Reclamă

Ce sunt băuturile digestive și cum funcționează ele în organism

Despre băuturile digestive circulă o mulțime de zvonuri. Care este însă adevărata definiție a digestivelor? Ce calități au pentru a justifica încadrarea lor în această categorie? Află din articolul care urmează opinia specialiștilor: ce sunt băuturile digestive și cum funcționează ele în organism, de fapt.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 7 februarie 2024, 7:24

Cafeaua, espresso-ul și ceaiul echivalează deseori cu o băutură digestivă, mai ales la restaurant. Însă în această categorie mai amplă intră multe alte băuturi, unele dintre ele chiar și cu alcool.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt băuturile digestive

În esență, termenul de ”digestiv” se referă atât la băutura în sine, cât și la momentul când este servită, ceea ce se întâmplă de regulă după o masă, explică Bob Higginbotham, director de operațiuni la braseria Venteux din Chicago, citat de Eatingwell

Digestivele calmează stomacul și facilitează digestia

În general, băuturile digestive sunt un tip de băuturi cu un conținut ridicat de alcool. Au o aromă intensă și de cele mai multe ori acestea conțin ingrediente menite să calmeze stomacul.

Pe piață există o vastă gamă de băuturi digestive, menite să faciliteze procesul digestiv. Vinul sau lichiorul sunt toate considerate digestive. La fel ca și cocktail-urile compuse din aceste ingrediente. Aromele digestive diferă de la dulce-amărui la caramelizat, fructat sau dulce.

Reclamă

Majoritatea digestivelor sunt deosebit de amărui, și sunt făcute deseori din ierburi, cereale, coji, fructe sau flori. În multe culturi, băuturile digestive sunt apreciate ca băuturi care se servesc după masă, însă te poți bucura de ele și în timpul mesei, alături de un desert sau ca un substitut mai puțin dulce al desertului, completează Higginbotham. Digestivele sunt mult mai la modă în țările Europei decât în alte țări și regiuni ale lumii.

Cui îi este contraindicată băutura digestivă

Digestivele sunt o modalitate aromată și relaxantă de a încheia o masă savuroasă. Dacă iubești gustul amărui sau dulce al unui digestiv după masă, și dacă nu suferi de o afecțiune, te poți bucura de digestive, însă cu moderație, punctează experții.

Reclamă

Cele mai cunoscute tipuri de băuturi digestive

Grație ierburilor și infuziilor de cereale cu proprietăți calmante din compoziție, anumite băuturi de acest tip au fost prezentate inițial ca tonice medicinale. Principalele tipuri de băuturi digestive sunt: 

  • Băuturi cu vechime. Această gamă include diverse băuturi de la tequila la brandy și poate funcționa oricând și ca bază de cocktail.
  • Lichioruri. Majoritatea lichiorurilor digestive sunt amărui sau dulci.
  • Vinur, precum vin de Porto, sherry sau vermut dulce.

Chiar și oțetul balsamic poate funcționa ca digestiv. Ingredientul activ în această versatilă rețetă din struguri de origine italiană este oțetul acetic, care conține probiotice prietenoase cu intestinele, arată un studiu din 2017. Oțetul balsamic poate fi amestecat cu apă după mese, fiind foarte concentrat. 

Cum și când să bei băuturi digestive, potrivit experților

Liz Davar, director de băuturi la un renumit restaurant din Los Angeles, sugerează comandarea unui digestiv la finalul mesei, în timpul servirii desertului sau după. Cantitatea ideală este de 30-60 mililitri la temperatura camerei.

Unele persoane preferă să-și savureze băutura digestivă într-un cocktail. Poți încerca să le incluzi în cafea sau alături de un cocktail. Pe de altă parte, o sticlă de băutură digestivă este o alternativă la sticla tradițională de vin.

Experții au păreri împărțite referitor la eficiența acestor băuturi în procesul digestiei. Dacă unele studii arată că ingredientele din ele pot ajuta în prevenirea indigestiei, nu există dovezi clare că aceste băuturi ajută substanțial digestia, explică gastroenterologul Andrew Moore de la NorthShore Medical Group din Chicago. 

Este adevărat că multe persoane au un tranzit bun datorită ingredientelor din băutura digestivă. Totuși, acest câștig se poate datora și unui efect placebo, dar și faptului că digestivele sunt savurate la finalul unei mese.

Trucuri care ajută digestia, recomandate de specialiști

Nu trebuie însă să mizezi doar pe o băutură digestivă pentru a atenua efortul digestiv. Dacă dorești să pui sistemul intestinal la treabă după masă, mai ales după una copioasă, gastroenterologul menționat anterior are câteva recomandări inspirate.

Fă o plimbare

Pe lângă faptul că menține sub control oscilațiile de zahăr în sânge, o plimbare după servirea mesei are un efect dovedit în reducerea timpului de golire gastrică. Acest proces este util în reducerea simptomelor de balonare și reflux asociate deseori cu o masă, explică Moore. Așadar nu e nevoie de o oră de sală sau de o sesiune de sprint. O plimbare alertă poate reduce durata de golire a stomacului.

Spune stop acidului

Evită pe cât posibil băuturile carbogazoase în timpul și după masă, întrucât pot favoriza apariția gazelor și balonării. În schimb, poți opta pentru băuturi cu efect dovedit în îmbunătățirea digestiei, cum ar fi kombucha sau un suc de prune.

Hrănește-te înțelept

Evită să mănânci dincolo de nivelul tău obișnuit de sațietate. În egală măsură este important să nu mănânci nici prea puțin. Este dovedit faptul că cei care mănâncă mai puțin decât au nevoie sunt expuși la un risc crescut de probleme digestive.

Este de asemenea esențial să te ferești de preparatele care abundă în grăsimi, căci încetinesc golirea gastrică, mai precizează Moore. În schimb, trebuie să te concentrezi pe consumul unor mese reduse cantitativ, dar mai frecvente, bogate în fructe și legume. În egală măsură, asigură-te că bei multă apă pe tot parcursul zilei, mai sugerează expertul.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×