Dieta mediteraneană: principii, alimente permise și riscuri

Dieta mediteraneană este un regim alimentar bogat în ingrediente precum fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Specialiștii în nutriție o recomandă drept o dietă delicioasă și hrănitoare. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Publicat: 28 octombrie 2021, 7:55

Dieta mediteraneană ajută la susținerea funcției creierului, la sănătatea inimii și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Aceasta este iubită pentru că nu are reguli concrete, există doar îndrumări generale pe care le poți urma și le poți adapta rutinei tale de zi cu zi.

Ce este dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană se bazează pe alimente tradiționale pe care oamenii le consumă de obicei în țările care sunt vecine cu Marea Mediterană, inclusiv Franța, Spania, Grecia și Italia. Deși nu există reguli sau reglementări stricte, acest regim încurajează consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, semințe, nuci. Alimentele procesate, cele dulci și cerealele rafinate trebuie restricționate pe parcursul dietei.

De-a lungul timpului, numeroase studii au demonstrat că dieta mediteraneană poate promova pierderea în greutate și ajută la prevenirea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare și a diabetului de tip 2. Din acest motiv, dieta mediteraneană a fost adesea recomdată persoanelor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și să se protejeze împotriva bolilor cronice.

Beneficiile dietei mediteraneene

Dieta mediteraneană are o listă lungă de beneficii pentru sănătatea organismului. Pentru a afla care sunt acestea, vezi lista de mai jos. Cu toate acestea, atunci când te decizi să urmezi o dietă, discută cu medicul dacă sănătatea organismului îți permite să faci schimbări în regimul alimentar.

1. Îmbunătățește sănătatea sistemului cardio vascular. Un studiu menționat de Healthcare.com, a comparat efectele dietei mediteraneene și ale unei diete sărace în grăsimi, iar rezultatele au demonstrat că cea mediteraneană a fost mai eficientă în încetinirea depunerii grăsimii pe artere, care este un factor major în molile de inimă.

2. Ajută la reducerea cantității de zahăr din sânge. Dieta mediteraneană include o varietate de alimente bogate în nutrienți inclusiv fructe, legume, nuci, semințe. Respectarea unei astfel de alimentații ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și protejează împotriva diabetului.

În mod interesant, mai multe studii au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți nivelul de hemoglobină A1C, un marker folosit pentru a măsura controlul pe termen lung. S-a demonstrat, de asemenea, că dieta mediteraneană scade rezistența la insulină, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a utiliza insulina pentru a regla eficient nivelul zahărului din sânge.

3. Protejează funcțiile creierului. Diete mediteraneană este benefică pentru protejarea funcțiilor creierului și protejează împotriva declinului cognitiv pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Alte cercetări au descoperit că dieta mediteraneană poate fi legată de un risc mai scăzut de demență, tulburări cognitive și boala Alzheimer.

Principiile de bază ale dietei mediteraneene

  • Consumă legume, fructe, nuci, semințe, cartofi, cereale integrale, fructe de mare și ulei de măsline extravirgin.
  • Mănâncă cu moderație: carne de pasăre, ouă, brânză și iaurt.
  • Mănâncă rar: carne roșie, băuturi îndulcite cu zahăr, carne procesată, cereale rafinate, uleiuri rafinate și alte alimente procesate.

Alimente pe care ai voie să le consumi

Dieta este bogată în alimente vegetale și săracă în produse de origine animală și carne. Cu toate acestea, se recomandă consumul de pește, fructe de mare de cel puțin două ori pe săptămână. Stilul de viață mediteranean implică, de asemenea, activitate fizică regulată, împărțirea meselor cu alte persoane și minimizarea nivelului de stres.

Poți consuma amestec de fructe și legume proaspete, congelate, uscate sau conservate, dar e nevoie să verifici eticheta lor pentru a vedea adaosul de zahăr și sare. În mod clar dieta se bazează pe alimente mediteraneene sănătoase:

  • Legume: roșii, broccoli, varză kale, spanac, ceapă, conopidă, morcovi, varză de Bruxelles, castraveți, cartofi, cartofi dulci, napi.
  • Fructe: mere, banane, portocale, pere, căpșuni, struguri, curmale, smochine, pepeni, piersici.
  • Nuci, semințe și unturi de nuci: migdale, nuci, nuci de macadamia, alune de padure, caju, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, unt de migdale, unt de arahide
  • Leguminoase: fasole, mazăre, linte, leguminoase, alune, năut.
  • Cereale integrale: ovăz, orez brun, secară, orz, porumb, hrișcă, pâine și paste din grâu integral.
  • Pește și fructe de mare: somon, sardine, păstrăv, ton, macrou, creveți, stridii, scoici, crab, scoici.
  • Carne de pasăre: pui, rață, curcan.
  • Ouă
  • Lactate: brânză, iaurt, lapte.
  • Ierburi și condimente: usturoi, busuioc, mentă, rozmarin, salvie, nucșoară, scorțișoară, piper.
  • Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, măsline, avocado și ulei de avocado.

Alimente la care trebuie să renunți

Ar trebui să limitezi aceste alimente și ingredientele procesate atunci când urmezi dieta mediteraneană:

  • Zahăr adăugat: zahărul adăugat se găsește în multe alimente, dar mai ales în băuturile carbogazoase, bomboane, înghețată, zahăr de masă, sirop și produse de patiserie.
  • Cereale rafinate: pâine albă, paste, tortilla, chipsuri, biscuiți.
  • Grăsimi trans: se găsesc în margarină, alimente prăjite și alte alimente procesate.
  • Uleiuri rafinate: ulei de soia, ulei de canola, ulei de semințe de bumbac, ulei de semințe de struguri.
  • Carne procesată: cârnați procesați, hot-dogs, delicatese, carne de vită.
  • Alimente procesate: fast-food, floricele de porumb la microunde, batoane granola.

Riscurile dietei mediteraneene

Există destul de puține riscuri în dieta mediteraneană. Aceasta include alimente sănătoase și acestea în cantitate moderată. Unul dintre puține riscuri este că de cele mai multe ori exercițiile fizice recomandate sunt dat uitării, iar organismul se resimte rapid.

Dieta mediteraneană implică activitate fizică regulată, împărțirea meselor cu alte persoane și pofta de viață pentru rezulate cu adevărat importante.

În cazul în care nu ești decisă, poți afla mai multe despre dieta care ți se potrivește și în funcție de ce spun astrele.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
2
Horoscop
Zodii care sunt destinate succesului. Nativii care au parte de recunoaștere din partea celor din jur
Există unele zodii care sunt destinate succesului. Acești nativi au pate de recunoaștere din partea celor din jur și se bucură de reușite ori de câte ori își propun să înceapă un nou proiect....
3
Divertisment
Jennifer Lopez s-a fotografiat în compania unui bărbat chipeș la un restaurant de lux. Artista e fericită, în ciuda criticilor după concertul din Dubai
Jennifer Lopez s-a fotografiat în compania unui bărbat chipeș la un restaurant de lux. Artista părea într-o dispoziție bună în Dubai, iar pozele cu ea și domnul misterios sunt pe primele pagini ale tabloidelor....
4
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
5
Divertisment
Cum a fost surprinsă Shiloh după finalizarea divorțului părinților săi. Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt și-a găsit un refugiu
Vezi mai jos cum a fost surprinsă Shiloh la câteva săptămâni după finalizarea divorțului părinților săi. Bătălia legală dintre cei doi foști soți a durat ani de zile și s-a lăsat cu acuzații grave....
PARTENERI