Mitul 2: Nu mânca mai mult de 30 de grame de proteine deodată
Printre cele mai frecvente mituri despre nutriție există și acest număr. Poți vedea în schimb cum a apărut atunci când începi să examinezi diferitele moduri în care corpul tău folosește proteinele. Dacă ingerezi 30 de grame de proteine după un antrenament, va crește sinteza proteinelor musculare cu aproximativ 50%, dar în acest procent se blochează aproape.
Ți-ai putea tripla aportul de proteine la 90 de grame, dar acest lucru nu schimbă mare lucru în creșterea sintezei proteinelor musculare. Proteinele sunt necesare și pentru o mulțime de alte lucruri, iar organismul dă prioritate celorlalte lucruri.
Proteina este un nutrient esențial. Este descompus în aminoacizi, iar organismul nu îi poate obține din grăsimi sau carbohidrați, indiferent cât de gustoși sunt aceștia. Acești aminoacizi sunt utilizați pentru a produce hormoni, enzime, factori imunitari și alte țesuturi non-musculare. Odată ce cerințele de proteine pentru toate aceste lucruri sunt îndeplinite, organismul poate folosi surplusul pentru a crește sinteza proteinelor musculare.
Mitul 3: Dietele Keto sunt sănătoase și bune pentru lifting
Dieta keto le permite oamenilor să mănânce toată grăsimea pe care o doresc și să slăbească în același timp. Dar dieta keto nu este doar despre asta. Are unele dezavantaje, unele dintre ele serioase și nu este cea mai bună dietă pentru sportivi.
Persoanele cu dietă keto renunță la grupuri întregi de alimente. Te poți confrunta cu deficit de vitamina D, calciu, magneziu, fosfor și acizi grași esențiali. Persoanele care apelează la ea se pot ocupa de multe dintre aceste probleme luând multivitamine, dar acesta este un înlocuitor slab și incert pentru nutrienții din alimentele reale. Dincolo de asta, pierderea a zeci sau chiar sute de polifenoli care se găsesc în cereale, fructe, vin și chiar bere este ca și cum ți-ai priva organismul de nutrienți importanți.
Există unele dovezi că dietele keto ar putea funcționa bine pentru alergătorii de anduranță și câinii de sanie din Alaska, dar dacă ești un halterofil care se bazează pe explozii scurte de putere, uită de ea.
Renunțarea la carbohidrați înseamnă renunțarea la fibre. Orice reducere pe termen lung a greutății corporale reale poate fi compensată de greutatea materiilor fecale care se acumulează constant în intestine.
Mitul 4: Ar trebui să iei întotdeauna multivitamine
Ideea de a te baza pe multivitamine pentru a umple toate golurile din dieta ta are sens până când la un punct. Iată câteva probleme asociate cu multivitaminele ca remediu pentru problemele de nutriție.
Există 24 de vitamine și minerale esențiale pentru viața umană. Diverse organizații au creat mai multe acronime (RDA, DRI, etc.) care spun exact de cât de mulți dintre acești nutrienți ai nevoie pentru a funcționa și trăi.
Vitaminele A, D, E și K sunt solubile în grăsimi și, ca atare, sunt cel mai bine asimilate din alimente. Fierul nu trebuie ingerat cu cafea sau ceai, deoarece taninurile interferează cu absorbția. De asemenea, fierul interferează cu absorbția zincului și a cuprului. Vitaminele E și A pot contracara vitamina K.
Și apoi este problema fitaților, care sunt compuși ce se găsesc în cerealele integrale, leguminoase, nuci și semințe. Sunt problematice prin faptul că interferează cu absorbția urmelor minerale. În regiunile lumii în care consumul de fitat este mare, dar consumul de carne și fructe de mare este scăzut, există deficiențe minerale epidemice care se manifestă ca întârzieri în dezvoltare, deficiențe mentale, nanism și hipogonadism.
Mitul 5: Friptura te face mai puternică
Carnea roșie conține doze mari de fier hem, care este de obicei absorbit cu o rată de 7 până la 35%, comparativ cu 2 până la 20% din fierul non-hem găsit în plante. Fără rezerve adecvate de fier, celulele sanguine nu pot produce suficientă hemoglobină pentru a transporta rezerve adecvate de oxigen către celule. Urmează o stare de slăbiciune la nivelul întregului corp.
Friptura, sau carnea roșie în general, conține și cantități apreciabile de vitamina B-12, care combate oboseala suprarenala și oboseala obișnuită de zi cu zu. Și dacă mănânci o friptură de mărime normală, vei oferi corpului tău aproximativ 5 grame de creatină.
Pe baza tuturor acestor proprietăți de promovare a forței, creștere musculară, este firesc să crezi că friptura e magie. Sigur, friptura conține cantități relativ mari de fier și B-12, dar nu suficient pentru a vindeca orice deficiență.
În plus, ai putea să mănânci o mână de stafide și un castron de cereale și să fii fortificată în mod similar. Dacă ai fi foarte serioasă în obținerea nutrienților, ai opta pentru carnea de organe. Este infinit mai hrănitoare decât o friptură sau orice altă carne.
În mod clar, nu există niciun motiv biochimic sau nutrițional pentru care friptura ar trebui să te facă mai puternică. Există însă un motiv mental pentru care ar putea să te facă? La urma urmei, „bărbați adevărați” mănâncă fripturi.