerci acest supliment pe bază de plante, Garcia sfătuiește să fii foarte selectivă cu privire la suplimentul pe care îl alegi.

„Dacă echinaceea este consumată ca supliment, există posibilitatea de inconsecvență în compozițiile chimice care pot face ca suplimentele să difere semnificativ”, spune Garcia. „Cea mai bună alegere ar fi o companie de producție cu testare terță parte pentru asigurarea calității și eficacitate.” Află ce se întâmplă cu corpul tău dacă iei echinaceea zilnic.

Poate ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor

Plantele de echinacea sunt bogate în antioxidanți, molecule care protejează celulele împotriva daunelor radicalilor liberi, numit și „stres oxidativ”. Radicalii liberi sunt substanțe nocive produse atunci când corpul digeră alimente nesănătoase sau este expus la substanțe chimice toxice. Un număr mare de dovezi spune că stresul oxidativ poate fi responsabil pentru mai multe boli cronice, inclusiv cancer, boli de inimă și diabet.

Din fericire, unii dintre antioxidanții găsiți în echinaceea, cum ar fi flavonoidele, acidul cichoric, acidul rosmarinic, pot ajuta la prevenirea radicalilor liberi. Îi pot împiedica să facă ravagii asupra sănătății celulare.

Îți poate îmbunătăți pielea și chiar reduce ridurile

Dacă suferi de eczeme sau alte afecțiuni ale pielii, echinaceea poate ajuta la rezolvarea problemelor de îngrijire. Într-un studiu din 2017 publicat în Journal of Dermatological Science, cercetătorii au concluzionat că cremele de îngrijire a pielii care conțin extract de echinacea purpurea au îmbunătățit simptomele eczemei și au ajutat sănătatea generală a pielii. Un alt studiu mai mic din 2010, publicat în International Journal of Cosmetic Science, a mai descoperit că produsele de îngrijire a pielii care conțin extracte de echinaceea pot hidrata pielea și chiar diminua aspectul ridurilor.

Efectele secundare ale consumului de echinaceea pe termen lung

Suplimentele de echinaceea sunt în general considerate sigure și au fost bine tolerate pentru utilizare pe termen scurt. În timp ce mulți oameni au considerat că echinacea este utilă pentru ameliorarea pe termen scurt a simptomelor răcelii și gripei, nu este recomandat să iei acest supliment pentru o perioadă lungă de timp. Nici să te bazezi pe el ca un panaceu pentru toate bolile.

Potrivit lui Garcia, utilizarea pe termen lung a acestor suplimente poate declanșa uneori efecte secundare adverse minore.

„Unele efecte secundare raportate ale consumului excesiv pot fi probleme gastrointestinale. Te poți confrunta cu durere de stomac sau greață”, spune Garcia.

„Consumul pe termen scurt de echinaceea poate să nu provoace efecte secundare”, adaugă Garcia. Nu există suficiente cercetări pentru a sprijini utilizarea zilnică.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI