Pentru momentele de răsfăț culinar din pauzele de lucru, îți oferim o interesantă rețetă de chifle pufoase cu stafide și miere. Dintr-un aluat dospit, umplut cu stafide și coji de portocale confiate, poți prepara chifle dulci cu care te poți răsfăța la mic dejun, sau în pauza de masă de la serviciu.
Le poți savura ușor calde, sau reci, alături de o cană cu ceai, lapte sau cafea. Chiar prepararea durează mai mult, rezultatul final merită din plin efortul și timpul alocat. Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara aceste mici delicii culinare.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Chifle pufoase cu stafide și miere – Ingrediente
Ingredientele necesare pentru prepararea acestor chifle dulci sunt la îndemână, cu siguranță le deții în cămară și în frigider. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru glazură și decor.
Rețetă de chifle pufoase cu stafide și miere – Mod de preparare
Împarte de la început ingredientele pe categorii, așa cum sunt prezentate în lista de ingrediente. Astfel le vei avea la îndemână în funcție de pașii de preparare și îți vei ușura munca.
Reclamă
Cum prepari aluatul pentru chifle dulci
Pune într-un bol drojdia cu o lingură de zahăr și amestecă-le până când se lichefiază. Adaugă 2-3 linguri de lapte clad și o lingură de făină, omogenizează amestecul și lasă-l deoparte 10 minute, să-și dubleze volumul.
Între timp, ocupă-te de celelalte ingrediente. Trece făina prin sită direct în bolul mixerului. Topește untul și lasă-l la temperat. Încălzește laptele, atât cât să suporte degetul mic temperatura de încălzire. Clătește stafidele în puțină apă caldă.
Sparge oul peste făina din bol, apoi adaugă maiaua de drojdie și începe să le amesteci, turnând treptat din laptele cald. Apoi toarnă și untul topit, în timp ce amesteci, iar la final, presară sarea și încorporează coaja de portocală și stafidele. Vei obține un aluat compact, dar nu foarte ferm. Acoperă aluatul cu un ștergar și lasă-l la dospit pentru 50-60 de minute, la loc cald.
Cum prepari unt clarifiat
Pentru a obține unt clarifiat, pune untul într-o crăticioară la foc de intensitate mică și lasă-l să se topească. Pe măsură ce se topește se formează spumă la suprafață. Îndepărtează această spumă până când untul topit va rămâne curat și limpede. Acesta este untul clarifiat, util la diferite aluaturi și souri.
Cum asamblezi și coci delicioasele chifle pufoase cu stafide și miere
Când aluatul și-a dublat volumul, scoate-l pe masa de lucru presărată cu făină. Modelează-l într-un rulou și decupează 10-12 bucăți din el. Formează din fiecare bucată de aluat câte o formă sferică și așază toate sferele în tava de copt tapetată cu hârtie pergament. Mai lasă chiflele să se mai dospească 15-20 de minute în tavă, timp în care pregătești o compoziție pentru decor.
Pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecă făina cu apa și untul clarifiat și pune acest amestec într-un săculeț de decorat torturi. Trasează cu această compoziție două dungi perpendiculare la jumătățile chiflelor.
Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare a chiflelor în GALERIA FOTO!
Pune tava cu chifle la cuptor și coace-le la 180 de grade pentru 25-30 de minute. Lasă-le să se tempereze pentru 5-6 minute și glazurează-le cu miere din belșug. Le poți servi ușor calde, sau reci, după cum poftești.