Reclamă

Ce se întamplă dacă stai prea mult pe scaun. Schimbări care apar în corp când ești sedentară

Mai mult de jumătate dintre noi petrec peste șase ore stând jos în fiecare zi, iar kilogramele în plus și durerile musculare nu sunt singurele rezultate. Te-ai întrebat vreodată ce se întamplă dacă stai prea mult pe scaun. Află din rândurile de mai jos.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 8 octombrie 2023, 6:03

Statul pe scaun poate avea efecte pe termen scurt și lung asupra sănătății și corpului tău. Această activitate aparent inofensivă să îți distrugă sănătatea. Pe lângă faptul că coloana va avea de suferit, sedentarismul are efecte negative și asupra greutății corporale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întamplă dacă stai prea mult pe scaun

Citește mai departe pentru a afla cât de dăunător poate fi să stai toată ziua pe un scaun de birou. Unele dintre efecte au acțiuni grave asupra sănătății întregului organism.

Specialiștii au menționat câteva dintre cele mai importante efecte negative. Ei încă au speranța că vor trage un semnal mare de alarmă împotriva sedentarismului.

Mușchii picioarelor și ai fesierilor sunt afectați

Stând toată ziua, nu depinzi de mușchii puternici ai corpului inferior pentru a te susține. Acest lucru duce la atrofie musculară, care este slăbirea acestor mușchi. Fără mușchi puternici ai picioarelor și fesierii care să te stabilizeze atunci când te ridici, corpul este expus riscului de rănire prin pierderea echilibrului.

Reclamă

Creșterea în greutate

Mișcarea face ca mușchii tăi să elibereze molecule precum lipoprotein lipaza. Aceasta ajută la procesarea grăsimilor și zaharurilor pe care le consumi. Când îți petreci cea mai mare parte a zilei stând, eliberarea acestor molecule este redusă. În acest fel, partea din spate are un risc mai mare de a se lărgi, potrivit cercetărilor.

De asemenea, ai un risc mai mare de sindrom metabolic, chiar dacă faci exerciții fizice. Un studiu a descoperit că bărbații care au petrecut mai mult timp stând pe scaun decât de obicei, s-au îngrășat mai mult în jurul abdomenului. Acesta este cel mai periculos loc pentru depozitarea grăsimilor.

Reclamă

Șolduri și spatele au și ele de suferit

Ca și în cazul mușchilor picioarelor și ai fesierilor, șoldurile și spatele vor avea de suferit din cauza șezutului. Statul pe scaun face ca flexorii șoldului să se scurteze, iar poziția așezată îți poate răni, de asemenea, spatele, mai ales dacă ai o postură proastă sau nu folosești un scaun ergonomic. De asemenea, postura proastă în timpul statului pe scaun poate provoca compresie pe discurile din coloana vertebrală și poate duce la degenerare prematură, care are ca rezultat durere cronică.

Anxietate și depresie

Efectele mentale sunt mai puțin înțelese decât unele dintre efectele fizice ale statului pe scaun. Dar riscul atât de depresie, cât și de anxietate este mai mare la persoanele care stau foarte mult. Acest lucru s-ar putea datora faptului că beneficiile pentru sănătatea mintală ale fitness-ului lipsesc atunci când cineva își petrece zilele stând mai degrabă decât să se miște. Dar da, aceste riscuri ar putea fi atenuate prin exerciții fizice regulate.

Risc de cancer

Cele mai recente studii sugerează că șederea prelungită poate crește riscul de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, uterin și de colon. Motivele pentru care acestea apar nu sunt complet clare.

Boli de inimă

Statul pe scaun poate afecta și inima, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare. Un studiu a constatat că bărbații care petreceau mai mult de 23 de ore pe săptămână uitându-se la televizor aveau un risc cu 64% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât bărbații care se uitau la televizor doar 11 ore. Experții spun că oamenii care stau mai mult au un risc cu 147% mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×