Cafeaua, espresso-ul și ceaiul echivalează deseori cu o băutură digestivă, mai ales la restaurant. Însă în această categorie mai amplă intră multe alte băuturi, unele dintre ele chiar și cu alcool.
Ce sunt băuturile digestive
În esență, termenul de ”digestiv” se referă atât la băutura în sine, cât și la momentul când este servită, ceea ce se întâmplă de regulă după o masă, explică Bob Higginbotham, director de operațiuni la braseria Venteux din Chicago, citat de Eatingwell.
Digestivele calmează stomacul și facilitează digestia
În general, băuturile digestive sunt un tip de băuturi cu un conținut ridicat de alcool. Au o aromă intensă și de cele mai multe ori acestea conțin ingrediente menite să calmeze stomacul.
Pe piață există o vastă gamă de băuturi digestive, menite să faciliteze procesul digestiv. Vinul sau lichiorul sunt toate considerate digestive. La fel ca și cocktail-urile compuse din aceste ingrediente. Aromele digestive diferă de la dulce-amărui la caramelizat, fructat sau dulce.
Majoritatea digestivelor sunt deosebit de amărui, și sunt făcute deseori din ierburi, cereale, coji, fructe sau flori. În multe culturi, băuturile digestive sunt apreciate ca băuturi care se servesc după masă, însă te poți bucura de ele și în timpul mesei, alături de un desert sau ca un substitut mai puțin dulce al desertului, completează Higginbotham. Digestivele sunt mult mai la modă în țările Europei decât în alte țări și regiuni ale lumii.
Cui îi este contraindicată băutura digestivă
Digestivele sunt o modalitate aromată și relaxantă de a încheia o masă savuroasă. Dacă iubești gustul amărui sau dulce al unui digestiv după masă, și dacă nu suferi de o afecțiune, te poți bucura de digestive, însă cu moderație, punctează experții.