Cafeaua are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar te-ai gândit vreodată că aceasta ar putea să-ți prelungească viața? Cele mai recente studii sugerează că această băutură poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta o boală de inimă.
Consumul de cafea ar putea să-ți prelungească viața
Cele mai recente studii analizate de publicația EatingWell sugerează că această băutură poate combate semnele îmbătrânirii.
Cercetările au cumulat peste 50 de studii din America, Europa și Asia. Procesul de îmbătrânire tinde să ne afecteze anumite funcții ale organismului pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Conform specialiștilor, cafeaua conține peste 2 mii de substanțe potențial bioactive, dintre care multe acționează ca antioxidanți.
Cercetătorii au investigat influența cafelei asupra duratei de viață, precum și bolilor și condițiilor care pot scurta viața unei personae.
Ei au analizat, de asemenea, impactul cafelei asupra cogniției, depresiei și somnului. În cele din urmă, studiile au avut o constatare generală.
Consumul regulat de cafea pare să crească nu doar durata de viață, ci și durata sănătății, prin scăderea incidenței bolilor primare asociate vârstei care contribuie la moartea timpurie.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că consumul regulat de cafea a fost asociat cu menținerea funcțiilor musculare, cardiovasculare, mentale și ale sistemului imunitar.
Cafeaua poate reduce riscul bolilor care afectează frecvent persoanele în vârstă. Consumul regulat de cafea te poate ajuta să te adaptezi mai bine la situațiile stresante, susțin specialiștii. Băutorii obișnuiți de cafea se pot bucura de doi ani în plus de viață, spun cercetătorii.
Cum se aplică real dovezile găsite de specialiști
Ca majoritatea lucrurilor, mai mult nu este neapărat mai bun. Acest lucru este valabil și în cazul cafelei. Cercetătorii au descoperit că punctul perfect tinde să fie între 2 și 3 căni de cafea pe zi.
Dacă exagerezi, poți experimenta stări de anxietate, insomnie, nervozitate, ritm cardiac accelerat și multe altele. Beneficiile pentru sănătate ale cafelei nu cresc dacă alegi să consumi mai multă cafea.
Există câteva avertismente de reținut, spun specialiștii. Majoritatea cercetătorilor privind cafeaua au fost făcute pe persoane mai tinere, sub 65 de ani. Așa că cercetătorii nu au putut transfera neapărat unele dintre descoperiri la adulții în vârstă.
De exemplu, ei nu au putut spune cu niciun nivel de certitudine că consumul regulat de cafea va reduce riscul de boli de inimă la persoanele sănătoase de peste 80 de nai. Multe dintre studii au fost observaționale.
Acest lucru înseamnă că cercetătorii s-au bazat pe participanți să fie sinceri în ceea ce privește consumul de cafea.
Cercetătorii au notat că ceaiul și ciocolata au componente bioactive asemănătoare cu cafeaua, așa că, dacă nu îți place cafeaua, poți încerca să apelezi la ceai. Obiceiurile sănătoase joacă un rol cheie în ceea ce privește prelungirea vieții. O viață mai lungă este asociată cu un stil de viață activ și o dietă sănătoasă și echilibrată.