Consumul unei varietăți de fructe și legume este unul dintre multele aspecte care fac dieta mediteraneană să fie una sănătoasă. De asemenea, include o abundență de nuci, leguminoase, fasole și grăsimi sănătoase din ulei de măsline și pește.
Consumul alimentelor de sezon ar putea fi benefic pentru organism
Specialiștii spun că, indiferent în ce parte a lumii locuiești, cumpărarea produselor de sezon este un pas ușor către obiceiuri alimentare mai bune.
Consumul alimentelor de sezon este un fel de cale pentru a construi o varietate în dieta zilnică, spun specialiștii. Consumul unei varietăți mari de fructe și legume este, de asemenea, o parte importantă a unei nutriții echilibrate.
Aceste obiceiuri pot scădea riscul bolilor de inimă, a obezității și a altor afecțiuni cronice.
Alegerea fructelor și legumelor care sunt abundente pe piață în fiecare lună este o modalitate perfectă de a-ți diversifica dieta.
Toate aceste legume sunt bogate în antioxidanți și fibre și oferă o gamă largă de vitamine, minerale și carbohidrați complecși. De asemenea, consumul alimentelor de sezon te împiedică să mai cumperi alimente procesate care ar putea fi periculoase pentru alimentatia ta.
A consuma produse de sezon înseamnă adesea și a mânca local, spun specialiștii de la Health.com. Pe lângă beneficiile pentru mediu, produsele locale au, în general, mai mulți nutrienți, deoarece s-au copt în mod natural și sunt consumate imediat după ce au fost culese.
În felul acesta vei putea să maximizezi vitaminele și mineralele care se află în alimente.
Vei maximiza, de asemenea, polifenolii și antioxidanții care sunt bazele modului în care reducem riscul de îmbolnăvire, menționează Parade.com.
Cum poți începe să consumi fructe și legume de sezon
Schimbarea dietei necesită multă atenție. Poate fi dificil să-ți diversifici dieta din prima cu fructe și legume de sezon.
Specialiștii recomandă să introduci treptat noile alimente în dieta ta. Este important să explorezi și să decizi ce fructe și legume sunt pe placul tău. Cele mai multe fructe și legume de sezon se găsesc la piață, însă pot fi achiziționate și sin supermarket.
Nutriționiștii recomandă achiziționarea legumelor de la lanțurile regionale de produse alimentare. Dacă alegi să cumperi dintr-un supermarket este important să te uiți pe eticheta produselor.
Experții avertizează că alimentele de sezon nu sunt „un remediu general valabil”. Persoanele care trăiesc în zone unde clima este preponderent rece suferă de deficiențe nutriționale în timpul iernilor lungi și grele.
Acest lucru înseamnă că ar trebui să continui să cumperi legume și verdețuri în tot timpul anului, nu doar atunci când se află pe piață.
Înainte de a alege să consumi fructe și legume de sezon este recomandat să ai o discuție cu medicul tău specialist. Acesta îți poate cere un set de analize pentru a putea stabili împreună dacă dieta cu fructe și legume de sezon este potrivită pentru nevoile organismului tău.
Asemănătoare dietei cu alimente de sezon este dieta mediteraneană. Nutriționiștii spun că dieta mediteraneană are o mulțime de beneficii pentru sănătate.