Laptele este o opțiune mai bună decât alte lichide dacă dorești să reduci caloriile. O cană de lapte integral are în jur de 150 de calorii, 8 grame de proteine și 8 grame de grăsime (din care 4 grame de grăsimi saturate). Dacă încerci să reduci din gramele de grăsimi, ai putea opta pentru o cană de lapte fără grăsimi. Laptele degresat te scutește de 66 de calorii, în vreme ce furnizează aceeași cantitate de proteine, vitamine și minerale.
Dacă încerci să scazi valoarea colesterolului fără medicație, ai putea sta deoparte de grăsimile saturate din lapte consumând doar spuma. Asociația Americană a Inimii sugerează limitarea aportului de grăsimi saturate la aproximativ 12 grame zilnic dacă dorești să reduci colesterolul. În mod interesant, laptele poate îmbunătăți nivelurile de colesterol, dar într-un mod diferit decât ai crede, relatează HealthDigest.
Ce se întâmplă în organism dacă bei lapte zilnic
Într-un studiu din 2018 publicat în European Journal of Clinical Nutrition, participanții au băut zilnic aproximativ 500 grame de lapte integral sau degresat timp de 3 săptămâni. Ulterior, au evitat orice alt tip de lapte alte 3 săptămâni. Când persoanele implicate în studiu au băut lapte integral, nivelul lor de HDL (colesterol „bun”) a crescut. Nici laptele degresat și nici cel integral nu au crescut valoarea colesterolului total și a LDL. Cu alte cuvinte, a bea lapte zilnic poate fi sănătos dacă încerci să ai grijă de valoarea colesterolului.
Efectele laptelui asupra sănătății
A bea lapte integral, cu conținut scăzut de grăsimi sau lapte degresat are și alte beneficii pentru sănătate, potrivit unei analize complexe din 2020. Deși laptele cu conținut mare de grăsimi poate crește riscul de accident vascular cerebral, a bea mai mult lapte este asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. Cu cât bei mai mult lapte sărac în grăsimi, cu atât este mai puțin probabil să faci cancer colorectal.
În egală măsură, laptele poate reduce riscul de diabet de tip 2. Fiecare pahar de 200 ml de lapte băut zilnic poate scădea riscul sindromul metabolic cu 13% și pe cel al obezității cu 16%. De asemenea, laptele reduce riscul de osteoporoză cu 40%.
Potrivit Eatingwell, laptele abundă în calciu și vitamina D, doi nutrienți vitali pentru sănătatea oaselor. Fiind o sursă remarcabilă a ambilor nutrienți, medicii recomandă să păstrezi laptele în dieta ta toată viața, pentru a susține sănătatea osoasă.
Impresionantul profil nutrițional al laptelui îl ajută să ne mențină perspicacitatea minții pe măsură ce îmbătrânim. Un studiu din 2020 arată că lactatele degresate, fermentate și caimacul sunt asociate cu o stimulare a sănătății cerebrale.