În acest articol, veți afla cum au demontat specialiștii unul dintre cele mai vehiculate mituri legate de digestie. Vei descoperi mai multe despre legătura dintre untul de arahide și constipație.
Ce se întâmplă cu digestia dacă mănânci unt de arahide
Untul de arahide este o sursă perfectă de fibre alimentare, proteine din plante și grăsimi nesaturate. Astfel devine un instrument util în prevenirea și ameliorarea constipației, relatează Eatingwell.
„Poate ajuta la atenuarea constipației întrucât conține o cantitate de grăsimi concentrate, care stimulează reflexul gastrocolic în intestinul gros, promovând motilitatea”, spune Kaytee Hadley.
Dacă te confrunți cu constipația, sugerează Hadle, începe să te bucuri progresiv de beneficiile untului de arahide. Adaugă una sau două linguri și dacă nu e suficient, crește aportul de grăsimi de peste zi incluzând alimente bogate în grăsimi ca avocado, ulei de măsline, pește gras, alune și semințe.
Fibrele se numără printre nutrienții-vedetă în prevenirea și tratarea constipației. Untul de arahide este o bună sursă de carbohidrați care atenuează constipația; are un mix de fibre solubile și insolubile care accelează timpul de tranzit.
Totuși, atenționează Wan Na Chun, unele varietăți de unt de arahide înalt procesate pot conține mai puține fibre și mai multe zaharuri adăugate.
Însă pot conține și uleiuri hidrogenate în cantitate mai mare decât unt de arahide, ceea ce contribuie la constipație. Așadar, e bine să verifici lista de ingrediente când faci cumpărături.
Dacă eticheta specifică numai arahide și sare, este mai probabil să fie bogat în fibre și deci poate fi util în constipație.
Ce trebuie să mai știi despre untul de arahide
În general, nu este greu de asimilat de către stomac. Arahidele îl ajută să le tolereze mai bine decât alte fructe nucifere în cazul celor care suferă de sindromul colonului iritabil. Totuși, fiind o sursă optima de fibre, arahidele pot genera disconfort în cazul celor cu disfuncții gastrointestinale sau cu un consum modic de fibre.
Pe de altă parte, a mânca prea mult unt de arahide fără a-l alterna cu alte alimente poate duce la un aport nutritional dezechilibrat.
Deși este foarte nutritiv, ideal este să fie combinat cu cereale integrale, fructe, legume și alte surse alimentare bogate în nutrienți. Astfel îți vei satisface toate nevoile nutritive.
Nu uita că fibrele nu sunt singurul remediu de ajutor în cazul constipației. Adăugarea mai multor lichide în rutina ta alimentară și mișcarea zilnică stimulează o digestie sănătoasă și regulată.
Însă dacă exagerezi cu fibrele, riști constipația, mai ales dacă nu crești și consumul de lichide. Acest lucru e valabil mai ales în cazul în care crești brusc aportul tău de fibre.
Potențiale efecte adverse
Dacă ești alergică la arahide, consumul lor poate duce la anafilaxie, un răspuns alergic cu potențial fatal. Alte simptome ale alergiei la unt de arahide includ voma, crampe stomacale, indigestie, dificultăți de respirație, hârâit în gât, urticarie, umflături, amețeală și confuzie.
Dacă ai mai degrabă intoleranță la arahide, consumul regulat de unt de arahide poate cauza constipație, explică Chun, în special dacă nu consumi suficiente fibre dietetice și fluide pe parcursul zilei. Dacă ai alergie, cel mai bine e să eviți complet arahidele.
Benefic pentru sănătate sau junk food
În ultima vreme, untul de arahide a fost în centrul unor controverse publice provocate de siguranța sa, notează verywellhealth. Astfel, unii specialiști au criticat conținutul său dezechilibrat de sare, zahăr adăugat și uleiuri nesănătoase.
Însă alegerea unui produs de calitate și cât mai natural, atestat de datele de pe eticheta sa, ar putea elimina potențialii factori de risc.
Ca indiciu general, eticheta trebuie să fie cât mai săracă în ingrediente. În orice caz, trebuie avut grijă ca zahărul adăugat pe care îl include să nu depășească 10% din aportul zilnic de caloric. De asemenea, trebuie să fii atentă să nu depășești un consum de două linguri pe zi, căci oferă 3,23 grame de grăsimi saturate.
Alte componente de pe etichetă care trebuie evitate sunt uleiurile și îndulcitorii. E bine de știut că untul de arahide cu un conținut redus de grăsimi va avea cel mai probabil sare și zahăr suplimentare.
Alternative vegane interesante la untul de arahide
Dacă vizezi mai puține calorii și mai puține grăsimi, pudra de arahide este o opțiune viabilă. Din ea poți prepara o pastă, deși nu va avea același gust ca untul de arahide.
O altă opțiune interesantă este pudra de migdale, care conține 19 grame de grăsimi și 5 grame de proteine. Conține grăsimi sănătoase, vitamine ca vitamina E, magneziu și calciu.
Untul de caju conține 16 grame de grăsimi și 6 grame de proteine. Conține grăsimi sănătoase și este o bună sursă de fier. Alte alternative recomandate de nutriționiști sunt untul de macadamie și untul de nuci. Pentru gusturi mai rafinate, poți lua în calcul și untul de fistic.