Multe persoane din mediul online susțin că apa cu clorofilă ar putea să-ți îmbunătățească starea de bine și să ajute la prevenirea coșurilor. Însă puțin cunosc cu adevărat beneficiile și efectele adverse ale acestei substanțe. În cele ce urmează te invităm să descoperi mai multe despre această substanță și de ce este în trend să o pui în apă.
Ce este clorofila și ce beneficii are pentru organism
Plantele nu ar putea crește fără clorofilă. Această substanță este crucială pentru procesul de fotosinteză. În cadrul fotosintezei, plantele folosesc energia soarelui pentru a transforma dioxidul de carbon și apa în hrană.
Unele studii susțin că această substanță ar putea fi benefică pentru tratarea anumitor afecțiuni. Deși clorofila este benefică, ea nu este un panaceu.
Clorofila este un tip de fitochimic responsabil pentru a da plantelor pigmenții lor. Mai există carotenoizi, responsabili pentru culoarea galben, portocaliu și roșu. Antocianii sunt substanțele care dau nuanțele de roșu, albastru și violet.
Aceste substanțe conțin, de asemenea, nutrienți care ajută la diferite procesului, cum ar fi eliminarea radicalilor liberi din celule înainte ca aceștia să provoace daune.
Clorofila ar trebui consumată după un consult medical. Aceasta vine, de obicei, sub formă lichidă sau pulbere. Deși nu există o doză alimentară recomandată, cel mai bine este să te consulți cu medicul tău înainte de a lua acest supliment alimentar.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic apă cu clorofilă
Cei mai mulți oameni adaugă adesea clorofilă în smoothie-uri. Multe persoane aleg să-și facă băutura cu pudră proteică. Află mai multe despre beneficiile consumului de pudră proteică. Când vine vorba de clorofilă, mulți specialiști susțin că aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Unele studii au investigat efectul clorofilei. Clorofilina este un amestec de săruri de sodiu și de cupru, care au fost derivate din clorofilă. Specialiștii au studiat efectele acestei substanțe în comparație cu efectele unei creme de tretinoin (retinol).
Atât grupul care a folosit crema, cât și cel care a adăugat clorofilă în apă au înregistrat îmbunătățiri semnificative statistic ale grosimii și texturii pielii. Cercetătorii teoretizează că utilizarea lor împreună poate încetini pierderea acidului hialuronic.
Pielea îmbătrânită nu este singurul aspect pe care clorofila l-ar putea trata. Un studiu din 2023 a arătat că persoanele care au consumat apă cu clorofilă au reușit să-și trateze mai ușor acnee. Fototerapia este folosită des pentru a trata acneea severă.
Mai multe studii în acest domeniu sunt necesare înainte de a se trage concluziile privind efectul clorofilei asupra tratării acneei. Un al beneficiu ar fi acela că această substanță previne apariția cancerului, susține un studiu din 2005 din The Journal of Nutrition.
Alte studii, mai recente, susțin că apa cu clorofilă ar putea ajuta în tratarea anemiei. Însă această substanță nu are doar beneficii asupra organismului, ea poate avea și potențiale efecte adverse.
Posibilele efecte secundare ale consumului de clorofilă
Studiile au arătat că există mai multe efecte secundare potențiale ale acestei substanțe. Primele semne pe care le poți observa sunt greața și vărsăturile, dar și crampele stomacale. Poți experimenta un ușor disconfort abdominal mai ales dacă ai consumat clorofilă pe stomacul gol.
Alte efecte adverse includ diareea, mai ales dacă ai consumat clorofilă în cantități mult prea mari. Acest lucru poate duce inclusiv la deshidratare. Nu în ultimul rând, te poți confrunta cu fotosensibilitate, devenind susceptibilă la arsurile solare.