Reclamă

Chec cu lămâie și afine, aromat și frumos colorat

Rețetele de chec sunt printre cele mai des preparate, pentru că se numără printre cele mai apreciate rețete ale copilăriei și sunt foarte versatile. Dacă ești deja familiarizată cu rețeta clasică de chec, îți oferim mai jos o rețetă de chec cu lămâie și afine, aromat și frumos colorat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 29 august 2023, 6:15

Rețeta este simplă, precum rețeta clasică, dar cu adaos de alte ingrediente ce oferă un plus de gust și de aspect. Afinele sunt fructele care se comportă foarte bine în blaturile de prăjituri. Oferă acestora un plus de gust și aromă, iar lămâia asigură prăjiturilor o aromă deosebită și un efect răcoros.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un alt exemplu de chec cu fructe pe care îl mai poți încerca, este checul cu pere. Te vei bucura de un desert dens și aromat, cu textură ușor umedă. Dar până atunci, urmărește mai jos rețeta detaliată pentru prepararea checului cu afine.

Chec cu lămâie și afine – Ingrediente

  • 8 ouă de mărime medie
  • 300 gr zahăr
  • 400 gr făină
  • 100 ml ulei
  • 2 vârfuri de linguriță cu sare
  • coaja și sucul de la o lămâie
  • 200 gr de afine
  • zahăr pudră și afine proaspete pentru decor.

Rețeta checului cu afine – Mod de preparare

Ingredientele din lista de mai sus sunt calculate pentru un chec copt în tavă cu dimensiunile de 30/11/6 cm.

Reclamă

Începe prin a aduna pe masa de lucru toate ingredientele din listă. Mai întâi, vei scoate ouăle din frigider și le vei lăsa la temperatura camerei timp de cel puțin 20 de minute. Separă de la început albușurile de gălbenușuri, în două boluri. Albușurile se vor amesteca mult mai bine dacă nu sunt foarte reci, iar bezeaua va avea cu siguranță textura perfectă.

Apoi, trece făina prin sită pentru a fi mai aerată. Răzuiește cât mai fin coaja de la o lămâie de mărime medie și stoarce-i sucul. Clătește afinele, curăță-le de impurități și lasă-le la scurs într-o sită. Pune hârtie de copt în tava de chec.

Când ai aceste ingrediente pregătite, poți porni cuptorul la 180 de grade Celsius.

Reclamă

Cum prepari chec cu lămâie și afine

Presară un praf de sare peste albușuri, introdu mixerul în ele și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă, treptat, zahărul și sucul de lămâie, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat când obții o bezea fermă.

Presară puțină sare și peste gălbenușuri, adaugă și coaja de lămâie și amestecă-le pentru a le intensifica culoarea. Apoi, adaugă uleiul și omogenizează bine amestecul. Încorporează treptat compoziția de gălbenușuri în bezeaua de albușuri. Tot treptat, încorporează și făina și omogenizează ușor aluatul, folosind o spatulă. Ultimul pas constă în adăugarea afinelor și amestecarea lor în aluat.

Întinde uniform aluatul pentru chec în tavă și introdu tava în cuptorul încălzit. Coace checul la 180 de grade Celsius, pentru 35 – 40 de minute.

După coacere, lasă-l să se răcească mai întâi în tavă, apoi îl poți transfera pe un suport de răcire.

Chec cu fructe pe un suport de lemn
Checul se lasă la răcit în forma de copt, apoi se transferă pe un alt suport / Shuttesrstock

Presară zahăr pudră și porționează deliciosul chec cu lămâie și afine după ce se răcește, pentru a nu se deforma.

Data viitoare, când mai dorești să prepari un chec aromat, îți recomandăm rețeta de chec cu lămâie și iaurt.

Chec cu lămâie și afine secționat pe un tocător de lemn, alături de două felii de lămâie, o lămâie întreagă, un bol cu afine și două felii de chec
Checul se decorează cu zahăr pudră după răcire / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×