Trecerea de la vârsta reproductivă la menopauză poate dura aproximativ un deceniu. Perimenopauza provoacă schimbări notabile similare cu menopauza, cum ar fi uscăciunea vaginală, bufeurile și scăderea dorinței sexuale.
Ce este perimenopauza
Perimenopauza începe cu modificări ale duratei de timp dintre menstruații și se încheie la un an după ultima menstruație. Aceasta durează de obicei aproximativ între 4 și 8 ani. În unele cazuri, poate dura până la 10 ani. Perimenopauza apare de obicei în jurul vârstei de 40 sau 50 de ani.
Perimenopauza se poate instala și mai devreme, fiind influențată de anumiți factori. De exemplu, dacă ești fumătoare, ai antecedente de menopauză precoce sau ai avut o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ambelor ovare.
„Știi că ești în menopauză doar atunci când te uiți în urmă și realizezi că a trecut un an fără menstruație.”, explică obstetricianul Dr. Pelin Batur. „Altfel, modul în care sângerezi și felul în care resimți simptomele nu sunt întotdeauna corelate,”, a adăugat acesta.
Nu există o examinare prin intermediul căreuia poți afla când se va instala în organism menopauza. Menopauza este un proces biologic natural, care are loc atunci atunci când persoanele care au menstruație nu mai produc hormonii de reproducere de care organismul are nevoie pentru a ovula și a avea menstruație în fiecare lună. Perimenopauza reprezintă anii premergători menopauzei.
Indicii care arată că ești la sfârșitul perimenopauzei
Specialiștii explică ce este perimenopauza. Această perioadă de tranziție către menopauză include perimenopauza timpurie și târzie. Durata perimenopauzei timpurii variază în funcție de persoană, dar, de obicei, începe la începutul sau mijlocul anilor 40, spune Healthline.
Dacă ai 20, 30 sau chiar 40 de ani și ai menstruații neregulate, este indicat să discuți cu medicul specialist despre aceste simptome. Este important ca menopauza precoce să fie identificată din timp, pentru a exclude alte afecțiuni care pot mima menopauza la persoanele tinere.