Reclamă

Ce sunt băuturile digestive și cum funcționează ele în organism

Despre băuturile digestive circulă o mulțime de zvonuri. Care este însă adevărata definiție a digestivelor? Ce calități au pentru a justifica încadrarea lor în această categorie? Află din articolul care urmează opinia specialiștilor: ce sunt băuturile digestive și cum funcționează ele în organism, de fapt.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 7 februarie 2024, 7:24
Mai multe tipuri de băuturi digestive
În esență, termenul de ”digestiv” se referă atât la băutura în sine, cât și la momentul când este servită / Shutterstock

Cafeaua, espresso-ul și ceaiul echivalează deseori cu o băutură digestivă, mai ales la restaurant. Însă în această categorie mai amplă intră multe alte băuturi, unele dintre ele chiar și cu alcool.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt băuturile digestive

În esență, termenul de ”digestiv” se referă atât la băutura în sine, cât și la momentul când este servită, ceea ce se întâmplă de regulă după o masă, explică Bob Higginbotham, director de operațiuni la braseria Venteux din Chicago, citat de Eatingwell

Digestivele calmează stomacul și facilitează digestia

În general, băuturile digestive sunt un tip de băuturi cu un conținut ridicat de alcool. Au o aromă intensă și de cele mai multe ori acestea conțin ingrediente menite să calmeze stomacul.

Pe piață există o vastă gamă de băuturi digestive, menite să faciliteze procesul digestiv. Vinul sau lichiorul sunt toate considerate digestive. La fel ca și cocktail-urile compuse din aceste ingrediente. Aromele digestive diferă de la dulce-amărui la caramelizat, fructat sau dulce.

Reclamă

Majoritatea digestivelor sunt deosebit de amărui, și sunt făcute deseori din ierburi, cereale, coji, fructe sau flori. În multe culturi, băuturile digestive sunt apreciate ca băuturi care se servesc după masă, însă te poți bucura de ele și în timpul mesei, alături de un desert sau ca un substitut mai puțin dulce al desertului, completează Higginbotham. Digestivele sunt mult mai la modă în țările Europei decât în alte țări și regiuni ale lumii.

Cui îi este contraindicată băutura digestivă

Digestivele sunt o modalitate aromată și relaxantă de a încheia o masă savuroasă. Dacă iubești gustul amărui sau dulce al unui digestiv după masă, și dacă nu suferi de o afecțiune, te poți bucura de digestive, însă cu moderație, punctează experții.

Reclamă

Cele mai cunoscute tipuri de băuturi digestive

Grație ierburilor și infuziilor de cereale cu proprietăți calmante din compoziție, anumite băuturi de acest tip au fost prezentate inițial ca tonice medicinale. Principalele tipuri de băuturi digestive sunt: 

  • Băuturi cu vechime. Această gamă include diverse băuturi de la tequila la brandy și poate funcționa oricând și ca bază de cocktail.
  • Lichioruri. Majoritatea lichiorurilor digestive sunt amărui sau dulci.
  • Vinur, precum vin de Porto, sherry sau vermut dulce.

Chiar și oțetul balsamic poate funcționa ca digestiv. Ingredientul activ în această versatilă rețetă din struguri de origine italiană este oțetul acetic, care conține probiotice prietenoase cu intestinele, arată un studiu din 2017. Oțetul balsamic poate fi amestecat cu apă după mese, fiind foarte concentrat. 

Cum și când să bei băuturi digestive, potrivit experților

Liz Davar, director de băuturi la un renumit restaurant din Los Angeles, sugerează comandarea unui digestiv la finalul mesei, în timpul servirii desertului sau după. Cantitatea ideală este de 30-60 mililitri la temperatura camerei.

Unele persoane preferă să-și savureze băutura digestivă într-un cocktail. Poți încerca să le incluzi în cafea sau alături de un cocktail. Pe de altă parte, o sticlă de băutură digestivă este o alternativă la sticla tradițională de vin.

Experții au păreri împărțite referitor la eficiența acestor băuturi în procesul digestiei. Dacă unele studii arată că ingredientele din ele pot ajuta în prevenirea indigestiei, nu există dovezi clare că aceste băuturi ajută substanțial digestia, explică gastroenterologul Andrew Moore de la NorthShore Medical Group din Chicago. 

Este adevărat că multe persoane au un tranzit bun datorită ingredientelor din băutura digestivă. Totuși, acest câștig se poate datora și unui efect placebo, dar și faptului că digestivele sunt savurate la finalul unei mese.

Trucuri care ajută digestia, recomandate de specialiști

Nu trebuie însă să mizezi doar pe o băutură digestivă pentru a atenua efortul digestiv. Dacă dorești să pui sistemul intestinal la treabă după masă, mai ales după una copioasă, gastroenterologul menționat anterior are câteva recomandări inspirate.

Fă o plimbare

Pe lângă faptul că menține sub control oscilațiile de zahăr în sânge, o plimbare după servirea mesei are un efect dovedit în reducerea timpului de golire gastrică. Acest proces este util în reducerea simptomelor de balonare și reflux asociate deseori cu o masă, explică Moore. Așadar nu e nevoie de o oră de sală sau de o sesiune de sprint. O plimbare alertă poate reduce durata de golire a stomacului.

Spune stop acidului

Evită pe cât posibil băuturile carbogazoase în timpul și după masă, întrucât pot favoriza apariția gazelor și balonării. În schimb, poți opta pentru băuturi cu efect dovedit în îmbunătățirea digestiei, cum ar fi kombucha sau un suc de prune.

Hrănește-te înțelept

Evită să mănânci dincolo de nivelul tău obișnuit de sațietate. În egală măsură este important să nu mănânci nici prea puțin. Este dovedit faptul că cei care mănâncă mai puțin decât au nevoie sunt expuși la un risc crescut de probleme digestive.

Este de asemenea esențial să te ferești de preparatele care abundă în grăsimi, căci încetinesc golirea gastrică, mai precizează Moore. În schimb, trebuie să te concentrezi pe consumul unor mese reduse cantitativ, dar mai frecvente, bogate în fructe și legume. În egală măsură, asigură-te că bei multă apă pe tot parcursul zilei, mai sugerează expertul.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie și un bărbat, acoperiți de un balon inimă
Horoscop
Zodii care înșală în orice relație. De ce nu pot fi fidele partenerului de cuplu
Este ceva ce doare, adevărul trist, dar oamenii născuți sub aceste semne zodiacale înșală în fiecare zi persoana pe care o iubesc. Și în timp ce unora le place să se concentreze asupra celor...
2
O femeie frumoasă cu ochii căprui și părul brunet pentru a ilustra ce culori de păr întineresc
Frumusețe
Culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Ce spun specialiștii în beauty
Specialiștii în beauty îți vin în ajutor cu câteva culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Alegerea celei mai bune culori de păr pentru ochii căprui poate fi o provocare. Există...
3
prieteni care stau îmbrățișați și zâmbesc în timpul zilei însorite
Horoscop
Ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie. Află cum ești percepută în general
Oamenii își formează opinii și păreri despre cei din jur cu mult înainte de a-i cunoaște. Află ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie și vezi cum poți să treci peste judecățile...
4
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie în bol alb cu furculiță
Rețete
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Pentru o masă de prânz simplă, dar delicioasă sau chiar pentru cină, merită preparată o salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie. Rețeta este simplă și rapidă, perfectă pentru atunci când timpul...
5
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și aplică unul dintre trucurile simple de frumusețe pentru femeiele care au peste 40 de ani
Frumusețe
Trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Sfaturi de la specialiștii în beauty
Frumusețea nu are vârstă. Specialiști în beauty îți vin și de această dată în ajutor cu câteva trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Iată cum poți să-ți evidențiezi...
PARTENERI
×