Reclamă

De ce menopauza poate face dificilă viața intimă. Ce schimbări apar în această etapă a vieții

Gândul că se apropie perioada menopauzei nu aduce bucurie în sufletul niciunei femei. Bufeurile, tulburările somnului și fluctuațiile de greutate sunt doar trei dintre simptomele care apar odată cu încetarea funcției ovariene. În continuare, vei afla de ce menopauza poate face dificilă viața intimă. În plus, descoperi care sunt schimbările care mai apar în această etapă a vieții.

Alina Drăgușin
Alina Drăgușin
Publicat: 25 iulie 2023, 8:47

Potrivit specialiștilor, debutul menopauzei, în mod obișnuit, înseamnă vârsta de 40 de ani. Există cazuri când aceasta se instalează și la 55 de ani, în funcție de cât de repede sau cât de târziu scade nivelul de estrogen din organism.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce menopauza poate face dificilă viața intimă

Știai că menopauza îți poate distruge viața sexuală? În rândurile de mai jos, poți afla de ce acest fenomen fiziologic îți poate face dificilă viața intimă. Potrivit Johns Hopkins Medicine, peste o treime dintre femeile care sunt aproape de menopauză sau care sunt în postmenopauză au observat o lipsă de interes pentru viața intimă. În plus, au povestit ele, în momentele intime au probleme cu orgasmul.

Având în vedere schimbările menționate mai sus, recomandat e să afli din timp tot ce înseamnă procesul de instalare a menopauzei. Și, evident, să știi cum să te pregătești pentru această etapă a vieții.

Menopauza duce la uscăciune vaginală. Este unul dintre semnele frecvente determinate de scăderea cantității de estrogen, hormonul principal feminin. Acesta e procesul care se întâmplă odată ce corpul tău nu are un ciclu menstrual timp de 12 luni. Și da, din păcate, capacitatea organismului tău de a produce secreții vaginale este afectată.

Atrofia vaginală afectează multe femei aflate la menopauză

Reclamă

Cunoscută sub denumirea de atrofie vaginală, această afecțiune apare atunci când mucoasa vaginală devine mai uscată, mai fragilă, mai sensibilă. Cercetările indică faptul că aproape 80% dintre femeile intrate la menopauză sunt afectate de atrofia vaginală. În aceste condiții, actul intim poate deveni extrem de dureros și neplăcut. Mai mult, din cauza atrofiei vaginale se pot produce sângerări după momentele intime.

Infecțiile tractului urinar și infecțiile cu Candida Albicans sunt, de asemenea, frecvente la femeile care se confruntă cu uscăciunea vaginală. Din fericire, există mai multe modalități de a combate acest lucru. Medicii pot prescrie femeilor aflate la menopauză estrogen în doze mici ca să îl înlocuiască pe cel care e în scădere în corpul lor. O altă soluție la care pot apela doamnele, fără prescripție medicală: un lubrifiant pe bază de apă, care oferă umiditate temporară.

Nevoia frecventă de a merge la baie pentru micțiune reprezintă un alt factor care ar putea afecta viața intimă în timpul menopauzei. Acest aspect se întâmplă din cauza slăbirii mușchilor pelvieni, proces provocat de reducerea producției de hormoni sexuali estrogen și progesteron.

Reclamă

Întrucât mușchii planșeului pelvian susțin intestinul, vezica urinară, uterul și vaginul, odată ce aceștia se slăbesc, se exercită o presiune asupra vezicii urinare. Și, din nefericire, apar pierderi involuntare de urină, iar acest lucru poate face actul intim să devină neplăcut.

Soluții pentru o viață intimă fericită la menopauză

Tratamentele non-hormonale sunt eficiente pentru a reduce urinarea în timpul actului intim. Printre cele mai populare sunt: scăderea cantității de cofeină și de alcool, exercițiile Kegel și pierderea în greutate.

Experții în sănătate recomandă doamnelor să meargă la medicul ginecolog de la primele semne ale menopauzei. Și, împreună cu specialistul, să găsească tratamentele care li se potrivesc pe măsură ce înaintează în vârstă.

După ce se instalează menopauza, în organismul femeii apar schimbări la toate aparatele și sistemele organismului. Părul devine uscat, se rupe ușor sau cade, iar unghiile ajung să fie fragile și fără luciu. Și pielea suferă modificări și începe să fie uscată și aspră. Află care e lista cu vitamine pentru piele uscată și, desigur, sfaturi de la specialiști.

Creșterea tensiunii arteriale, dureri ale articulațiilor mici, „ochi umflați“ dimineața, accentuarea pungilor și cearcănelor sunt alte situații delicate care apar în această etapă a vieții.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×