Sigur, majoritatea oamenilor va recunoaște că înghețata nu este tocmai sănătoasă. Cu toate acestea, este mai puțin clar modul în care consumul ei zilnic afectează organismul. Este un obicei atât de prost să mănânci în fiecare seară un castron plin cu înghețată? Aici, dieteticienii au stabilit recordul, explicând modul în care consumul de înghețată în fiecare zi afectează organismul.
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci înghețată în fiecare zi
Dieteticianul Kiran Campbell este ferm convins că toate alimentele pot face parte dintr-o dietă nutritivă generală. Nu trebuie să renunți la înghețată pentru a trăi o viață sănătoasă. Cheia, spune ea, este moderația. Când vine vorba de modul în care consumul de înghețată în fiecare zi afectează organismul, Campbell spune că depinde într-adevăr de mărimea porției. Există o diferență între a mânca o linguriță față de trei.
Campbell spune că și dieta generală contează. Cineva care consumă o dietă săracă în nutrienți și își încheie ziua cu înghețată va avea efecte diferite asupra sănătății decât cineva care mănâncă alimente bogate în nutrienți și își încheie ziua cu înghețată. Având în vedere acești doi factori, ea spune că o dietă bogată în nutrienți și o porție mică de înghețată (aproximativ o jumătate de cană) în fiecare noapte nu va avea un impact negativ prea mare asupra corpului. Atunci când o porție mai mare este consumată în plus față de alte alimente sărace în nutrienți, este mai probabil să existe consecințe negative asupra sănătății.
„Motivul principal pentru limitarea alimentelor, cum ar fi înghețata, e din cauza grăsimilor saturate și zaharurilor adăugate”, explică Campbell. Când sunt consumate în exces, ea spune că grăsimile saturate și zahărul au un impact negativ asupra sănătății inimii. Provoacă creșterea cantității de colesterol LDL din organism. Acest lucru crește riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și atacuri de cord.
Alimentele nesănătoase au un impact negativ asupra creierului
Campbell spune că consumul de cantități excesive de alimente bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate are un impact negativ asupra creierului, atât în ceea ce privește sănătatea cognitivă, cât și sănătatea mintală. În timp ce consumul de înghețată poate oferi confort în acest moment, Campbell subliniază studiile științifice care arată că alimentele ultraprocesate cu zahăr, cum ar fi înghețata, sunt legate de niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.
„Alte cercetări privind dietele bogate în zaharoză, care este principalul îndulcitor din înghețată, arată că consumul de cantități mari de zaharoză vă afectează capacitatea de a vă adapta la situații în schimbare. Poate afecta, de asemenea, memoria pe termen scurt și lung”, adaugă ea.
Unul dintre motivele pentru care Campbell spune că consumul de cantități excesive de înghețată poate avea un impact negativ asupra creierului este din cauza conexiunii intestin-creier. „Studiile sugerează că dietele bogate în zaharuri simple, cum ar fi înghețata, pot crește permeabilitatea intestinului subțire la oamenii sănătoși. Această creștere a permeabilității înseamnă practic că toxinele pot pătrunde în fluxul sanguin. Pot cauza inflamații sau alte probleme de sănătate”, spune ea.
Campbell adaugă că unele mărci de înghețată folosesc în produsele lor emulgatori. Ei ar putea să nu fie prietenoși cu intestinul. „De exemplu, emulgatorii precum carboximetilceluloza și polisorbatul 80 pot scădea diversitatea bacteriilor din intestin. De asemenea, pot duce la inflamație ori colită de grad scăzut la unele persoane”, spune Campbell.
Din nou, trebuie să repetăm că ceea ce contează cel mai mult este dieta ta generală și câtă înghețată mănânci. Campbell reiterează că aceste efecte negative asupra sănătății sunt asociate cu o dietă bogată în grăsimi saturate și zaharuri adăugate.
Cum să reduci consumul de dulciuri
Dacă dorești să reduci consumul de înghețată, Sarah Schlichter, dietetician și proprietarul Bucket List Tummy and Nutrition for Running, are câteva sfaturi. În primul rând, dacă te bucuri de o porție mare în fiecare seară, începe prin a reduce dimensiunea porției.
Schlichter spune că poate fi util să amesteci înghețata cu ceva mai bogat în nutrienți, cum ar fi iaurtul grecesc simplu sau o banană. Ele reprezintă o altă modalitate de a reduce cantitatea de înghețată pe care o consumi.
De ce ajungi să consumi mereu desert
Schlichter subliniază că, adesea, consumul de desert se face din obișnuință. S-ar putea să fii atât de obișnuită să mănânci înghețată după cină, încât s-ar putea să te trezești că scoți cutia din congelator fără să te gândești la asta. Când apare pofta de înghețată, așteaptă 10 până la 15 minute înainte de a merge efectiv la congelator. S-ar putea să descoperi că motivul pentru care îți dorești este pentru că ești plictisită sau stresată. S-ar putea să descoperi că a face un duș fierbinte sau a te delecta cu o carte bună elimină pofta.
În sfârșit, Schlichter spune să te asiguri că mănânci suficient în timpul zilei. „De multe ori, când oamenii au pofta de zahăr noaptea târziu sau după cină, este pentru că nu au mâncat suficient în timpul zilei sau chiar la cină”, spune ea. „Consumă trei mese echilibrate cu carbohidrați complecși, proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Asigură-te că iei gustări echilibrate pentru a umple golurile dintre mese.”
Dacă ai o dietă bogată în nutrienți, sunt șanse ca încheierea zilei cu o mică porție de înghețată să nu-ți afecteze negativ sănătatea. Dar dacă descoperi că majoritatea alimentelor pe care le consumi nu au prea multe avantaje din punct de vedere nutrițional, regândirea castronului de înghețată seara poate ajuta la pregătirea scenei. Fă alegeri sănătoase care vor aduce în mare beneficii sănătății.