Ceapa este ingredientul cel mai folosit la preparatele culinare: supe, ciorbe, tocănițe sau diferite mâncăruri scăzute. Însă, puțini știu că poate fi o delicatesă preparată în mod individual, caramelizată într-un delicios sos aromat, cu gust dulce-picant. Poate fi servită simplă, ca aperitiv, dar este delicioasă și alături de friptura preferată.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru această rețetă simplă și delicioasă.
Ceapă caramelizată cu sos aromat – Ingrediente
- 500 gr ceapă galbenă, mai mare
- sare și piper, proaspăt măcinate
- crenguțe de rozmarin
- 2 linguri cremă de oţet balsamic
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 50 ml vin roşu sec
- 2 linguri cu zahăr brun
- sucul de la 1/2 lămâie.
Rețetă de ceapă caramelizată cu sos aromat – Mod de preparare
Înainte de modul de preparare propriu-zis al rețetei, primul pas constă în pregătirea ingredientelor pe care urmează să le foloseșto. Sunt două etape de pregătire: pregătirea cepei pentru caramelizare și pregătirea sosului aromat.
Cum pregătești ceapa pentru caramelizare
Curăță ceapa și tai-o în jumătăți, fără a îndepărta codițele. Jumătățile de ceapă vor arăta mai apetisant după caramelizare, dacă li se păstrează și cozile.
Pune jumătățile de ceapă în apă rece cu puțin suc de lămâie și lasă-le acolo aproximativ 15 minute. Apoi transferă-le într-o sită și lasă-le la scurs.