Potrivit specialiștilor, debutul menopauzei, în mod obișnuit, înseamnă vârsta de 40 de ani. Există cazuri când aceasta se instalează și la 55 de ani, în funcție de cât de repede sau cât de târziu scade nivelul de estrogen din organism.
De ce menopauza poate face dificilă viața intimă
Știai că menopauza îți poate distruge viața sexuală? În rândurile de mai jos, poți afla de ce acest fenomen fiziologic îți poate face dificilă viața intimă. Potrivit Johns Hopkins Medicine, peste o treime dintre femeile care sunt aproape de menopauză sau care sunt în postmenopauză au observat o lipsă de interes pentru viața intimă. În plus, au povestit ele, în momentele intime au probleme cu orgasmul.
Având în vedere schimbările menționate mai sus, recomandat e să afli din timp tot ce înseamnă procesul de instalare a menopauzei. Și, evident, să știi cum să te pregătești pentru această etapă a vieții.
Menopauza duce la uscăciune vaginală. Este unul dintre semnele frecvente determinate de scăderea cantității de estrogen, hormonul principal feminin. Acesta e procesul care se întâmplă odată ce corpul tău nu are un ciclu menstrual timp de 12 luni. Și da, din păcate, capacitatea organismului tău de a produce secreții vaginale este afectată.
Atrofia vaginală afectează multe femei aflate la menopauză
Cunoscută sub denumirea de atrofie vaginală, această afecțiune apare atunci când mucoasa vaginală devine mai uscată, mai fragilă, mai sensibilă. Cercetările indică faptul că aproape 80% dintre femeile intrate la menopauză sunt afectate de atrofia vaginală. În aceste condiții, actul intim poate deveni extrem de dureros și neplăcut. Mai mult, din cauza atrofiei vaginale se pot produce sângerări după momentele intime.
Infecțiile tractului urinar și infecțiile cu Candida Albicans sunt, de asemenea, frecvente la femeile care se confruntă cu uscăciunea vaginală. Din fericire, există mai multe modalități de a combate acest lucru. Medicii pot prescrie femeilor aflate la menopauză estrogen în doze mici ca să îl înlocuiască pe cel care e în scădere în corpul lor. O altă soluție la care pot apela doamnele, fără prescripție medicală: un lubrifiant pe bază de apă, care oferă umiditate temporară.
Nevoia frecventă de a merge la baie pentru micțiune reprezintă un alt factor care ar putea afecta viața intimă în timpul menopauzei. Acest aspect se întâmplă din cauza slăbirii mușchilor pelvieni, proces provocat de reducerea producției de hormoni sexuali estrogen și progesteron.