Poate te-ai întrebat adesea dacă este în regulă să bei o ceașcă de cafea caldă pe timpul verii. Multora dintre noi ne place cafeaua și o consumăm zilnic, indiferent de vreme. Deși poate părea contraintuitiv să bei o băutură fierbinte într-o zi caniculară, acest obicei ar putea să te surprindă cu beneficiile sale neașteptate.
Consumul de cafea vara
Specialiștii spun că există dovezi care arată că băuturile calde, consumate atunci când temperaturile sunt ridicate, te pot răcori mai eficient decât cele reci. De fapt, acestea pot avea un efect fiziologic mult mai benefic decât pare la prima vedere. Înainte de a alege cafeaua cu gheață, ia în calcul și varianta de a o bea caldă.
Cafeaua fierbinte poate contribui la reglarea temperaturii corpului. Totodată, aceasta stimulează transpirația, care este mecanismul natural al corpului de a se răcori. Transpirația ajută la eliminarea căldurii prin evaporarea lichidului de pe piele, iar cafeaua caldă poate activa glandele sudoripare.
Desigur, nu tuturor le place să transpire, așa că dacă ești sensibil la acest aspect, poate fi mai bine să optezi pentru o variantă rece, mai ales dacă trebuie să stai mult timp în public sau la birou imediat după consum.
Este sau nu suficientă cafeaua fierbinte pentru a face față căldurii
Un alt beneficiu al cafelei fierbinți vara este legat de conținutul mai ridicat de cofeină. Apa fierbinte extrage mai multe substanțe active din boabele de cafea, ceea ce înseamnă că o cafea fierbinte are șanse mai mari să îți ofere doza de cofeină de care ai nevoie.
De asemenea, s-a constatat că această metodă de preparare păstrează un nivel mai ridicat de antioxidanți, ceea ce o face, în anumite privințe, mai sănătoasă decât cafeaua preparată la rece.
Dacă te-ai întrebat de ce băuturile reci pe bază de cafea nu îți oferă aceeași senzație intensă ca cele calde, motivul ar putea fi exact concentrația mai scăzută de substanțe active.